13/02/2020 | Yazar: Aslı Alpar

ZeugMadi LGBTİ, geçen yıl yasaklanan Onur Haftası’nı ve bu yıl için planlarını kaosGL.org’a anlattı.

“Bu yıl tüm baskılara rağmen bir ilki gerçekleştirmek istiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal medya hesaplarından Antep'de ilk kez düzenlenmesi planlanan Onur Haftası gönüllülerini aradığını duyuran ZeugMadi LGBTİ, geçen yıl yasaklanan Onur Haftası’nı ve bu yıl için planlarını kaosGL.org’a anlattı.

Zeugmadi, LGBTİ+’ların barışçıl politikasının yasaklandığına dikkat çekiyor ve bu yıl tüm baskılara rağmen hafta boyu kutlayacakları bir Onur Haftası dileğini bizlerle paylaşıyor.

"Antep’te Onur Haftası’nı bir gün dahi olsa da kutladık"

Geçen yıl ne olmuştu?

Geçen yılı Onur Haftası’nı bir hafta boyunca kutlamak istedik fakat gerek Antalya, Mersin gibi farklı illerdeki Onur Haftası etkinliklerine getirilen yasak kararları gerekse homofobik grupların tehditleri ve saldırıları buna izin vermedi.

26 Haziran’da Gaziantep Yeşilsu Parkı’nda yapmayı planladığımız Onur Haftası’na dair basın açıklaması, Antep Valiliği tarafından bir gün öncesinde “uygun görülmemiştir” denilerek yasaklandı.

Tüm bunlara rağmen Antep’te Onur Haftası’nı bir gün dahi olsa da kutladık.

O bir gün nasıl geçti peki?

İnsan Hakları Derneği Antep Şubesi’nde Türkiye’de LGBTİ+’ların son durumu hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Ardından basın açıklaması yapmak için Yeşilsu Meydanı’ndaki parka gittik. Ancak kolluk bizi alana almadı; teker teker dağılmamızı istedi. Bunun üzerine basın açıklamamızı yapmak üzere İnsan Hakları Derneği’ne döndük ve açıklamamızı orada yaptık.

Açıklamanın ardından görünürlüğü önemsediğimiz için yeniden Yeşilsu Meydanı’na gittik ve dağınık bir şekilde de olsa oturalım istedik. Ancak polis bizi yine meydana almadı. Bunun üzerine Yeşilsu Parkı’na çok yakın olan koli parkına gidip gökkuşağı bayrağı astık. Fakat bayrak birkaç dakika sonra polisler tarafından indirildi.

Oradan da ayrılmak zorunda mı kaldınız?

Evet. Çünkü kolluk bizim topluma ahlaksızlığı yaymaya, aileyi çökertmeye ve ülkenin ahlakını başkalaştırmaya çalıştığımızı söylemeye başladı. Hatta bizim Amerika ile işbirliği yaptığımızı ileri sürdü.

Parkta oturanlar vardı, polisler bu insanların yanına giderek, “Siz bu ahlaksızlığa nasıl izin verirsiniz? Ben vuramıyorum bari siz kalkın vurun” dedi. İnsanlar tepkisiz kaldıysa da alana bir anda homofobik gruplar geldi ve birkaç arkadaşımıza fiziksel zarar verdi. Ayrılmak zorunda kaldık. Daha sonra indirilen gökkuşağı bayrağının yakıldığı söylendi bize ama gerçek mi bilemiyoruz…

Ne yazık ki geçen yıl Onur Haftasını bir hafta olarak kutlayamadık. Üstelik basın açıklamasından sonra sosyal medya hesaplarımızdan tehdit mesajları almaya başladık. “Sizi yok edeceğiz, soyunuzu tüketeceğiz, size geçit vermeyeceğiz” gibi tehdit mesajları bunlar… Ne yazık ki geçen yıl bunlarla uğraştık.

"LGBTİ+’ların barışçıl politikasını yasaklamaya çalışanların basın açıklamasına dahi tahammülleri yok"

Bu saldırıyı nasıl yorumluyorsunuz?

Çok üzücü ama görünen o ki LGBTİ+’ların barışçıl politikasını yasaklamaya çalışanların kadın ve LGBTİ+’ların talep ve itirazlarını dile getireceği basın açıklamasına dahi tahammülleri yok.

Bu yıl yeniden aynı amaç için gönüllü çağrısına çıktınız. Neler var bu yıl Onur Haftası için aklınızda?

Bu yıl tüm basılara rağmen bir ilki gerçekleştirmek ve Onur Haftası’nı 1 hafta boyunca kutlamak istiyoruz. Aklımızda neler neler yok ki… Antep’te ilk defa yerel örgütler buluşması düzenlemek istiyoruz. Geziler, söyleşi ve paneller, partiler organize etmek istiyoruz. Bu amaçla birlikte çalışacağımız gönüllü arkadaşlarımızla ilk toplantımızı bu pazar günü (16 Şubat) düzenleyeceğiz. Bakalım neleri başaracağız.

Antep’te 2013 yılından beri LGBTİ+ aktivizmi yürüten ZeugMadi LGBTİ ile iletişim iiçin burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam