06/09/2009 | Yazar: Kaos GL

Budapeşte Gay Pride'ında bin kişi haykırdı: "Korkmuyoruz, Yine buradayiz!"‘

Budapeşte:

Budapeşte Gay Pride'ında bin kişi haykırdı: "Korkmuyoruz, Yine buradayiz!"‘

Cumartesi günü, Budapeşte Gay Pride (onur yürüyüşü) bin kadar LGBT göstericinin katılımıyla yapıldı. Yürüyüşe katılanları 200-300 faşist uzaktan takip etti. 700 kadar polis de yürüyüşe eşlik etti. Polis kayıtlarına göre 32 kişinin tutuklandığı yürüyüş sırasında geçen yıldan daha ciddi polisiye önlemler büyük olayların yaşanmasını önledi.
 
Andrassy bulvarında yapılan yürüyüş, yoğun polis koruması altında gerçekleşti. Polis yürüme bölgesine geçişleri bariyerlerle kapatıp kontrole alarak, geçen seneki gibi faşistlerin saldırmasını engelledi.
 
Organizatör Szilvia Nagy yürüyüs başlamadan önce kaygılarını gizlemeyerek, "Açıkçası birey olarak korkmuştum ancak bir kuruluş olarak, vazgeçmek söz konusu olamazdı... İyi hazırlandık. Uluslararası ilgi ve heteroseksüel destekçilerin varlığı bize hiç bu kadar güç ve cesaret vermemişti" dedi.

On gün önce, 13 elçilik (Fransa, İsveç, Çek, Güney Afrika, İspanya, İngiltere, Hollanda, Slovenya, Avustralya, Kanada, Almanya, Norveç ve ABD) açık mektupla desteklerini belirttiler. Viyana, Berlin ve Madrid’den geyler otobüs ile etkinliğe katılmak için geldi. Hatta Whoopi Goldberg bir video ile destek verdi:
http://www.youtube.com/watch?v=K5YgH79Sx_Q&feature=player_embedded

Yaklaşık iki saatlik gösteri, olaysız şekilde dans ve eğlencelerle bitti. Sonra kalabalık Elizabeth Meydanı’na geldi ve hızla metrolarla meydandan ayrıldı. Aşırılık yanlıları gösteri boyunca polisten dolayı saldırı gerçekleştiremezken, yürüyüşün tişörtünü giyen bir kadın şehir merkezinde iki dazlak tarafından dövüldü.

Saldırıların akşam ve gece boyunca devam edip etmediği henüz bilinemiyor.

Çeviren: Engin Pala


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret