07/07/2008 | Yazar: Barış Sulu

Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de, "Christopher Street Day" yürüyüşünü homofobi gölgeledi. Yürümek isteyen eşcinsellere saldıranlar ve polis arasında çatışma çıktı. Budapeşte’nin simgelerinden Kahramanlar Alanı ve civarında gey ve lezbiyenlerin yaptığı yürüyüşü engellemeye çalışan saldırganlar, güvenliği sağlayan polislerle çatışmaya girdi.

Budapeşte'de saldırı, Köln'de hoşgörü ve barış dilekleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de, "Christopher Street Day" yürüyüşünü homofobi gölgeledi. Yürümek isteyen eşcinsellere saldıranlar ve polis arasında çatışma çıktı. Budapeşte’nin simgelerinden Kahramanlar Alanı ve civarında gey ve lezbiyenlerin yaptığı yürüyüşü engellemeye çalışan saldırganlar, güvenliği sağlayan polislerle çatışmaya girdi.

KAOS GL - 07/07/2008

Polis, çatışmalarda 2 güvenlik görevlisinin yaralandığını, saldırganlardan 45 kişininse gözaltına alındığını bildirdi. Eşcinsellere yumurta, şişe ve taş atan saldırganlar, polislere ise molotof kokteyli ve kaldırım taşları fırlattı ve bir polis arabasını da yaktı. Polis ise Budapeşte’nin merkezindeki Andrassy Bulvarı’nın birçok noktasında, saldırganları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su kullandı.

Hükümet üyesi Szetey de saldırıya uğradı

Eşcinsel gösterisine katılan Avrupa Parlamentosu’nun Macar üyelerinden Katalin Levai ile Macaristan hükümetinin ilk gey üyesi olan Gabor Szetey de saldırıya uğradı. Homofobik saldırganlar, eşcinsellerin gösterisine katıldıktan sonra polis aracıyla bölgeden ayrılan Levai ve Szetey’e araç içindeyken saldırdı, ancak araçtakilerden yaralanan olmadı.

Eşcinseller ‘Onur Yürüyüşü’ne, Andrassy’nin bir ucundan başladı, ancak saldırganlar ise bulvarın diğer ucundan ve bulvara giren diğer noktalardan toplanarak yürüyüşe müdahale etti. 3 saat süren kargaşa ve çatışmalardan sonra akşam saatlerinde gösteri ve protestolar sona erdi.

Eşcinseller, son zamanlarda gey ve lezbiyenlere yönelik artan saldırılar üzerine yürüyüşü düzenlediklerini söylediler. Budapeşte’de geçen seneki eşcinsel onur yürüyüşünde de olaylar çıkmış, saldırganlar eşcinsellere yumurta fırlatmışlardı.

Köln’de hoşgörü ve barış dilekleri

Öte yandan Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen "Christopher Street Day" (CSD) etkinliği çerçevesinde, yaklaşık 20 bin eşcinsel hoşgörü için sokaklardaydı.

Avrupa'nın dört bir yanından Köln'e akın eden eşcinseller, Christopher Street Day (CSD) etkinliği çerçevesinde 'Sıfır tolerans' parolası ile hoşgörü için yürüdüler. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Avrupa'nın en büyük Eşcinseller Günü'nü aralarında Türkler'in de bulunduğu bir milyona yakın kişi izledi.



Saat 12.00'de Deutz köprüsünün başında buluşan kortej, Rio karnavalını aratmayacak kostümleri içinde şehir merkezinden geçip saat 18.00'de Komödien caddesine ulaştı. Kortejin başında renkli kostümü ile Köln Belediye Başkanı Elfi Scho Antwarpes de yer aldı. Yürüyüşte özel olarak tasarlanmış 70 araç ve 20 bin gösterici katıldı. Her yıl olduğu gibi eşcinseller taşıdıkları pankartlarla, dünyada baskı gören eşcinseller için hoşgörü ve barış dileklerini yinelediler. (BS)

Kaynak: Akşam, Hürriyet, Milliyet, 7 Temmuz 2008

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam