27/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Romanya’nın başkenti Bükreş’teki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne on binlerce kişi katıldı.

Bükreş Onur Yürüyüşü’nde binler yürüdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Romanya'nın başkenti Bükreş'teki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne on binlerce kişi katıldı.

Romanya'da eşcinsel evliliği yasaklamak amacıyla düzenlenen referandumun başarısızlığa uğramasının ardından geçen bir yıldan sonra, 22 Haziran Cumartesi günü binlerce kişi başkent Bükreş'teki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldı.

Toplumsal olarak muhafazakâr bir ülke olarak kabul edilen ve komşularından on yıllar sonra, ancak 2001 yılında eşcinselliği suç olmaktan çıkaran Romanya’da halen eşcinsel çiftler yasal evlilik ve partnerlik haklarını elde edebilmiş değil.

Cumartesi günü, 10 bin kadar katılımcı sağanak yağmura rağmen Bükreş'in ikonik Calea Victoriei caddesini dans ederek ve gökkuşağı bayraklarını dalgalandırarak yürüdü. Organizatörler Onur Yürüyüşü’nün önceki seneye kıyasla daha fazla katılımcıya ev sahipliği yaptığını belirtti.

23 yaşındaki Alina “Eşitlik için buradayım, hayatımı yaşamama izin verilmesini istiyorum” dedi.

Bu sene Romanya'nın başka kentlerinde daha küçük çapta Onur Yürüyüşleri de düzenlendi.

Ayrımcı referandum hakkında

Geçtiğimiz sene bir sivil toplum örgütü eşit evliliğe karşı bir imza kampanyası yürüttü. Bunun sonucunda düzenlenen referandum ise Ortodoks Kilisesi ve biri hariç meclisteki tüm partiler tarafından desteklendi.

Romanyalılar oylamayı boykot ettiler, onlarca insan hakları örgütü ise bu referandumun başarılı olmasının Romanyalı azınlıkların mevcut haklarını ellerinden almak ve Romanya'yı popülizme itmek için yapılacak başka girişimlerin de önünü açacağını belirterek uyarılarda bulundu.

Referandumun başarısızlığa uğramasının ardından hükümet partisi konumundaki Sosyal Demokratlar eşcinsel çiftlerin birlikteliklerini yasallaştıracak yasalar vadettilerse de parlamentoda bu konuyla ilgili çok az yol kat edildi.

Romanya’da LGBTİ+ olmak…

Eşitlik için mücadele veren bir çatı örgüt olan ILGA - Avrupa'nın yıllık olarak yaptığı çalışmanın sonucuna göre Romanya; LGBTİ+ bireyleri hedef alan yasalar, nefret söylemi ve ayrımcılık bakımından AB ülkeleri arasında yapılan sıralamada en altlarda yer alıyor.

Çeviri: Yiğit E. Korkmaz


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret