13/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

“Kadınları seven kadınların” öykülerini kayda geçirmek amacıyla yola çıkan Kadın Kadına Öykü Yarışması, eşcinsel ve biseksüel kadın yazını için bir arşiv niteliği taşıyor.

Burada bir tarih var: Kadın Kadına Öykü Yarışması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Kadınları seven kadınların” öykülerini kayda geçirmek amacıyla yola çıkan Kadın Kadına Öykü Yarışması, eşcinsel ve biseksüel kadın yazını için bir arşiv niteliği taşıyor.

İllüstrasyon: Aslı Alpar

Kadınlardan kadınlara, kadınlardan kadınlar için ilk öykü yarışması olan Kadın Kadına Öykü Yarışması, 2006’dan bu yana düzenleniyor. “Kadınları seven kadınların” öykülerini kayda geçirmek amacıyla yola çıkan yarışma, bugün 13 yıllık eşcinsel ve biseksüel kadın yazını için bir arşiv niteliği taşıyor.

Resim:  Javier G. Pacheco

“Belleklere kazınmış karanlık imajı silmek” amacıyla ilki “Mutlu Aşk Vardır” temasıyla yola çıkan yarışma bir sonraki yıl “İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk” diyerek kadınları “ilk”lerin hissettirdikleriyle buluşturdu. Üçüncü yarışma, kadınların kaleminden akan “Ten ve Tutku” dolu öykülere şahit oldu. 2009 yılında, “Ütopya”ların peşine düşen kadınlar, beşinci yarışmada,  kendine açılmanın en saf hâli “Bir Kadın (mı) Sevdim(?)” ile öyküleri topladı. “Her Yerdeyiz” ile altıncı yarışmanın ardından, “Mor”a boyanmış öykülerle yedinci, “Yol” öyküleriyle lezbiyen mücadeleye yeni yollar açılarak sekizinci yarışma gerçekleşti. Yarışma dokuzuncu yılında “Bir Mücadeledir Aşk” ile sevginin kendiliğindenliğine işaret ederken, onuncu yılında “Ses” diyerek “bir kadın bir kadına aşık olduğunda da o sesler bir şarkı oldu belki de” öykülerini bekledi. Geçirdiği trafik kazası sonucu aramızdan ayrılan lezbiyen aktivist Zeliş Deniz anısına “Dert Bende, Derman Bende” ile “birbirine iyi gelme” öykülerini kayda alan on birinci yarışmanın ardından, siyasi coğrafyadan etkileniş öyküleri “O Halde Aşk: Tanımaz Sınırları” temasıyla on ikinci yarışmada kayda geçti. Yarışma son yılı 2018’de, “Dememiz o ki, her birimiz, ayağımıza dolanan şu fallus merkezli halının bir ucundan tutup kendi usulümüzce çırptığımızda, havalanan tozların kelebek etkisi ile birbirimize dokunup yaşamlarımızı bir nebze olsun güzelleştirebiliyorsak; bunu eşi benzeri olmayan yeteneklerimize, süper güçlerimize borçlu değil miyiz” sorusuyla yola çıkarak “Süper Gücünü Hatırla” dedi.

Kaos GL Dergi ve kaosGL.org haber ve yaşam portalında yayınlanan öykülerin yanı sıra yarışmanın ilk dört yılından seçki öyküler bir kitapta toplandı. 28 öykünün yer aldığı “Aşkın ‘L’ Hâli” kitabı 2009 yılında ilk basımını yaptı. 2012 yılında ikinci, 2017 yılında üçüncü basımını yapan kitabın ikincisi için hazırlıklar devam ediyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam