26/02/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Trans Terapi Grubu’nda bir araya gelen trans aktivistler kurdukları Trans İstanbul İnisiyatifi’ni kaosGL.org’a anlattı.

“Burada translar deneyim paylaşıyor, dertleşiyor ve birbirlerine destek oluyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı


Trans Terapi Grubu’nda temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmak için bir araya gelen trans aktivistler kurdukları Trans İstanbul İnisiyatifi’ni (Transist) kaosGL.org’a anlattı.

Sosyo-kültürel etkinlikler düzenleyerek çalışmalarına başlayan İnisiyatif, örgütlenme önündeki engellerden bahsetti ve hedeflerini sıraladı.

Sözü Transist’e bırakalım…

Trans İstanbul İnisiyatifi’ni oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?

Trans görünürlüğünü arttırmaya ve trans örgütlenmesini kuvvetlendirmeye ihtiyaç var. Bu gereksinimden yola çıkarak transların kendini güvende hissettiği ve bir arada olabileceği güçlendirici alanları nasıl arttırabiliriz dedik.

Sonrasında İstanbul’da translardan oluşan, transların ihtiyaçlarını anlayan ve translara yönelik bir oluşum kurmak için bir adım attık ve ilk etapta translara yönelik sosyo-kültürel etkinlikler düzenleyerek örgütlenmek için bir inisiyatif kurmaya karar verdik. Hayalimiz dernekleşmek.

“Bir araya gelemezsek psikolojik olarak daha kötü bir noktaya savruluyoruz”

Düzenli toplanabiliyor musunuz?

Çok yeni kurulmuş bir oluşumuz ve sayımız küçük. Hedefimiz düzenli aralıklarla toplantı yapmak. Şu ana kadar kısa aralıklarla düzenlemiş olduğumuz ve odağımızdaki konuları konuştuğumuz bir toplantı geçmişimiz var.

İlerleyen zamanda, ekibi genişletebilmek için bir tanışma toplantısı düzenlemeyi planlıyoruz. Ancak şuan çok güçsüz bir noktadayız…

Neden?

Birkaç arkadaşımız, maalesef kişisel sorunları nedeniyle ekipten ayrılmak zorunda kaldı. Türkiye’de güçlü trans örgütlenmelerin olamayışının sanırım en büyük nedeni de bu, tepeden yuvarlanan bir kartopu gibi kolaylıkla büyüyemiyoruz. Bizi alıkoyan, bizi yoran o kadar çok mesele var ki hayatlarımızda, enerjimizin çoğu onlarla boğuşmaya gidiyor ve böyle oluşumlara güç katacak pozisyona gelemiyoruz. Bu bir kısır döngü yaratıyor ve o kartopu bu nedenle bir türlü büyüyemiyor.

Örgütlenmek amacıyla olsun ya da sadece sosyallleşmek için olsun, bir araya gelemezsek psikolojik olarak daha kötü bir noktaya savruluyoruz. O nedenle şuan birinci önceliğimiz en kısa zamanda ekibi güçlendirmeye yönelik bir buluşma etkinliği düzenlemek olacak.

“Trans varoluşuna ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler getirmeyi hedefliyoruz”

Toplantınızın gündemini nasıl belirliyorsunuz?

İnisiyatif olarak gerçekleştirmek istediklerimiz, hedeflerimiz belirliyor. Örneğin kuruluş aşamasında iken logo dizaynından kuruluş metnimizin içeriği gibi konular gündemimizi oluşturuyordu.

Şu aşamada inisiyatifin hedefleri çerçevesinde, neler yapabiliriz, bir sonraki etkinliğimiz ne olmalı gibi konular gündemimizde. İnisiyatif olarak küçük adımlarla ilerlemeyi seçiyoruz, örneğin ayda bir etkinlik hedefleyip, bu amaca yönelik plan yapıyoruz.

Hedefleriniz neler?

Öncelikle Transist olarak, translara yönelik çeşitli sosyo-kültürel aktiviteler, atölyeler, seminerler düzenlemek istiyoruz. Transların bir arada olabileceği alanlar yaratmak ve tabi ki çoğalmak, güçlenmek istiyoruz. Daha sonrasında çeşitli alanlarda trans varoluşuna ve ihtiyaçlarına yönelik somut öneriler ve çözümler getirmek, yardımcı olanaklar yaratmak doğrultusunda kaliteli kaynaklar üreten, destekleyici ve bilgilendirici programlar oluşturan bir oluşum olmayı hedefliyoruz. 

Trans terapi grubundan da bahsedecek olursak bugüne dek neler başardı, bir araya gelmek nasıl hissettirdi?

Terapi grubu toplantıları belirli çerçeveleri ve amacı olan ayda bir gerçekleşen translara yönelik psikososyal bir destek sunuyor, fakat aynı zamanda transların bir arada olabildiği bir alanda yaratıyor. Burada translar birbirleriyle deneyim paylaşıyor, birbirlerini dinliyor, dertleşiyor ve birbirlerine destek oluyorlar. Terapi grubunda tanışmış ve daha sonrasında aynı amaç doğrultusunda bir araya gelmiş inisiyatif üyeleri olarak bu bize güç katıyor ve umut veriyor.

Terapi Grubu haricinde, Ocak ayında bir film gösterimi düzenledik. Ayrıca Türkiye’nin çok farklı şehirlerinde yaşayan transların yer aldığı T-Talk WhatsApp grubu da, özellikle herhangi bir akran dayanışmasına ya da psikososyal desteğe ulaşma imkânı olmayan translar için bir can simidi işlevi görüyor. Oradan bilgi edinme, deneyim paylaşımı ve akran desteği edinme imkânı buluyorlar. T-Talk Grubunun oluşmasına vesile olan Trans Sohbetler etkinliğimiz de devam edecek.

Transist’e buradan ulaşabilirsiniz.



Etiketler: yaşam
İstihdam