25/07/2017 | Yazar: Defne Güzel

‘Ne kadar süremiz var? Kaydı durdursana hiç düşünmedim. Evet ben dahil herkes mutsuz ama en azından ben eğlenebiliyorum.’

Burçlar ve aktivistler – Gergin bir Yay: Semih Özkarakaş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Burçlar ve aktivistler yazı dizimizin ikinci konuğu gergin bir Yay, Semih Özkarakaş: “Ne kadar süremiz var? Kaydı durdursana hiç düşünmedim. Evet ben dahil herkes mutsuz ama en azından ben eğlenebiliyorum.”

Merhaba sevgili Lubun Astroloji okurları.

Burçlar Ve Aktivistler köşemizde bu hafta Bursa'nın gülü, Özgür Renkler Derneği'nin emektarı ve benim çok sevgili ev arkadaşım Semih Özkarakaş var. Semih'le en sevdiğimiz barda, akşamüstü biralarımız eşliğinde çok tatlış bir röportaj gerçekleştirdik. Bakalım Semih bize burçlarla ve kendisiyle ilgili neler anlatmış.

Merhaba tatlım, Semih ÖZKARAKAŞ kimdir ve ne burcudur? Bize kısaca kendinden bahsetsene.

Ne kadar süremiz var? Kaydı durdursana hiç düşünmedim. 

Süremiz yok aşkım sen söyle.

Tamam. Tipik bir yay burcuyum. Yükselenim aslan, ay burcum koç. Bir kedi bir köpeğin insanıyım ve Mert Güzel'in ev arkadaşıyım. İflah olmaz bir eğlence düşkünüyüm. Dört yıldır Bursa'da LGBTİ+ aktivizmi yapıyorum. 

Günlük yaşantın nasıl geçiyor?

Sıkıştırıyor musun şu an beni? Bir şey mi biliyorsun? Ben şu an sorulan soruları anlamıyorum.

Hayır, yani sadece gün içerisinde neler yaparsın, nelerle uğraşırsın?

Dikkatim çok dağınık benim. Hep bir şeyleri düzene koymaya çalışıyorum. Sigara ve kahve içiyorum. Bir de sevişiyorum. Çalışıyorum falan işte.

Yay burcuyla geçinmek kolay değildir

Yay burcu nasıl bir burç sence?

Bence ideallerine çok bağlı, şanslı ve iyimser bir burç. Özgürlüğüne ve bağımsızlığına çok düşkün. Özgürlüğünü eline alamamış kişiler “gavat” diyorlar bize. Öğrenmeyi ve öğretmeyi sever. Huzursuzdur. Yay burçları ile geçinmek kolay değildir aslında, soğukturlar ya da yanlarına pek kolay yaklaşılmaz. Yine de yay burcu olmasaydı, dünya pek çok yenilikten, yaratıcılıktan ve değişiklikten mahrum kalırdı. Sonra yay burçları, geleneksel düşüncelerden ve tamamen alınmamış kararlardan nefret ederler. Sürekli yeni düşüncelerin keşfindedirler ve bunları özgürlükçü yaşamlarını inşa etmek için kullanırlar.  Çok didaktik oldu bu ya... Sen en iyisi mükemmel bir burçtur yaz oraya.

Ben söylüyorum aslında bu “gavat” kelimesini yay burcuna. Çünkü sizin biraz satıcı olduğunuzu düşünüyorum açıkçası.

Ponçik, sevimli bir insan değilim ben. İsim vermeden konuşacağım. Yani, ben sıkıldığım ortamdan gidiyorum. Biri de benimle otururken keyif almıyorsa gitsin. Yay burcu haz, eğlence odaklı bir burç. Eğer bize ihtiyaç duyulan bir ortamı terk edersek bu satıcılık olabilir. Başarısız bir olayın, ortamın -bu seks de olabilir bir tiyatro oyunu da- ortasında çekip gidiyorsam bu da satıcılık değildir.

Aldatan biri misin sen?

Şimdi aldatmayı ilk önce tanımlamamız lazım... Bana kalırsa aldatmıyorum. Toplumun 'aldatma' tanımına göre aldatıyorum. Arkadaş çevreme göre de, -arkadaş çevremi değiştirmem lazım- karşı tarafa göre de aldatıyorum. Bence burada aldatma nedir ne değildir diye bir fikir birliği olmadığı için bir kargaşa var.

Burcundan memnun musun?

Çook. Çünkü mükemmelim. Yay burcu çok iyi burç ama diğer burçlar kötü. Hahaha, eğlenceliymiş bu röportaj işi.

Burçlara inanıyor musun peki?

Evet. Neden diye sor. Lanet olasıca ev arkadaşım astrolog olduğu için. Yani devlete bile bir işim düştüğünde önce şeyleri soruyorum ona: Retro var mı? Şu işi yeni ayda mı yapmalıyım? Dolunayda evden çıkmalı mıyım? Belli burçlarla bile cinsi münasebette bulunmuyorum artık.

Hangi burçlarla anlaşıp hangi burçlarla anlaşamıyorsun sence?

Ateş grubunu(yay, aslan, koç) seviyorum çünkü haritamda güneş burcum, yükselenim ve ay burcum ateş grubundan oluşuyor. Beş tane süreli ilişkim oldu beşi de koç burcuydu. Ateş grubunun kalitesi asla tesadüf değildir. Buradan söylüyorum koçlar eklesin ve yazsın. Anlaşamadığım burç yok çünkü hepsi beni çok sever. Özellikle terazi, ikizler, kova, oğlak, akrep falan ama sevmediğim burçlar var. Boğayı sevmiyorum çünkü orada burada arkanızdan atar tutar. Emek harcamadan her şeye konmak ister. Boğalar dünyanın merkezi sanırlar kendilerini ama kıyısında bile yerleri yoktur. Bir çıkarı varsa bizden de iyisi yoktur. Balığı sevmiyorum çünkü mağdur edebiyatı yapan kimseyi sevmiyorum ben. Balığa sorsan hayatta en büyük acıları bunlar çekmiştir, gelen bunlara vurmuştur, giden bunlara vurmuştur, kendileri de kendilerine vurmuştur. Başağı sevmiyorum ama hakkında da konuşmak istemiyorum. Zaten cinsi münasebette bulunmadığım burçlar da bunlar. Pek tahammülüm yok. Çok mıymıntı bu burçlar. Manipüle ediyorlar her şeyi. Olmamış bir şeyi varmış gibi gösteriyorlar. Dayak yemem değil mi ben ya?

Her insanla anlaşamıyorsun bence sen. Sence seni sevmeyen insanlar neden sevmiyorlar?

Köşeye sıkıştırıyorsun şu an beni. Yani ben beklenilen rutin ihtiyaçları karşılayamıyorum. Bu rutin beklentiler çok laçka ve samimiyetsiz geliyor bana. Ponçik bir insan olamıyorum. Zaman zaman anlaşılmaz ve mesafeli olabiliyorum. Özellikle, soğuk mizaçlı olmam ve ağzımdan çıkan kelimelerin karşı tarafa ağır gelmesinden ötürü sıkıntılar yaşıyorum ama umurumda değil. Bir şeyden rahatsız oluyorsam onu dile getiriyorum ya da şanssız bir kişiyle çok pis dalga geçiyorum. Grilerim yok, -mış gibi yapamıyorum. Sıkılınca kaçarım. Bu yüzden sevmiyorlar bizi.

Sence sen gergin bir insan mısın?

Hayır huzursuz bir insanım. Yay burcu gerginse de çevresinde aptal bir insan var demektir. Belki de yaydan ötürü herhalde, hani böyle oku tutup çekiyorsun ya... İşte o. 

Bence biraz kafan karışık senin…

Bence yay burcu insanları düz bir karmaşıklık içerisinde. On iki burç arasında değişken olan dört burçtan biri de benim burcum olan yay. Değişim ve uyumun vücut bulmuş haliyiz. Kafası karışıktan öte bana kalırsa yay burcu seçenekler geldiğinde ve ikili üçlü alternatifler sıralandığında karar verme konusunda, eğer geleceği kestiremiyorsa, gelecekte memnun olacak mı yoksa olmayacak mı bunu bilemiyorsa asla karar veremez; kararsızlık kısmı buradan çıkıyor hani bir mi iki mi desen ikisini de demem. Bu durum kararsızlık mı değil mi bilmiyorum ama şu an da kararsızım. 

Peki burcunun en sevdiğin ve en sevmediğin özelliği nedir?

Gerçekten sağduyulu ve merhametli bir burç yay. Güvenilir olmamız, destekçi yapımız, azimli ve dürüst yapımız en sevdiğim özelliklerimiz. Sevmediğim özelliği ise... Sanırım sevmediğim bir özelliği yok. Bence yok... Nasıl mükemmelsek artık. Heh! Şunu söyleyebilirim, çok inançsızlaşabiliyor yay burcu bazen. Bu özelliğini sevmiyorum.

Seks biraz inat ve hırs işi

Aşk/koli hayatın nasıl gidiyor?

Bunlar çok özel sorular. Hahaha, aşk hayatı için idealiz aslında biz. Eğer o aşk içerisinde mülkiyetçilik, kıskançlık ve hükümdarlık yoksa. Benim için ideal olan toplumsal cinsiyet rollerinin ve heteronormativitenin parodisinin olmadığı, bunların yıkıldığı bir aşk ve seks. Çünkü seks biraz inat ve hırs işi. Kim daha ileri gidecek? Kim tabuları Wrecking Ball'daki Miley Cyrus gibi balyozla hınçla yıkacak? Kim farkına varmadan sınırı geçecek, aşacak? Falan... 

İş hayatın/eğitim hayatın nasıl gidiyor?

Bok gibi ve mükemmel. Yaptığım işleri severek yapıyorum ve çok fazla titizim, ayrıntıcıyım ve memnuniyetsizim. Nazar değecek diye çok anlatamıyorum, kusura bakma.

Yaşadığımız coğrafyada insanlar eğlenmeyi bilmiyor

Sence hayatımızda, bu masada, bu topraklarda ya da ne bileyim LGBTİ+ hareketinde eksik olan ne?

Bana kalırsa yaşadığımız coğrafyada insanların eğlenmiyor, kendilerine zaman ayırmıyor ve eğlenmeyi bilmiyor olması eksik. En basitinden LGBTİ+'lar arasında bile bu var. Lubunya meymenetsizliği, huysuzluğu var. Halbuki akışına bıraksak, kasıntı olmasak, -mış gibi yapmasak çok mükemmel olur her şey.

Senin eğlence anlayışın nedir peki?

Şey olmaz değil mi şak diye bitmez süre.

Aşkım bu ses kaydı, kaset değil.

Benim eğlence anlayışım çok trolldür. Şimdi ben biraz dağınık anlatacağım sen toparlarsın. Toparlarsın değil mi? Mesela benim eğlence anlayışım bu (yoldan geçen mantiyi gösteriyor). Alışılageldik şeylerin bozumu aslında. Sürekli yeni deneyimler, keşifler... Ama bu aç gözlülük olarak değil de hepsini biriktirip biriktirip kocaman bir piramit inşa etmek. Bu piramitin içinde ve dışında lunaparkın, genelevin, garipliklerle dolu bir sirkin ve bunların hepsinin de bir disko topunun içinde ya da gölgesinde olduğunu düşün. Ayrıca şu an yaptığımız gullüm de bana eğlenceli geliyor. Benim sloganım sanırım şey; “Evet ben dahil herkes mutsuz ama en azından ben eğlenebiliyorum.”

Ben senin için daha çok ''Sex, Drug, Rock And Roll'' düşünmüştüm aslında.

Evet bu sözün temsil ettiği her sanatçıyı (Elvis Presley, Freddy Mercury, Slash) bünyemde taşıyorum aslında. Ama ekstradan bir de Madonna var. Ben Madonna'nın teşhirciliğini ve bedeninin politik duruşunu da taşıyorum. Madonna bütün heteronormativiteyi, cinsiyetçiliği, yaşçılığı kendi perspektifinden saldırganca yıkan birisi ve hiç pişman değil.

Evet ben senin teşhirci, erotik ve lokum kıvamında olduğunu düşünüyorum.

Sen de ne kadar çok şey düşünüyorsun. Cüretkar bir insanım ben. Hahaha. Lokumun tadına bakanlar artık buna bir cevap bulurlar. Ben sana soruyorum şimdi de sence ben yay burcunu iyi taşıyor muyum?

Bence taşıyorsun. Bu ateş elementi burçlardan beklenilecek bir soru aslında. Sen huzursuz, önde olan, lider, umursamaz, düşüncesiz, öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, eğlenmeyi bilen, zeki, biraz da ateşli bir insansın. Yani bence tam bir yay burcusun. Ben çok teşekkür ediyorum Semih, bu keyifli sohbet için. Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

Çok kısaymış ya bu. Her başarılı işin arkasında bir yay burcu vardır. Son olarak bunu söylemek istiyorum evet. Bir de yanımdaki iki insanı çok seviyorum. Oraya bir soru işareti koy, gizem yarat, kim bu iki insan diye. Bir de burçlar ikili cinsiyet içerisine sıkıştırılmasınlar. Queer de olabilsinler

Bu eğlenceli röportaj için Semih'e yeniden çok teşekkür ediyorum. Gördük ki yay burcu konuşmayı, anlatmayı gerçekten çok seviyor. Anladığımız kadarıyla yay dürüst, net, korkusuz ve bir o kadar da iyimser bir burç. Yerseniz.

Semih iyi ki hayatımda. İyi ki herkesin hayatında. Haftaya başka bir sürpriz isimle yeniden karşınızda olacağım. Görüşmek üzere astrolubunlar. Kendinize iyi bakın.


Etiketler: yaşam
İstihdam