18/05/2018 | Yazar: Defne Güzel

Özgür Renkler Derneği, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Bursa’da 17 Mayıs haftası: “Birlikte özgürleşeceğiz!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özgür Renkler Derneği, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Bursa Özgür Renkler Derneği, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak 7 Mayıs günü Uludağ Üniversitesi Oyuncuları'yla Mete Cengiz Salonu'nda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ve LGBTİ+ Hakları konulu eğitim gerçekleştiren Özgür Renkler, 16 Mayıs günü “Özgür Renkler Gönüllü Arkadaşlarını Arıyor!” duyurusuyla gönüllülerle bir araya geldi. Sanat Mahal'de gerçekleşen etkinlikte üyeler yeni gönüllülerine derneğin misyonunu, vizyonunu ve 2013 yılından bu yana süregelen örgütlenme pratiklerini aktardı. Etkinlik gönüllülerin örgütle ilgili görüşlerini aktarmasıyla son buldu.

17 Mayıs Perşembe günü ise Nazım Hikmet Kültürevi'nde “Cinsel Yönelim Ve Cinsiyset Kimliği Eşitliği İçin Sivil Toplum Buluşması” adlı forumu gerçekleştiren dernek 17 Mayıs vesilesiyle on üç sivil toplum örgütünü bir araya getirdi. Çağdaş Drama Derneği'nden Ceyhan Özer'in ısınma etkinlikleriyle başlayan program koordinatör Semih Özkarakaş'ın Özgür Renkler sunumu ile devam etti. 

Dernek başkanı Av. Nazlı Ceren Şendoğan'ın Türkiye'de LGBTİ+'ların Durumu adlı sunumuyla devam eden forumda dört ayrı atölye düzenlendi.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aykırı Sinema Derneği, Çağdaş Drama Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Koza Kadın Derneği, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, Sığınmacılar Ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD),  Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Doğayı Ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi, Nilüfer Belediyesi Sivil Toplum İlişkileri Bürosu, Uludağ Üniversitesi Oyuncuları, Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu oluşumlarından katılan otuz temsilciyle gerçekleşen forumda STK'lar ve LGBTİ+'ların iletişimini kuvvetlendirmeyi hedefleyen dört ayrı atölye gerçekleştirildi. Atölyeler neticesinde Sivil Toplum Örgütlerinin LGBTİ+ alanındaki deneyimleri ve eksiklikleri ortaya konuldu. Kapanışta ise katılımcı örgütler Özgür Renkler Derneği'nden beklentilerini dile getirdi ve bu beklentiler rapor haline getirildi.

Yaşasın dayanışmamız!

Özgür Renkler üyelerinden Halim Kır görüşlerini şöyle aktardı:

“Beş yıldır bu şehirde sözümüzü söylüyoruz. Umutsuzluğa düşmeden, pes etmeden, bıkmadan, yorulmadan her yolu denedik, her kapıyı çaldık. ‘Biz buradayız, gitmiyoruz, gitmeyeceğiz’ dedik. Mücadelemizi her alanda yükseltmeye devam ettik, ediyoruz, edeceğiz.”

“Bugün de 17 Mayıs kapsamında Bursa’da faaliyet gösteren 13 hak temelli çalışan sivil toplum örgütü ile bir araya geldik. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliği için nasıl dayanışacağımızı konuştuk. Şuna çok inanıyorum; Bursa’yı birlikte özgürleştireceğiz, birlikte özgürleşeceğiz. Yaşasın dayanışmamız, yaşasın mücadelemiz.”

Etkinlik sonunda katılımcı STK'lar ve Özgür Renkler Derneği homofobinin, bifobinin, transfobinin olmadığı bir dünyanın daha güzel günlere vesile olacağı ve ayrımcılığın olmadığı dayanışma pratiklerinin bizleri birbirimize daha da yakınlaştıracağı mesajını verdi.

20 Mayıs günü haftayı piknikle kapatacak Özgür Renkler her yıl düzenli olarak etkinlikler gerçekleştirerek 17 Mayıs'ın önemini vurguladığı gibi bu yıl da homofobi, bifobi, transfobi karşıtlığına rengarenk etkinlikleriyle dikkat çekti.

20 Mayıs günü gerçekleştirilecek piknik için ozgurrenkler@gmail.com adresine başvuru yapabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam