13/10/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hakkında dava açılan ve hapis cezası alan Pembe Hayat Başkanı Buse Kılıçkaya, Yargıtay’ın hapis kararını bozmasının ardından beraat etti.

Buse için adalet 5 yıl sonra geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hakkında dava açılan ve hapis cezası alan Pembe Hayat Başkanı Buse Kılıçkaya, Yargıtay’ın hapis kararını bozmasının ardından beraat etti.

15. Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen davada, Buse Kılıçkaya’nın Yargıtay temyizine, Ceza Mahkemesi de uydu. 15. Asliye Ceza Mahkemesinin kararına göre, Buse Kılıçkaya’nın müsnet polise direnme suçundan suçun cebir veya tehdit unsuru olmadığından beraatına karar verildi.

Suçun yasal unsurları yoktur

Davada Yargıtay 18. Ceza Dairesinin 12.06.2015 sayılı kararı okundu. Buse Kılıçkaya ve avukatları Yargıtay’ın temyiz kararına uyulmasını istedi.

Av. Hakan Yıldırım ve Av. Hayriye Kara, suçun yasal unsurlarının olmadığını ve görevli memurun görevinin tartışmalı olduğu bildirdi.

Davayı birçok aktivist izledi

Davayı sivil toplum örgütleri katılımcıları ve aktivistler izledi. 10.00’da başlayan dava kısa sürede sonuçlandı. 5 yıllık yargı süreci, Buse Kılıçkaya için Yargıtay 18 Ceza Dairesinin 12.06.2015 sayılı bozma kararına uyulması ile sonuçlandı.

"5 yıl sonra gelen adalet"

Davadan sonra Ankara Adliyesi önünde yapılan açıklamada, 5 yıl sonra adaletin geldiği vurgulandı. Polise mukavemet suçundan davası devam eden Buse Kılıçkaya bu süreç içinde hiçbir eyleme katılamadığını ve hakkında verilen kararın emsal teşkil ettiğini ekledi.

Ne olmuştu?

Aralarında Buse Kılıçkaya’nın da olduğu Pembe Hayat Derneği kurucu üyesi üç trans insan hakları savunucusu 19 Haziran 2010’da, polisler tarafından, araçlarının içerisinde seyir halindeyken hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmak istendi. Polisler trans aktivistleri darp ederek karakola götürdü.

Şiddete ve hakarete maruz kalan trans insan hakları savunucularının saldırgan polisler hakkında ilgili savcılığa yapmış oldukları suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verildi.

Şiddeti uygulayan polislerin yapmış oldukları suç duyurusu ise sonuç verdi. Savcılık tarafından üç insan hakları savunucusu hakkında “görevi yaptırmamak için direnme”, “görevli memura hakaret” ve “kamu malına zarar” iddiasıyla kamu davası açıldı.

Dava sonucunda Pembe Hayat Derneği Başkanı Buse Kılıçkaya hakkında “görevli memura direnme” suçundan 5 ay hapis cezası, diğer iki aktivist ise sırasıyla 6 ay ve 1 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedildi.

Diğer aktivistler hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirken Buse Kılıçkaya hakkında cezanın infaz edilmesine karar verildi. Karar Buse Kılıçkaya tarafından temyiz edildi. Yargıtay 18. Ceza Dairesi “görevi yaptırmamak için direnme” suçunun şiddet veya tehdit unsurlarının ne şekilde oluştuğu açıklanmadan yetersiz gerekçeyle hüküm kurulması, suçun oluştuğu kabul edilse bile polis memuru tarafından Buse Kılıçkaya’nın koluna telsizle vurulduğu ve bunu destekler nitelikteki adli tıp raporunun dikkate alınarak haksız tahrik hükmünün uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması gerekçeleriyle yerel mahkemenin kararını bozdu.


Etiketler: insan hakları
İstihdam