03/12/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Ria Bordell’in illüstrasyonları 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar butch kahramanları onurlandırıyor.

Butch kahramanları hatırlamak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ria Bordell’in illüstrasyonları 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar butch kahramanları onurlandırıyor.

Sanatçı Ria Brodell’in resimlediği “Butch Heroes” serisi butch kimliğin tarih boyunca var olduğunu gösteriyor. Jamaika'da yaşayan Jonesie Kingston, 39 yıl boyunca karısı ile Londra’nın köyünde yaşayan Mary East, lezbiyen ilişkisi nedeniyle tutuklanan Alman mevsimlik işçi Hans Kaiser ve diğerleri… Bordell’in illüstrasyonları 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar butch kahramanları onurlandırıyor.

Bordell bu çalışmaya otoportre çizerek başladığını söylüyor: “Bir dizi otoportre yapmıştım. Bunlardan biri 1250 yıllarında Rahibe olarak otoportremdi. Tarihte nasıl yaşayabileceğimi bilmek istedim, bu yüzden bu konuda çalışmaya başladım.”

Sanatçı kabaca maskülen lezbiyen anlamına gelen “butch”u, “Butch ile karmaşık bir ilişkim var. Sık sık beni aşağılamak için kullanıldı bu terim. Bununla birlikte, güçlü de hissettiriyor. Bu ikili anlamı seviyorum” diye tarifliyor.

Sizi Ria Brodell’in butch kahramanlarıyla baş başa bırakalım.

Hans Kaiser

Hans Kaiser, Almanya'nın Tuna vadisinde göçmen çiftlik işçisi olarak çalıştı. Kendisi de bir çiftlik işçisi olan Anna Reuli ile evlendi. Ancak Hans Anna’nın flörtünün şikayetiyle 1547'de tutuklandı.

Jonesie Kingston

Jamaika’da yaşayan Jonesie Kingston sosyal dışlanma ve tecavüzden korunmak için bir erkek ile evliydi. Kingston kocasının kıyafetlerini giyiyor ve toplumsal cinsiyetin kadınlara biçtiği rolleri reddiyordu.

Olga Nikolaevna Tsuberbiller

Moskova’da doğan Olga Nikolaevna Tsuberbiller 1908'de Moskova Üniversitesi Kadın Fizik ve Matematik Bölümü'nden mezun oldu ve kısa bir süre sonra analitik geometri üzerine ders vermeye başladı. Olga Nikolaevna 1923'te Sophia Parnok ile tanıştı. Açıkça lezbiyen deneyimleri hakkında yazılar yazdı. Yaklaşık on yıldır birlikte yaşadılar.

Ria Brodell’in tüm butch kahramanlarına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam