02/10/2015 | Yazar: Burcu Karakaş

Beyoğlu’nda geçen Nisan ayında nefret cinayetine kurban giden Çağla Joker’in dava dosyasında mahkeme, ‘haksız tahrik‘ indirimine giderek sanığın cezasını 10 yıla düşürdü.

Beyoğlu’nda geçen Nisan ayında nefret cinayetine kurban giden Çağla Joker’in dava dosyasında mahkeme, ‘haksız tahrik‘ indirimine giderek sanığın cezasını 10 yıla düşürdü.

Trans kadınlar Çağla Joker ve Nalan, Tarlabaşı’nda 20 Nisan gecesi silahlı saldırıya uğramış, göğsünden vurulan 25 yaşındaki Çağla Joker, olay yerinde hayatını kaybetmişti. 17 yaşında olması nedeniyle yaş indirimine gidilerek 16 yılla yargılanan H.T., mahkemede verdiği ifadesinde “İki tane bayan zannettiğimiz kişiyle karşılaştık. Pazarlık yaptık. Erkek olduğunu söyledi. Verdiğim parayı geri istedim. Parayı geri vermeyeceğini söyleyerek ağır küfürler etti” demişti.

Mahkeme, kasten öldürmekten yargılanan H.T.’ye verdiği müebbet hapis cezasını ‘haksız tahrik‘ ve ‘iyi hal‘ indirimleriyle sanığın 18 yaşından küçük olması nedeniyle 10 yıla düşürdü.

50 lirayı iade etmemesi haksız tahrik

Mahkeme heyeti kararında, Çağla Joker’in sanığın verdiği 50 lirayı iade etmemesinin haksız tahrik oluşturduğuna kanaat getirdi. Gerekçede, “Sanığın 50 TL’yi geri istediği ve tüm aşamalarda parasının iadesini istediğinde ölenin iade etmeyeceğini belirtmesi; ölen beyanları karşısında öfke ve elem etkisi altına giren sanığın bu öfke ve elem etkisi altında silahını çektiği” ifadeleri yer aldı.

Bu cezalar cinayetlerin son bulmasına etken olmayacaktır

Kararı Diken için yorumlayan avukat Fırat Söyle, bu nefret cinayetlerinde sanıklara uygulanan indirimlerin, cinayetlerin son bulmasına yardımcı olmayacağını vurgulayarak, “Devlet ve toplumun ürettiği nefrete binaen hareket edenlerin çok ağır cezalarla cezalandırılmaları nefret cinayetlerinin sonunu getirmeyecektir. Ancak bu sistem içerisinde adalet duygusunun tatmini adı altında nefret cinayeti sanıklarına en ağır cezalarla cezalandırılmalarını talep ediyoruz. Devlet sisteminin, toplumun maddi manevi kültürü değişmeden sanıklara verilecek cezalar maalesef bu cinayetlerin son bulmasına etken olmayacaktır” dedi.

Öte yandan Çağla Joker’in dava dosyasının kimse tarafından sahiplenilmemesine tepki gösteren Söyle, şöyle devam etti: “Devleti, ataerkilliği, transfobiyi yerden yere vuran sloganlar, basın açıklamaları cinayetten üç gün geçmeden sönümlenmekte ve yedinci gün dolmadan da unutulmaktadır. Çağla ve Çağla gibi olanlar örgütlü değildi, çevreleri ‘geniş’ değildi. Çağla’lar yoksul insanlardır, arkasından ağlayanlar yaslarını tutanlar kendileri gibi olanlardır. Gazetelerin en fazla 3’üncü sayfasında, bir defalığına mahsus yer alırlar. Cinayetlerinin hemen ardında gösterilen tepkiler, dava süreçlerinde derin bir sessizlikte bulur kendini.” (Diken)

İlgili haberler:

Tarlabaşı’nda Transfobik Nefret Cinayeti!

“Daracık Sokak’ta Katiller Vurdu, Polis Koruyor!”

Joker Ege’de Anıldı

Transfobik Nefret Kurbanı Joker Dersim, Diyarbakır ve Mersin’de Anıldı

Daracık Sokak’ta Transların Evleri “Kaynakla” Kapatıldı

Çağla Joker’in Katil Zanlısı Yakalandı

Çağla Joker cinayeti şüphelisine yaş indirimi


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret