01/12/2009 | Yazar: Kaos GL

Yazar Cahide Birgül Ankara'da hayatını kaybetti. En son “Eflatun Koza” romanı yayınlanan Birgül kanser tedavisi görüyordu.

Cahide Birgül Aramızdan Ayrıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yazar Cahide Birgül Ankara'da hayatını kaybetti. En son “Eflatun Koza” romanı yayınlanan Birgül kanser tedavisi görüyordu. Cenazesi Çarşamba öğle namazından sonra Ankara Karşıyaka Mezarlığına defnedilecek.

Yazar Cahide Birgül bugün (1 Aralık 2009) saat 16:00'da Ankara'da annesinin evinde vefat etti. Birgül'ün cenazesi yarın Karşıyaka Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilecek. Birgül uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

Cahide Birgül (Sesveren) 9 Nisan 1956'da Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra A.D.M.M.A. Mimarlık bölümünü bitirdi. 15 yıl süreyle Ankara'da bir devlet kuruluşunda çalıştı. Bu sırada yazdığı Radyo Oyunları ve Arkası Yarın'lar TRT Ankara Radyosu'nda yayımlandı. 1993 yılı ilkbaharında İstanbul'a taşındı. "Fotoğraflar", "Düşlerin İçinden" ve "Biblolar" adlı tiyatro oyunlarını yazdı. Deneme türü bazı yazıları Pazartesi dergisinde yayımlandı. 28 yaşında bir oğlu var.
 
Yapıtları:

Gölgeler Çekildiğinde, Metis (1998)
Geceye Uyananlar, Oğlak Yayıncılık (2000)
Aklın Yolu Bindir, Talat Halman Kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (2003)
Ah Tutku Beni Öldürür müsün?, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (2004)
Eflatun Koza, Cahide Birgül, 1. Basım: Eylül 2009, Everest Yayınları
 
Kaos GL Kadın Kadına Öykü Yarışması jüri üyeliği de yapmış olan Cahide Birgül için kaosgl.org’da yayınlanmış yazılar:
 
“Eflatun Koza”ya Dair Okuyucu Notları
 
“Kitabın edebi başarısı, güçlü anlatımı ve öyküsünün yanı sıra, eşcinselliğin kendi olağanlığında romana yansımış olması da, eşcinsel okurlar olarak özlemini çektiğimiz bir yapıta dönüştürmüş kitabı. Birgül’ün güçlü kalemi ve sahiciliği ile anlattığı eşcinsellik öyküsü, eşcinseller için güzel bir hediye olmuş.”
 
Yasemin Öz yazdı.
 
Cahide Birgül’den “Eflatun Koza”

“Eflatun Koza”, Cahide Birgül’ün kahramanlarına sordurduğu soruların izini sürüp, kendi cevaplarını öğrenmekten korkmayanlar için…
Hülya Sur yazdı.
 
Cahide Birgül ile muamma

“Cahide Birgül, kanımca Türk edebiyatının gerginlik ustasıdır. Tetik anını anlatır. Onun dünyasının büyüsü de budur zaten. Evet, bütün iyi romancılar gibi Cahide de şunu bilir. En yalın anlatımıyla, ‘Hiçbir şey göründüğü gibi değil’dir.”
Yıldırım Türker yazdı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam