04/03/2009 | Yazar: Anıl Üver

Eşcinsel evliliğine destek verenler ve karşı olanlar Mart ayı başında görülecek olan "Proposition 8" (8. Önerge) duruşması için geri sayıma başladılar.

Eşcinsel evliliğine destek verenler ve karşı olanlar Mart ayı başında görülecek olan "Proposition 8" (8. Önerge) duruşması için geri sayıma başladılar. Karar en geç Haziran ayı başında sonuca bağlanacak. 

California yüce adalet divanı, eşcinsel evliliği hakkındaki davanın 5 Mart tarihinde görüleceğini açıklamıştı. Dava görüldükten sonra yargıçların üç ay icinde kararı kesinleştirmeleri gerekiyor.
 
Yargıçlara yapılan baskı büyük
 
Oysa yüce adalet divanı Mayıs 2008’de eşcinsel evliliğe giden yolu kolaylaştırmıştı. Geçtiğimiz Kasım ayında ise California eyaletinde halkın çoğunluğu tarafından onaylanan ve sadece ‘kadın ile erkek’ arasında evliliğe izin veren "Proposition 8" yandaşları ve karşıtları, davayı görecek olan yargıçları konu hakkında yazılı belgeler yağmuruna tutuyorlar. Basının ise olaya ilgisi büyük. Liberal olarak bilinen eyalette eşcinsel evliliği yasaklayacak bir karar çıkması, bütün ülkeyi etkileyecek bir sinyal anlamı taşıyacak.
 
"Proposition 8" karşıtları, savcı Jerry Brown tarafından temsil edilecekler. Brown, evlilik hakkının daimi bir özgürlük hakkı olduğunu ve yüce adalet divanının bu özgürlüğü kısıtlayıcı bütün anayasal değişiklikleri reddetmek zorunda olduğunu belirtti.
 
Eşcinsel evliliğine karşı olanlar ise, seçmen oyuna karşı verilecek bir kararın demokrasinin temel kaidelerini zedeleyeceğini düşünüyorlar. Oylamadan sonra son kararın yargıçlara bırakılmasının da, yapılan referandumu anlamsız kılacağını ve mahkemeye büyük bir güç bahşedeceğini ileri sürüyorlar.
 
Vatandaşlar "popular vote" (kamuoyu yoklaması) yoluyla yasaların kabul edilmesinde ya da reddedilmesinde önemli ölçüde belirleyici olabiliyorlar; bu davada olacağı gibi.

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam