07/01/2015 | Yazar: Murat Köylü

‘LGBT’lerin işgücüne katılımı ve maruz kaldıkları sosyal dışlanmaya ilişkin herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır.’

Çalışma Bakanlığı: LGBT’lerin istihdamına ilişkin çalışmamız yok Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, CHP’li Tanal’ın bilgi edinme başvurusuna yanıt verdi: “LGBT’lerin işgücüne katılımı ve maruz kaldıkları sosyal dışlanmaya ilişkin herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır.”
 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Kasım ayında yaptığı bilgi edinme başvurusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
 
Bilgi edinme başvurusuna dair Çalışma Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bakanlığımız Çalışma Genel Müdürlüğünde İstihdam Politikaları Daire Başkanlığı bünyesinde dezavantajlı grupların işgücüne katılmasının desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılmakla birlikte, LGBT’lerin işgücüne katılımı ve maruz kaldıkları sosyal dışlanmaya ilişkin özel herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır” dendi.
 
Endişeler doğrulandı, Bakanlık çalışması yok!
 
Bu yanıt doğrultusunda, Türkiye’nin LGBT yurttaşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, CHP ve HDP’nin ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların taleplerine ve en son intihar vakasında bir kere daha ortaya çıkan somut ve acil ihtiyaca rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının LGBT yurttaşların istihdama ve sosyal güvenlik sistemine tam katılımının sağlanmasına ve sosyal dışlanma döngüsü riskinin azaltılmasına ilişkin herhangi bir politikası olmadığı endişesi doğrulanmış oldu.
 
Meclis’e Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması talebiyle “LGBT haklarına ilişkin” soru önergesi veren Milletvekili Tanal, muhalefet önergelerinin çoğunun yanıtsız bırakılması olasılığına karşı, aynı soruyu Bilgi Edinme Kanunu aracılığıyla da Bakanlık gündemine taşımıştı. Bilgi Edinme Hakkı çerçevesindeki başvuruların 15 gün içinde yanıtlanması gerekiyor; aksi halde üst kurula ve idari yargıya gidilebiliyor.
 
Milletvekili Mahmut Tanal şunları sormuştu:
 
“Bakanlığınızın, özellikle dezavantajlı grupların işgücüne katılımının desteklenmesi çalışmaları bünyesinde, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşların istihdam politikalarında içerilmesine ilişkin herhangi bir faaliyet yürütülmekte midir?
 
“Gençlerin güçlendirilmesine yönelik yapılan kamu harcamaları ve Bakanlık politikaları arasında, LGBT gençlerin yoğun biçimde maruz kaldığı ayrımcılık ve sosyal dışlanma döngüsünden kurtulmalarını hesaba katan tedbirler ve bu grubun sorunlarını gidermeye dönük insan haklarına dayalı çözüm önerileri yer almakta mıdır?”
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret