04/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Çankaya Belediyesi’nin Eşitlik ve Farkındalık Ayı programı kapsamında düzenlenen panelde 4 Mart Dünya HPV Farkındalık Günü kapsamında HPV konuşuldu.

Çankaya Belediyesi’nde HPV konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çankaya Belediyesi’nin “Bir gün değil her gün 8 Mart” diyerek duyurduğu Eşitlik ve Farkındalık Ayı programı kapsamında bugün (4 Mart) “Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık” paneli düzenlendi.

“Toplum sağlığı açısından çok önemli bu merkezlerin varlığı”

Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği’nden Pelin Anılan’ın moderasyonu üstlendiği panelin ilk konuşmacısı Çankaya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Nuran Duman oldu.

Şişli Belediyesi’nin sağlık hizmetlerini incelerini ve ardından Çankaya Belediyesi’nde gönüllü danışmanlık ve test merkezinin açılma işlemlerine başladıklarını anlatan Duman “Toplum sağlığı açısından çok önemli bu merkezlerin varlığı” dedi.

Duman merkezdeki tüm testlerin anonim ve erişebilir bir şekilde gerçekleştiğine dikkat çekti ve sözü Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi’nden Kamile Akyürek’e bıraktı.

Çankaya Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi’nde nasıl danışmanlık veriliyor?

Çankaya Belediyesi Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi’nden Hemşire ve HIV-AIDS Uzmanı Kamile Akyürek, danışan sayısında artış olduğunu belirterek konuşmasına başladı.

Akyürek HIV danışmanlığı sürecini şöyle anlattı: “Merkezimizde bir danışma odamız var. Gelen kişiye öncelikle bir görüşme yapıyoruz. Bu sırada HIV nedir, nasıl bulaşır, test süreci nasıl işler bunları anlatarak danışmanlık veriyoruz. Danışanlardan bize cinsel yolla bulaşan enfeksiyon konusunda çok fazla soru ile geliyor. Tüm bu konularda danışanları aydınlattıktan sonra HIV testi hakkında bilgi veriyoruz. Kullandığımız test yeni nesil, oldukça hızlı. 10-15 dakika içinde güvenilir sonuç alıyoruz. Pozitif ya da negatif çıkması durumlarında kişiyi yönlendiriyoruz. Birlikte çalıştığımız danışman arkadaşlarımız var. Anonim bir formumuz var bir kod oluşturup hastaneye yönlendiriyoruz. Sürecimiz burada bitmiyor, ilaç kullanmaya başladıklarında da bize sürece dair danışmaya geliyorlar.”

“Türkiye genelinde Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezleri’nden sadece 6 tane var. Her ilde olması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Akyürek sözlerini Dr. Filiz Ak’a bıraktı.

“HPV aşıları erişilebilir değil”

Panelin son konuşmacısı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Filiz Ak oldu.

Dr. Ak, “Human Papilloma Virüsü’nden (HPV) bahsedeceksek her cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini baz alarak konuşmalıyız. Oysa tarama programları heteroseksüel ilişki bağlamında anlatılıyor” diyerek HPV bulaş yollarından bahsetti.

HPV’nin ciltten cilde, yakın temas yoluyla ve cinsel ilişki sırasında vajinal, anal veya oral yolla bulaştığını hatırlatan Ak, “Deriden deriye, parmaktan vajene, oraldan vajene, penisten vajene teması ile bulaşabildiği gibi anüsten de bulaş olabiliyor” dedi ve korunma yöntemlerini aktardı.

cankaya-belediyesi-nde-hpv-konusuldu-1

HPV’nin yüzden fazla alt grubu olduğuna değinen Ak, özellikle 4 türünün rahim ağzı kanserlerinden sorumlu tutulduğunu hatırlattı. HPV’den korunmanın en önemli yolunun aşı olduğunu, aşıların HPV’nin 4 türüne karşı koruma sağladığını söyledi. Aşıların pahalı olduğu ve sigorta kapsamında karşılanmadığına değinen Dr. Ak, “Aşılar erişilebilir değil, oldukça pahalı, bu konuda mücadele etmeye devam etmek gerekiyor” dedi.

“Cinsel sağlık yine en iyi LGBTİ+ derneklerinde anlatılıyor” diyen Ak, cinsel sağlık ve aile planlamasının heteroseksist bir algıyla anlatıldığına dikkat çekti. Konuşmasına toplumsal cinsiyet ve cinsel haklar bağlamında sürdüren Ak, kadın sağlığına heteroseksist yaklaşımları eleştirdi.

Panel konuşmacıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.



Etiketler: insan hakları, kent hakkı, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam