23/11/2007 | Yazar: Murat Çınar

İtalya’da yayınlanan ‘Ciao Darwin’ adlı televizyon programı geçtiğimiz günlerde Alberto Ruggin adlı bir eşcinselin açılmasına sahne oldu. Katolik olduğu bilinen Ruggin’in bu beklenmedik açılmasına ilk tepki kiliseden geldi: ‘Artık kilise korosuna gelemezsin.’ Murat Çınar’ın haberi.

Canlı yayında eşcinsel olduğunu söyledi, kiliseden atıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İtalya’da yayınlanan ‘Ciao Darwin’ adlı televizyon programı geçtiğimiz günlerde Alberto Ruggin adlı bir eşcinselin açılmasına sahne oldu. Katolik olduğu bilinen Ruggin’in bu beklenmedik açılmasına ilk tepki kiliseden geldi: ‘Artık kilise korosuna gelemezsin.’ Murat Çınar’ın haberi.

KAOS GL - 23/11/2007

Murat Çınar - İtalya

Darwin'in evrim teorisinin temel alındığı ve her hafta iki grubun zeka, beceri, güzellik ve sanat dallarında yarıştıkları ‘Ciao Darwin’ adlı televizyon programı İtalyan izleyicisine yabancı değil aslında. 1995 yılında bir sene süren yayın ile büyük bir izleyici kitlesine ulaşan ve sunucusu Bonolis'in ününe ün katan program son bölümü ile yeni bir kilise-gey skandalına tanıklık etti.

Yarışmada katılımcıların karşılıklı serbest konuşup kimliklerini savundukları bölümde 20 yaşındaki Alberto Ruggin, yarışmacıların sert sataşmalarına karşı söz aldığında ‘coming out’ (açılmak) yaptı. Tam bir Katolik olduğunu söyleyen Padova'lı Alberto programa katılmadan önce yıllardır gittiği kilisenin rahibinin kendisini aradığını ve neden böyle bir şey yaptığını sorduğunu söyledi. ‘Eşcinsel onuru için’ yanıtını verdiğini belirten Alberto küçük yaşlardan beri kilisede dini eğitim aldığını ve arkadaşlarına her defasında ‘Bunun dışında da bir dünya var ve orada eşcinseller de yaşıyor’ dediğini ifade etti.

Bu yayının ertesi günü Alberto’nun yıllardır gittiği kilisenin rahibi Alberto'ya artık kilise korosuna gelemeyeceğini söyledi. Tabii ki durum sadece basitçe korodan atılmak olarak algılanmadı ve Katolik olduğunu eşcinsel kimliği ile yan yana koyup milyonlarca İtalya’nın önünde söyleyen Alberto belki kiliseden uzaklaştırılmadı hatta aforoz edilmedi ancak sembolik bir ceza aldı. Bu da Katolik kilisesinin halen eşcinsel yurttaşları doğa kanunu, aile yapısı ve kültürel geçmiş tabelaları altında kendine göre değerlendirip tanımamasının etkilerinden biri.

Yarışma sırasında nitekim eşcinsellerin devlet ve kilise tarafından tanınmadığını ve böylelikle var olmadıklarını söyleyenlerden, çocuk edinemeyeceklerinden dolayı aile dışı olduklarını belirtenlere ve doğada sadece erkek ve kadının var olduğunu ve dolayısıyla geylerin var olamayacaklarını belirtenlere kadar sert ve saldırgan tarzlı heteroseksüel yarışmacılar söz aldı.

Program sırasında taraf olmayan ancak saldırgan çıkışlara gerekli cevabi veren Bonlis, Alberto'nun durumu hakkında kendisine haber verildiğinde konuyu bir skandal olarak nitelendirdi.

Alberto Ruggin tüm LGBTT üyelerini tanımazlıktan gelerek yaşamını sürdüren kilise camiasına küçük yaşlardan beri aktif katılımda bulunan, Berlusconi'nin (eşcinsellerin kendi tarafında değil ancak solcuların tarafında olduklarını açıklayan İtalya eski başbakanı) kendisinin veliahtı olarak nitelendirdiği İtalya eski güzellerinden Brambilla'nin bir kaç sene önce kurduğu Circolo delle Libertà’nın (Özgürlükler Lokali) Padova kurucusu olan ve gey bir İtalyan genci.

Etiketler: yaşam, din/inanç
nefret