15/01/2011 | Yazar: KAOS GL

Hrant Dink Konferansı'nda konuşan Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Cashman, eşitliğe ulaşabilmenin yolunun "diğerleri"nin haklarını savunmaktan geçtiğinin altını çizdi

Hrant Dink Konferansı'nda konuşan Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Cashman, eşitliğe ulaşabilmenin yolunun "diğerleri"nin haklarını savunmaktan geçtiğinin altını çizdi; "Eşitliğe erişeceğiz çünkü doğruluk hep kazanır. Her zaman ötekini savunmalıyız, engeller meşru gösterilemez" dedi.

Britanyalı aktör, insan hakları ve LGBT hakları savunucusu Michael Cashman "2011 Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı"nda Türkiye'de hak savunuculuğu, azınlık ve LGBT hakları ile eşitlik üzerine konuştu.
 
Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonu'nda (Albert Long Hall) dün (14 Ocak) yapılan konferansta Cashman, Dink'in öldürülmesinin dördüncü yılında "Düşün ki Yabancı Sensin: Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Bireylerin (LGBT) Haklarını Savunmak" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
 
Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu üyesi olan Cashman "eşitliğe ulaşabilmek için bizi hem farklı kılan, hem de ortak noktada buluşturan şeyleri ortaya koymalı ve "diğerlerinin" haklarını da savunmalıyız" diyerek, herkesin kendi haklarını savunabilmesinin yolunun buradan geçtiğini ifade etti.
 
LGBT hakları ve inanç özgürlüğü gibi birbirine zıt görünen kavramlara da dikkat çeken Cashman, din konusunda "devlet bütün dinleri korumak ve laik olduğu için de hiçbir dini korumamak yükümlülüğüne sahiptir" diyerek, dindar LGBT bireylerin cemaatlerinden dışlanabildiklerine, sorunların temelinde "örgütlü dinlerin şahsi olarak yorumlanmasının" yattığına dikkat çekti:
 
"İnsanlar inanmaya devam edebilir ve hayatını istediği gibi yaşar. Bu ilkeleri değiştiremez, eşitliği bozan bir şey de olamaz. Dinler arası ya da ırklar arası evliliğe de bazen dinler yoluyla karşı çıkılıyor. Sebep dinler değil, şahsi yorumlardır."
 
"Azınlık haklarına bakarak, demokrasi tespit edilebilir"
Azınlık haklarına bakıldığında, gerçek demokrasinin olup olmadığının tespit edilebileceğini söyleyen Cashman, Avrupa'da hoşgörüsüzlüğün her geçen gün arttığını ve bunun "ekonomik çöküntüyle" açıklanmaya çalışıldığını belirtti.
 
"Nefretten kazananların" hiçbir zaman yok olmadığını vurgulayan Cashman "Tarihi asla tekrar etmeyelim deriz, ama hep tekrar ederiz. Bu kadar şey yanlış gidiyorken Avrupa'da birlikteliğe ihtiyaç var. Başkalarının da var olduğunu, ortak tehdit ve faydalar olduğunu görmeliyiz" dedi ve devam etti:
 
"Avrupa Birliği (AB) çalışma kamplarındaki küllerden oluşmuştur. İnsanlar farklı oldukları, göründükleri için öldürüldüler. AB'nin temel haklar şartı bu nedenle var. Hep "daha fazla" ayrımcılıkla mücadele gündeme gelir. Bizim daha az değil, daha fazla Avrupa'ya ihtiyacımız var."
 
"Kamuoyunu şekillendirecek yasa yapıcılara ihtiyaç var"
Cashman AB'de gündemde olan "Eşitlik Direktifi" tartışmalarını örnek vererek, kamuoyunun peşine düşeceği değil, kamuoyunu şekillendirebilecek yasa yapıcılarına ihtiyaç olduğunun altını çizdi ve konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
 
"Ağlayan bir bebeğin sesi, yeni bir neslin gelişini hatırlatır. İnsan hakları ve sivil özgürlükler için yapılan mücadele her nesilde devam edecektir. Eşitliğe erişeceğiz çünkü doğruluk her zaman kazanır. Her zaman ötekini savunmalıyız; eşitliğin verilmemesinin hiçbir nedeni olamaz, engeller meşru gösterilemez." 
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam