16/04/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Çeçenistan’da LGBTİ’lere işkence haberlerinin üzerinden bir yıl geçti. Failler yargılanmadı.

“Çeçenistan’da öldürülenleri unutmadığımızı gösterelim” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çeçenistan’da LGBTİ’lere işkence haberlerinin üzerinden bir yıl geçti. Failler yargılanmadı: Ölenler, ülkeden ayrılmak zorunda kalanlar ve işkenceden hayatta kalanlar için adalet!

St. Petersburg’ta “Çeçen anneler evlatlarının yasını tutuyor” eylemi, 1 Mayıs 2017

Çeçenistan’da LGBTİ’lerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden dolayı işkenceye maruz kaldıklarına ilişkin ilk tanıklıkların üzerinden bir yıl geçti. Ancak yasadışı gözaltılar, aşağılama ve işkence devam ediyor.

Toplama kamplarındaki işkencelerden hayatta kalanlar Çeçenistan’ın bağlı olduğu Rusya Federasyonu’nda Soruşturma Heyeti’ne başvurdu. Ancak soruşturma Çeçen yetkililer tarafından yürütüldü ve dosya kapandı. Failler herhangi bir yaptırımla karşılaşmadı.

“Onları hatırladığımızı gösterelim”

İşkenceden kaçan kişilerin bölgeden uzaklaşmasına yardım eden Russian LGBT Network, adalet talep ediyor. Oluşum işkence mağdurları ile dayanışmak için üç yol öneriyor:

“İşkenceleri ve failleri durdurmak için bugüne kadar hiçbir şey yapmayan Rus yetkililerin dikkatini çekmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Bu yapılabilecek en önemli şey. Dünya genelindeki kamuoyunun dikkati Rus yetkilileri işkence hakkında konuşmaya zorlayan şeydi. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden dolayı işkenceye maruz bırakılan ve öldürülen kişileri hatırladığımızı gösterelim!

“Desteğinizi ve etkin soruşturma talebini sosyal medya hesaplarınızdan #100forjustice hastag’i ve aşağıdaki fotoğraf ile paylaşabilirsiniz.

“Bu suçların araştırılması ve adalet için imza kampanyasını imzalayabilirsiniz. 150 binden fazla kişiye ulaştık ama daha fazla kişiye ulaşabileceğimize inanıyoruz.

“Russian LGBT Network’e bağış yapabilirsiniz. İlk yardım talebinin geldiği 28 Mart 2017’den bu yana Russian LGBT Network, Çeçenistan’dan 119 kişiyi tahliye etti, 98’i Rusya’dan ayrıldı.”

Ne olmuştu?

Rus Gazetesi Novaya Gazeta ve insan hakları aktivistleri 2017 Nisan’ında, Rusya Federasyonu’na bağlı cumhuriyetlerden Çeçenistan’daki yetkililerin onlarca erkeğin eşcinsel oldukları şüphesiyle yetkililerce yakalanmasına sebep olan bir ‘gey karşıtı kampanya’ başlattığını söyledi.

Bölgeden bilgi akışı sağlamak neredeyse imkansız hale gelse de, Çeçenistan’daki insan hakları savunucuları eşcinsellerin ve eşcinsel olduğu düşünülen kişilerin “toplama kampı”na benzer hapishanelerde işkenceye uğradığını belirtti.

Yetkililer, “Ülkemizde böyle insanlar olmadığı için tutuklamamız mümkün değil. Vardıysa bile akrabaları onları dönüşü olmayan yerlere çoktan gönderirdi” dedi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam