11/06/2019 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çeçenistan’da LGBTİ+’ların toplama kamplarına kapatılması ve işkence maruz bırakılmasının sürdüğünü açıkladı.

Çeçenistan’da toplama kampları ve toplu gözaltılar devam ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çeçenistan’da LGBTİ+’ların toplama kamplarına kapatılması ve işkence maruz bırakılmasının sürdüğünü; mağdurlara yardım eden Rusya LGBT Ağı üyelerinin ise ölüm tehdidiyle karşılaştığını açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), “Rus otoritelerinin bir LGBT hakları aktivistinin evine zorla girilmesi ve onun ve arkadaşlarının aldığı ölüm tehditlerini bir an önce ve etkili bir şekilde araştırması gerektiğini” bildirdi.

2017’den beridir onlarca LGBTİ+’nın Çeçenistan’dan tahliye edilmesini koordine eden sivil toplum örgütü Rusya LGBT Ağı, 17 Mayıs 2019’da kimliği belirsiz kişilerin bir gönüllülerinin evine zorla girdiğini, gönüllü ve çalışma arkadaşlarını darp ve ölümle tehdit ettiklerini duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları programı yöneticisi Graeme Reid, “Rusya LGBT Ağı, Çeçenistan vahşetinden kaçan geyler için hayati bir kaynak olmuştur,” diyor. “Çeçenistan’da ne olup bittiğini araştırmamakta ayak direyen Rus hükümetinin, kurbanların hayatlarını kurtaran kişilere karşı gerçekleştiren saldırıları durdurması gerekiyor.”

2017 yılının Şubat’ından Nisan’ına kadar Çeçenistan’da polis pek çok kişiyi eşcinsel oldukları şüphesiyle topladı, gizli yerlerde günlerce ya da haftalarca tuttu, işkenceye, aşağılamaya ve açlığa maruz bıraktı ve bu kişileri gey olabileceklerini düşündükleri başka kişiler hakkında bilgi vermeye zorladı. Saldırganlar pek çok kişiyi cinsel yönelimlerini ifşa ederek ve dolaylı bir biçimde ailelerinin “nefret cinayeti” işlemelerini teşvik ederek ailelerine geri teslim etti .

Olayların uluslararası kamuoyunda büyük ses getirmesine ve Rus otoritelerinin 2017 olaylarını soruşturacağına dair tekrar tekrar verdiği sözlere rağmen hükümet tarafından konu ile ilgili anlamlı bir adım atılmadı. 2019’un ilk aylarında Çeçenistan polisi hukuksuz alıkoymalardan, darptan ve aşağılamadan oluşan operasyonlarının yeni dalgasını gerçekleştirdi.

Rusya LGBT Ağı 17 Mayıs’ta bir gönüllülerinin St. Petersburg’daki evine 7 kişinin zorla girdiğini açıkladı. Gönüllünün tanımadığı bu kişiler apartmanda arama gerçekleştirdi ve gönüllüyü şiddet ve ölümle tehdit ettiler. Saldırganlar Rusya LGBT Ağı acil durum koordinatörü David Isteev’i ve cinsel yönelimi yüzünden tehdit altında olduğu için kaçan bir Çeçen kadını aradıklarını söylediler. Bazı saldırganlar polis olduklarını ima etmiş olsalar da kimlik göstermeyi reddettiler.

Rusya LGBT Ağı çalışanları son yıllarda şiddetten kurtardıkları ve korudukları Çeçen geyler ve aileleri ile ilgili olarak pek çok tehditle karşı karşıya kaldılar.

29 Ocak’ta Rusya LGBT Ağı’ndan Igor Kochetkov Rus kolluk kuvvetlerine bir suç ihbarında bulundu. Aynı gün sosyal medyada Kochetkov’a yönelik açık tehditler içeren bir video paylaşıldı. Youtube’un daha sonra kaldırdığı bu videoda Çeçenistan’daki hükümet yanlısı bir grubun lideri Ali Baskhanov, Kochetkov’u “şeytanın oğlu” ve bir “hayvan,” olarak niteliyor, Çeçenistan’dan uzak durmasını söylüyor ve Çeçenistan’ın onun “son durağı” olabileceğini söyleyerek uyarıyordu.

30 Ocak’ta Kochetkov tehditlerle ilgili İçişleri Bakanlığına internet üzerinden ihbarda bulundu. Bir hafta sonra kendisini arayan bir yetkili ikametgahını ve “iddia edilen ihlalin yaşandığı yer”i teyit etmesini istedi. Kotchetkov, “Kendisine St. Petersburg’da yaşadığımı ve videonun internette olduğunu söyledim ancak şikayetimde zaten bu bilgiler bariz biçimde yer alıyordu, görüşmemiz de bundan ibaretti” diyor.

Kochetkov polis yetkililerini şikayetiyle ilgili etkili bir önlem almadıkları için dava etti. 25 Mart’ta St. Petersburg’da bir mahkemede davası görüldü ancak bu davanın da temyiz davası halen daha yüksek bir mahkemenin kararını beklemekte. Kotchetkov Mayıs’ta Çeçenistan araştırma komitesinden kendisini tehdit eden kişinin Çeçenistan vatandaşı olmadığını ve kimliğinin tespit edilemediğini söyleyen bir mektup aldı.

Oldukça haklı nedenlere dayanan misilleme korkusu yüzünden Çeçenistan’daki uygulamaların mağdurlarından sadece bir tanesi şikayetini açıkça dile getirebildi. 2017’de yaşananların mağdurlarından olan Maxim Lapunov 2017 Ağustos’unda Rus otoritelerine resmi bir şikayette bulundu. 24 Mayıs 2019’da da davasını Rus otoritelerinin davayı incelemede başarısız olmaları sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

*Bu haberi Yiğit E. Korkmaz, KaosGL.org için HRW’nin açıklamasından derledi.

İlgili haberler:

“Bir lezbiyenin öldürülmesi kimsenin umrunda değil”

Rusya LGBT Ağı: Çeçenistan’da yaklaşık 40 eşcinsel alıkonuldu

“Çeçenistan’da öldürülenleri unutmadığımızı gösterelim”

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam