16/01/2019 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü: Resmi bir soruşturma başlatılmaması Çeçenya yetkililerine yeni bir eziyet dalgasını başlatma cesareti verdi.

“Çeçenya’daki gey ve lezbiyenlerin korunması için acilen harekete geçmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Af Örgütü: Resmi bir soruşturma başlatılmaması Çeçenya yetkililerine yeni bir eziyet dalgasını başlatma cesareti verdi.

Uluslararası Af Örgütü, Rus LGBT Ağı’nın duyurduğu Çeçenistan’da Aralık ayından bu yana yaklaşık 40 gey ve lezbiyenin alıkonulması ve en az 2 kişinin öldürülmesi üzerine açıklama yayımladı.

Açıklama “Çeçenya’da gey veya lezbiyen olduğu düşünülen kişilerin yeni bir saldırı dalgasına maruz kaldığına dair güvenilir bilgiler edindi” diyor ve gizli kaynakların verdiği bilgilere göre yetkililerin, mağdurların bazılarının ülkeden ayrılmasını engellemek için pasaportlarını imha ettiğini belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Marie Struthers, “Rusya’daki birçok LGBTİ+ Çeçenya’da onlarca eşcinsel erkeğin kaçırıldığı ve işkence edildiği, diğerlerinin ise öldürüldüğü 2017’deki kıyım nedeniyle halen travma yaşıyor. Yetkililerin baskıları kaldığı yerden sürdürdüğüne ilişkin haberler tam anlamıyla tüyler ürpertici” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“En az iki kişinin işkence sırasında aldığı yaralar nedeniyle öldüğüne ilişkin haberler bizi dehşete düşürdü. İnsanların hayatlarının tehlike altında olduğu bu dönemde uluslararası toplum Çeçenya’daki gey ve lezbiyenlerin korunması için acilen harekete geçmeli.”

“Hesap sorulmadı”

“Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın 21 Aralık 2018’de yayımladığı rapor, 2017’deki baskıları kaleme almış, Rusya’nın iş birliği yapmayı veya soruşturma yapılması çağrılarına yanıt vermeyi reddettiğini belgelemişti. Şimdiye kadar resmi olarak hiçbir gerçek soruşturma yürütülmedi ve işlenen suçlarla ilgili hiç kimseden hesap sorulmadı.”

“2017’deki saldırılarla ilgili adaletin halen sağlanmamış olması, Çeçenya’daki gey ve lezbiyenlerin kendilerini korumaları için Rusya yetkililerine güvenemeyeceğini gösteriyor. Resmi bir soruşturma başlatılmaması, inkar ve olayların üzerini örtme konusunda Rusya hükümetinin kendilerini destekleyeceğini bilen Çeçenya yetkililerine yeni bir eziyet dalgasını başlatma cesareti verdi.”

“Uluslararası topluma Çeçenya’daki gey ve lezbiyenlerin korunması ve bu korkunç suçların gerektiği gibi araştırılması için Rusya yetkililerine yapılan baskının artırılması amacıyla derhal harekete geçme çağrısı yapıyoruz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam