22/05/2012 | Yazar: Hamit Türker

Serhad Kültür ve Sanat Derneği Kars’ta Kürt Dili Bayramını kutladı.

Serhad Kültür ve Sanat Derneği Kars’ta Kürt Dili Bayramını kutladı. Geçtiğimiz Pazar günü BDP Merkez İlçe binasında yapılan kutlamaya BDP Ağrı Milletvekili Halil AKSOY katıldı. Kutlamadaki bütün konuşmalar Kürtçe yapıldı.
 
Be Ziman Jiyan Na Bê**
Anadilin öneminden bahseden konuşmalarla başlayan etkinlik şiir dinletisi ile devam etti. Şiirlerin okunmasının ardından Halil AKSOY “Amerika, İspanya ve İngiltere’de yapılan bazı araştırmalar anne karnındaki bebeğin konuşulan dili algılayabildiğini saptamıştır. Bu durum çocuğun gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir. Kürt çocuklarının kendi dilinden mahrum bırakılması ve tarihlerinin yok sayılması bu çocukların gelişimini olumsuz etkilemektedir.” şeklinde konuştu. Bölgede öğretmenlerin evinde bile Kürtçe konuşan öğrencilerin cezalandırılmasına değinen AKSOY çocukların anadilde eğitim haklarının Uluslar Arası Çocuk Hakları Sözleşmesi ile koruma altına alındığını hatırlattı. Öğrencileri muhbirleştirme çabalarının çocuk yaşta insanlar arasında bir zıtlaşmaya yönlendirdiğine değindi. AKSOY konuşmasına şu şekilde devam etti: “Araştırmaya göre Zazakî, Kirmancî, Soranî ve Goranî lehçelerinin birleşimi sonucu Kürtçenin çok zengin bir olduğu saptanmıştır. Örneğin Türkçede ‘doğmak’ fiilinin tek bir hali varken Kürtçede bu fiil bir çok farklı şekilde söylenir ve her hayvanın doğumu farklı adlandırılır.” Kürtçenin kendi coğrafyasında yasaklı bir dil olmasına rağmen dünya dilleri arasında 33. Sırada yer aldığını belirten AKSOY “Bu da gösteriyor ki Kürtçe yasaklı bir dil olduğu halde bugün dünya dilleri arasında yer alması özgün ve kullanılan bir dil olduğunun göstergesidir. Bir halkın dili yok edilirse tarihide yok edilir bu yüzden diller tarihin de göstergesidir. Anadil olmadan yaşam olmaz” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
 
Serhad Kültür ve Sanat Derneği’nin düzenlediği futbol ve satranç turnuvalarının birincilerine verilen ödüllerin ardından yapılan bir gitar dinletisi ve halaylar eşliğinde sona erdi.
 
*Kürt Dili Bayramı Kutlu Olsun
**Anadil Olmadan Yaşam Olmaz

Etiketler: yaşam
İstihdam