24/05/2007 | Yazar: Burcu Ersoy

Travesti ve transeksüellere yönelik 2006 senesinde Ankara’nın Eryaman semtinde başlayan saldırıların sanıklarının yargılanmasına 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Travesti ve transeksüellere yönelik 2006 senesinde Ankara’nın Eryaman semtinde başlayan saldırıların sanıklarının yargılanmasına 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 24 Mayıs’ta görülen ikinci davada ilginç sahneler yaşandı.

Geçen seneden beri travesti ve transeksüellere yönelik düzenlenen saldırıların sanıkları bugün (24 Mayıs) hakim önündeydi. Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Kaos GL Derneği ve Küresel Eylem Grubu’ndan (KEG) temsilcilerin de izlediği davada üç ayrı suçtan tutuklu yargılanan Ayhan Günay ve Şammas Taşdemir’in yanı sıra aynı suçlardan tutuksuz yargılanan Ahmet Günay ve Harun Çavdar kendilerine yönelik iddiaları reddettiler ve beraatlerini istediler.

‘Hayırdır, niye can güvenliğiniz yok’

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ilginç sahneler yaşandı.

Davacılardan Buse Kılıçkaya, Deniz Küçükkkoçak, Sevda Gezer, Gürkan Akın, Nevzat Baran ve Ferhat Demirci yazılı ifadelerini okumadan önce hakim, sanıkların kimlik bilgileri ve adreslerini sözlü şekilde öğrenmek istedi. Avukat Senem Doğanoğlu’nun müvekkillerinin can güvenliklerinin olmadığı gerekçesi ile adreslerini mahkemede beyan etmek istemediklerini belirtmesine rağmen hakim, ‘Hayırdır, niye can güvenliğiniz yok’ diyerek kayıtlarda yer alan adresleri tek tek okumaya başladı. Doğanoğlu’nun ısrarla iddianamedeki adreslerin doğru olduğunu ve okunmamasını rica etmesi üzerine hakim, ‘iddianamede yazdığı gibidir’ diyerek geri kalan adresleri okumadı.

’Bu kuaföre bir daha gitmeyeceğiz’

Mahkemenin bir diğer davacıları da suçlardan birinin işlendiği yer olan kuaförün sahipleriydi. Davacılar ifadelerinde saldırıyı ve yağmalamayı doğrulamalarına ve sanıkları teşhis etmelerine karşın, dava öncesinde tüm zararlarının sanıkların aileleri tarafından karşılandığı belirterek şikayetçi olmadıklarını beyan ettiler. Bu arada, davadan önce konuştuğumuz Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyeleri, şikayeti geri almaları nedeniyle bu kuaföre bir daha gitmeme kararı aldıklarını belirttiler.

Sanıklar üç ayrı suçtan yargılanıyor

Sanıklar, Buse Kılıçkaya’nın şikayeti üzerine, başkanı Ayhan Günay olan bir örgüt kurarak travesti ve transeksüellerden kişi başına 5000 YTL haraç istemekten; 16.01.2007’de Marmara Sokak’ta ellerinde sopa ve kesici aletlerle, davacı Gürkan Akın, Nevzat Baran ve Ferhat Demirci’ye saldırmak, çanta ve telefonlarını gasp etmekten ve 18.01.2007 tarihinde Sevda Gezer’in saçlarını yaptırmak üzere bulunduğu Ballıbaba Sokak’taki kuaföre saldırarak yağmalamaktan yargılandılar.

Davacı Deniz Küçükkoçak Bağlar Caddesi’ndeki olaylar hakkında ifade vermek istemesine rağmen hakim, bu olayın iddianamede bulunmadığını belirterek davacının ifadesini almayı reddetti.

Örgüt kurmak dahil söz konusu hiçbir suçu işlemediğini ifade eden Ayhan Günay’ın ardından, suçları aynı şekilde reddeden Şammas Taşdemir, ‘Bunlar bir senedir benimle uğraşıyorlar’ diye devam etmek isterken hakim, davalıyı yerine oturması konusunda uyardı.

Dava ’örgütlü suç’ kapsamında yeniden

Sanıkların ve davacıların dinlenmesinin ardından, Avukat Senem Doğanoğlu, davaya müdahil olarak bu mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi ve 5 Ocak 2007’den beri devam eden örgütlü faaliyetler söz konusu olduğundan davanın özel görevli ağır ceza mahkemesine verilmesini talep etti. Yaklaşık 1 saat süren davanın sonunda hakim, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine ve görevsizlik kararıyla birlikte, davanın 11. Ağır Ceza Mahkemesine verilmesine karar verdi. Bundan sonraki süreçte sanıklar hakkında yeniden dava açılacak ve örgütlü faaliyet içeren suçlarından dolayı yargılanacaklar.

Sanık yakınları saldırmak istedi

Zaten dava öncesindeki bekleme boyunca ve dava süresince davacı ve davayı izleyen travesti ve transeksüellere el kol hareketleri ve sözle tehditler savuran ve tacizde bulunan sanık yakınları, kararın açıklanmasının ardından öfkelerini sesli olarak belli ederek mahkeme salonunda bulunan travesti ve transeksüellere saldırmak istediler. Bunun üzerine mahkeme salonundaki güvenlik görevlileri saldırganların yerlerine oturmalarını söyleyerek davayı izleyen davacı tarafını salondan çıkardı. Polis, davacı tarafına Adliye Binası’nın dışına kadar eşlik etti. Taksilere binen davalı ve yakınları Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’ne gitmek üzere Adliye’den ayrıldılar.

*Konuyla ilgili haberler:

[[Eryaman davası ‘çelişkili’ başladı]]




Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret