02/08/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

LGBTİ+’lara yönelik saldırılarda cezasızlığın koşulları ve adli yardım konusunda barolarla işbirliği, Avukat Kampı’nda konuşuldu.

Cezasızlık LGBTİ+’lar için hangi durumlarda ortaya çıkıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’lara yönelik saldırılarda cezasızlığın koşulları ve adli yardım konusunda barolarla işbirliği, Avukat Kampı’nda konuşuldu.

Pembe Hayat ve Kaos GL ortaklığında organize edilen 2017 Avukat Kampı, LGBTİ+’ların adalete erişimde karşılaştığı engeller tartışmasıyla başladı. Kampın ikinci gün ilk oturumunda LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerinde cezasızlık konuşuldu.

Avukatlar cezasızlığın LGBTİ+’lar açısından ne anlama geldiğini tartışarak oturuma başladılar. Keyfi uygulamalar ve mevzuattaki açıklıkla ayrımcılık yapan memurların cezasız kalmasının, bu tip ayrımcılıkların artmasına yol açtığının altı çizildi.

Nefret suçlarında sanığın ilk ifadesinin, kendi ifadesi olmadığı durumlarda; polisin, sanıkla bir erkek dayanışması yaparak onun yerine ifade yazabildiği tartışıldı. Böyle durumlarda çapraz sorguyla ilk ifadenin doğruluğu araştırılabilir diye konuşuldu.

İyi hal ve haksız tahrik indiriminin kadınlar ve LGBTİ+’lar için değil erkekler için çoğunlukla uygulandığı; bunun da yine keyfi bir yerden temellendiği ifade edildi.

CMK ve adli yardım konusunda barolarla işbirliği

İkinci oturumda CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) ve adli yardım konusunda barolarla örülebilecek işbirliği ağları konuşuldu.

Katılımcı avukatlar, kayıtlı oldukları barolardaki genel durumu anlattılar. Barolardaki tutumun, avukatların aldığı eğitimlerle şekillendiği; barolarda verilen eğitimin yeterli olmadığı ve yanlış yönlendirmeye sebep olduğunun altı çizildi.

Bir avukat ağı oluşturarak, ağ inisiyatifinde şekillenecek eğitimlerin daha organize olabileceği konuşuldu.

Mahpus LGBTİ+’ların yaşadığı problemlere, avukatların hükümlü için vekaleti olmaması sebebiyle müdahale edilemiyor. Kampla birlikte oluşacak avukat ağının, bunun üzerine de çalışma yürütmesi gerektiği ifade edildi.

2017 Avukat Kampı, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam