20/04/2015 | Yazar: Yıldız Tar

CHP, 2015 Seçim Bildirgesi’nde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini duyurdu.

CHP Seçim Bildirgesi’nden: Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığıyla mücadele! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP, 2015 Seçim Bildirgesi’nde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini duyurdu.
 
7 Haziran’da yapılacak 2015 genel seçimleri yaklaşırken siyasi partiler de seçim bildirgelerini açıklamaya başladı. Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2015 Seçim Bildirgesi’nde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele vurgusu da yer aldı:
 
“Yasal düzenlemeler ve yaptırımlar yoluyla, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı tüm ayrımcılıklara karşı kararlı şekilde mücadele edeceğiz.”
 
“Cinsel tahakküm biçimlerine karşı koruma”
 
CHP’nin “haklar ve özgürlükler siyaseti”ni, demokratik yurttaşlık anlayışının temelini oluşturduğu savunulan bildirgede, “haklar ve özgürlükler siyaseti” şöyle tanımlandı: “Ayrım yapmaksızın tüm yurttaşları etnik, dinsel, sınıfsal ve cinsel tahakküm biçimlerine karşı koruyan, dezavantajlı gruplarla dayanışmayı öngören tek siyaset biçimidir.”
 
Bildirgenin şehirlere özel kısmında ise CHP; İstanbul’un her dinin, mezhebin, etnik grubun, cinsel yönelimin ve cinsiyetin özgürce yaşadığı bir kent olmasını sağlayacağını söyledi.
 
“Yaşanacak Bir Türkiye” başlığıyla yayınlanan ve şuradan tamamına ulaşabileceğiniz bildirgede öne çıkan diğer vaatler ise şöyle:
 
Biber gazı kullanımına son, baraj yüzde 5’e düşecek
 
- Barışçıl toplantı ve gösteri hakkının kullanılması yasal güvence altına alınacak. Bu hakkı kullanan yurttaşların devlet tarafından makul şüpheli görülmesini önleyeceğiz.
- Baraj yüzde 5’e düşürülecek.
- Kolluk güçlerinin biber gazı kullanımına son verilecek.
- Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm inançlara eşit mesafede duracak şekilde yeniden yapılandırılacak.
 
Cemevleri’ne yasal statü
 
- Cemevleri yasal statüye kavuşacak. Zorunlu din dersleri kaldırılacak.
- Talep eden tüm yurttaşlara anadil öğrenimi olanağı sunulacak.
- Koruculuk sistemi kaldırılacak.
- Adları değiştirilen yerleşim yerlerinin eski adlarının, yeni adlarıyla birlikte kullanılmasına olanak tanınacak.
- Köyleri boşaltılan yurttaşların mağduriyetleri giderilecek.
- Dersim arşivleri tarihçilerin erişimine açılacak. Madımak Oteli, Hoşgörü Müzesi yapılacak. Diyarbakır cezaevi, İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi’ne dönüştürülecek.
- Farklı sermaye gruplarının haksız vergi cezalarıyla sindirilmeye çalışılmasına son verilecek.
- Doğa duyarlılığını ve enerji verimliliğini artıracak yüksek katma değerli bir üretim stratejisi hayata getirilecek.
- Elektrik yoksulluğu çeken yurttaşların asgari tüketimleri kamu güvencesi altına alınacak, dört kişilik yoksul bir aile için aylık 230 kw/saat elektrik ücretsiz sağlanacak.
- Yüksek kükürtlü ve ısıl değeri düşük kömür dağıtımı yerine altyapı bulunan her yerde yoksul ailelere ücretsiz doğalgaz temin edilecek.
- Nükleer teknolojiye, kategorik olarak karşı olmamakla birlikte, mevcut nükleer enerji teknolojilerine dayalı sorunları giderememiş riskli santrallerinin kurulmasına izin verilmeyecek.
- Taşeronlaşma sona erdirilecek. Rödovans uygulamasına son verilecek.
 
16,7 milyon kişiye sosyal destek
 
- 16,7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal destek sağlanacak. 5 milyon vatandaş sosyal yardım kapsamına alınacak. 9,6 milyon vatandaşa ilk kez düzenli nakit desteği verilecek. Hanelere 360 TL kira ve fatura desteği, kadın istihdamını desteklemek için 400 TL kreş desteği verilecek.
- 3,2 milyon yurttaş ücretsiz olarak Genel sağlık Sigortası kapsamına alınacak.
- Sosyal yardımlar iki katına çıkarılacak. Aile sigortası projesi kapsamında geliri 720 TL’nin altında olan hane kalmayacak.
- İhtiyacı olan üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilecek. Üniversite harçları tamamen kaldırılacak, üniversiteyi kazanamayan gençlere 240 TL üniversiteye hazırlık desteği verecek.
- Yoksul üniversite öğrencileri için kent içi ulaşım ücretsiz olacak.
 
Çocuk cezaevleri kapatılacak
 
- Çocuk Mahkemeleri ve yargılama süreçleri yeniden yapılandırılacak. Çocuk tutukluluğuna son verilecek, çocuk cezaevleri kapatılacak.
- 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projeleri gözden geçirilecek.
- 3. İstanbul Havaalanı’nın mevcut konumu, teknik uygunluk, çevresel etki ve fizibilite açısından yeniden değerlendirilecek. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam