01/06/2018 | Yazar: Ali Erol

2015’ten 2018’e genel seçim bildirgelerinde “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği”nin seyri…

CHP ve HDP: Nefret suçları cezasız kalmayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2015’ten 2018’e genel seçim bildirgelerinde “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği”nin seyri…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri öncesi seçim bildirgelerini açıkladılar.

CHP, 2015 genel seçimlerinde duyurduğu, “Yasal düzenlemeler ve yaptırımlar yoluyla, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı tüm ayrımcılıklara karşı kararlı şekilde mücadele edeceğiz” mesajını bu kez aynı kararlıkla vurgulamadı.

HDP ise 2015 genel seçimlerinde LGBTİ’lere ilişkin politikasını “LGBTİ’lerin Eşit, Özgür ve Onurlu Yaşam Hakkı” başlığı altında ayrı bir bölümde sunarken bu seçimler için doğrudan bir “başlık” açmadı.

CHP: 230 sayfalık seçim bildirgesinde LGBTİ’ler adlarıyla anılmıyor!

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini 2015 Seçim Bildirgesinde kayda geçiren CHP, “Millet İçin Geliyoruz” sloganıyla hazırladığı 24 Haziran seçim bildirgesinde “her türlü ayrımcılıkla mücadele” alanları arasında “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıklar”ı tekrar etmiyor.

“Cinsel yönelim”, 230 sayfalık CHP seçim bildirgesinin, “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı ortak paydası”nın esas alınacağının belirtildiği “Kutuplaştırmayan, Barıştıran Siyaset” başlığı altında bir kez geçiyor:

“Kültür, inanç, dil, kimlik, siyasi görüş, cinsiyet, cinsel yönelim ve yaşam tarzlarına göre ayrım yapılmasını asla izin vermeyeceğiz.”

“Cezasızlığa Son” başlığı altında “nefret suçları” da özellikle vurgulanıyor: “Nefret suçlarının zaman aşımına uğramasını ve bu kapsamda verilen cezaların para cezasına çevrilmesini engelleyeceğiz.”

HDP: Nefret suçları cezasız kalmayacak…

LGBTİ’lerin insan haklarını 2015 seçim bildirgesinde “LGBTİ+’ların Eşit, Özgür ve Onurlu Yaşam Hakkı” başlığı altında gören HDP, “Biz’le Değişir” başlıklı 2018 Seçim Bildirgesi’nin eğitim ve adalet bölümlerinde LGBTİ+’lara yer verdi.

“Eğitim kurumlarında LGBTİ+’ların her tür baskı, şiddet, dışlanma, görmezden gelmeye maruz kalmalarını engelleyeceklerini” belirten HDP, “gerçek adalet” sözü verdi:

“Toplumsal, kültürel ve siyasal alanda LGBTİ+’lara karşı başta nefret cinayetleri olmak üzere, her türlü eşitsizliğin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak adımları atıp, eşit, özgür ve onurlu bir yaşam sürdürebilecekleri koşulları oluşturacağız. Cinsiyet kimliğine saygı kültürünü geliştireceğiz.”

“Biz’le Değişir” çağrılı seçim bildirgesinde “LGBTİ+’lar için istihdam seçeneklerini artıracağız” diyen HDP, “nefret suçları cezasız kalmayacak” bölümünde homofobik nefret suçlarının özellikle altını çiziyor:

Nefret söyleminin temelinde önyargılar, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, her türlü ayrımcılık, cinsiyetçilik ve homofobi yatar. İnsanların nefret söylemiyle damgalanmasına, suç algısı ve düşmanlık yaratılmasına karşı duracağız ve nefret suçlarının cezalandırılması için çalışacağız.”

İnce ve Demirtaş’ın LGBTİ seçmenlere mesajı yok!

CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin “Gelecek Bildirgesi”nde “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” temelli LGBT vatandaşlara yönelik bir vurgu bulunmuyor.

HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın “Sen’le Değiştireceğiz” başlıklı seçim manifestosunda ise “İnançlara, Yaşam Tarzlarına, Siyasi ve Felsefi Görüşlere Eşit Mesafede Duracağız” başlığı altında “cinsiyet kimliği” geçiyor: “Ezilen ve dışlanan tüm kimlik, inanç, kültürel grupların ve cinsiyet kimliğinin üzerindeki baskıları kaldıracağız.”

HDP Kadın Meclisi’nden LGBTİ’lere: Eşit, onurlu ve özgür yaşam…

HDP Kadın Meclisi’nin “Kadınlarla Değişir” başlıklı seçim bildirgesi de LGBTİ’lere “eşit, özgür ve onurlu bir yaşam” sözü veriyor.

Partinin, “LGBTİ+’ların eşit, özgür ve onurlu bir yaşam sürdürebilmenin koşullarını oluşturacağız” sözünü tekrar eden “Kadın Seçim Bildirgesi”nin “eşitlikçi eğitim” bölümünde “cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimler” de sayılıyor.

HDP Kadın Meclisi, “kadına yönelik her türlü şiddete son” başlığı altında homofobik ve transfobik şiddete karşı mücadele sözü veriliyor: “İnsanların farklı cinsel yönelimlerinden dolayı maruz kaldıkları homofobi ve transfobi temelli nefret cinayetleri, ayrımcılık ve şiddetle etkin mücadele edilecek.”

AKP’nin seçim beyannamesinde “yaşam tarzına saygıda süreklilik” sözü!

Öte yandan 24 Haziran seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı partinin “seçim beyannamesi”nde, “Toplumdaki her bireyin yaşam tarzına gösterdiğimiz saygıyı, bundan sonra da özenle devam ettireceğiz” deniliyor.

2015 seçimlerinde ise dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yeni Türkiye Sözleşmesi” başlığıyla açıkladığı bildirgede “insan onuru”nu ön plana çıkarmış ancak “eşcinsel ve trans vatandaşların insan onuru”na yer vermemişti.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam