12/07/2019 | Yazar: Kaos GL

Öğrencilerin üzerinden elinizi çekin!

CHP’li Kadıgil ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların burslarının kesilmesini sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, KYK’nın ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrencilerin burs ve kredilerini kesmesini ve yürüyüşe polis saldırısını Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na sordu: Öğrencilerin üzerinden elinizi çekin!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Ankara Emniyeti’nin öğrencileri fişleyerek üniversitelere ve Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) hangi yetkiyle talimat verdiğini Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na sordu.

Ankara Emniyeti’nin daha önce de çeşitli üniversitelerdeki öğrencileri fişleyerek burslarının kesilmesine yol açtığını hatırlatan Kadıgil, Emniyet ve KYK yetkililerinin Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birindeki öğrencilerin eğitim hakkını engellediğini söyledi. Kadıgil, Süleyman Soylu’ya “Emniyete öğrencilerin fişlenmesi talimatını siz mi verdiniz?” diye sordu.

KYK’nın, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısı üzerine gözaltına alınanların burs ve kredilerini kestiğini öğrencilere yolladığı mektupla bildirmesini Meclis gündemine taşıyan Kadıgil, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

TIKLAYIN - KYK, ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların kredi ve burslarını kesti

“Mahkeme kararı neden bağlayıcı kabul edilmemiştir?”

CHP’li Vekil önergesinde, Bakanlığa bağlı,  Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun söz konusu uygulamasının  öğrencilerin eğitim hakkını engellediğinin altını çizdi.  Kadıgil “Anayasa tarafından güvence altına alınan “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı”nı kullanan ve haklarında Emniyet’in fişleme dosyaları dışında herhangi bir Mahkeme kararı bulunmayan söz konusu öğrencilerin bursları ve barınma haklarının Emniyet talimatıyla ellerinden alınmasına neden olan dolayısıyla “eğitim hakkının engellenmesine” yol açan, KYK Yetkilileri hakkında herhangi bir idari ve hukuki işlem başlatacak mısınız?” diye sordu.

Kadıgil,  ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde ise, 19 Nisan 2019'da Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Mahkemesi, Kaos GL Derneği'nin istinaf başvurusu üzerine Ankara Valiliği'nin Kasım 2017'de ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağı kararını incelediğini hatırlatarak “ Mahkeme  "Yasak süresiz, sınırlama ve belirlilik yok, yasak yerine etkinliklerin güvenliği sağlanmalı" ifadeleriyle yasağın kaldırılmasına karar  vermişken,   Valilik tarafından ilan edilen yasak kararının gerekçesi nedir? Mahkeme kararı neden bağlayıcı kabul edilmemiştir?” sorularını yöneltti.

“Ankara Emniyeti’ne talimatı bakanlığınız mı verdi?”

Daha önce de üniversite yönetimlerine yazılan yazılarla öğrencilere disiplin cezaları verilmesini isteyen Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne de 'gizli' yazı ile talimat göndererek kimi öğrencilerin burslarının ve barınma ihtiyaçlarının “gözden geçirilmesini” talep ettiğini hatırlatan Kadıgil, “Yazıda öğrenciler hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilerek “Gerekli işlemlerin başlatılması, almış oldukları barınma ve burs hizmetleri gözden geçirilerek sonucundan Valiliğimize bilgi verilmesi” talimatı verilmiştir”  ifadeleri kullanılmıştır. Bu talimat yazılarının ardından ise kimi öğrencilerin bursları kesildiği kamuoyuna yansımıştır. Emniyet Müdürlüğü’nün, bu uygulaması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi yapmaktadır? Bakanlığınızdan Emniyet Müdürlüğü’ne bu konuda herhangi bir talimat gönderilmiş midir? Söz konusu “gizli” yazılar, Bakanlığınızın talebi üzerine yapılıyor ise Ankara Emniyeti dışında diğer il emniyetlerine de aynı talep gönderilmiş midir?” diye sordu.

Kadıgil, bugüne dek kaç öğrenciye hakkında “fişleme ve talimat” yazısı geldiğinin de cevabını istedi.

“Orantısız güç kullanan polisler hakkında herhangi bir işlem yapıldı mı?”

CHP’li vekil ayrıca öğrencilerin yürüyüşüne plastik mermi ile müdahale ederek bir öğrencinin yaralanmasına yol açan polis hakkında “orantısız güç” kullanımı gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını da öğrenmek istediğini ifade etti.

Önergesinde “KYK bu kararına gerekçe olarak, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’ndeki “Burs/Kredi Verilmeyecek Haller” maddesini  (“Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumlarında, eklentilerinde, kalmakta olduğu yurtta, öğretim kurumu veya barındığı yurdun dışında, münferiden veya topluca her ne şekilde olur ise olsun anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici (Direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) davranışlarda bulunan bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan, üzerinde veya kendi kullanımına bırakılmış yerlerde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, bıçaklar vs. tüm kesici, delici, yakıcı, boğucu, ezici, parçalayıcı, eza ve cefa verici olarak salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere, özel nitelikte yapılmış olan her türlü suç aletlerinden birini veya bir kaçını bulunduran öğrencilere verilmez”) gösterdiğini “ belirten Kadıgil, “Bu yıl 9. gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü nasıl bir anarşiye neden olmuştur? Yürüyüş katılımcıları olan öğrenciler hangi terör örgütüne mensuptur?” sorularına yanıt istedi.

İlgili haber:

KYK’nın ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrencilerin kredilerini kesmesi Meclis gündeminde

 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam