24/02/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Trans aktivist Niler Albayrak, 2015 genel seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday adayı oldu.

CHP’den trans aday adayı: Haklarımızı sonuna kadar almak için bu yarıştayım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans aktivist Niler Albayrak, 2015 genel seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday adayı oldu.
 
“İHD (İnsan Hakları Derneği) İstanbul’a 1987’de üye oldum. O zamanlar başladı savaşım,” diye kaosGL.org'a anlatmaya başlıyor Albayrak. “Ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, özellikle de LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) savaşını vermeyi çok istiyordum.”
 
Albayrak, 2015 genel seçimleri için CHP İstanbul 3. Bölgeden milletvekili aday adayı oldu. Aday adaylığının gerekçesini ise şu sözlerle açıklıyor: “Özellikle trans seks işçilerinin çok fazla ayrımcılığa uğradığını bildiğimden bunun savaşının Meclis’te verilmesinin daha iyi olacağına karar verdim.”
 
“CHP Genel Sekreteriyle çok iyi iletişim kurduk”
 
Albayrak, 30 Mart 2014’te HDP Avcılar Belediyesi Meclis Üyesi Adayı olsa da baraj nedeniyle seçilemiyor. Bu kez şansını CHP’de denemeye karar veren Albayrak, dün CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’le olan görüşmesini ve partinin kendisine yaklaşımını şöyle ifade ediyor:
 
“Gürsel Tekin’le görüştüğümde kendisiyle çok iyi iletişim kurduk. Konuşmalarımız gayet güzel geçti. Olumlu tepkiler alıyorum. Veli Ağbaba, Gürsel Tekin, Binnaz Toprak, Aylin Nazlıaka ve başka CHP’li vekiller, LGBTİ’lerin artık Meclis’te olması gerektiğini kendileri de deklare ediyorlar ama tabii bu bireysel bir şey. CHP’nin bakış açısı diğer dönemlere göre 25. dönemde çok daha iyi görünüyor. Zira benim aldığım intiba o şekilde.”
 
“Bir vekil trans diye sadece trans haklarını savunmaz ki!”
 
Ancak aday adaylığı ile ilgili çıkan haberlere gelen olumsuz yorumlar da var:
 
“Okuyucu yorumlarında bir eşcinselin ya da transın mecliste olmaması gerektiğini savunanlar da var ama bence eşcinsel ya da trans olmaktan ziyade insan olmanın henüz ne demek olduğunu öğrenememişler. Zira meclise giden trans bir vekilin sadece trans haklarını ya da kadın vekilin sadece kadın haklarını ya da heteroseksüel bir vekilin sadece heteroseksüellerin haklarını savunmadığını anlayamıyorlar.”
 
“İlk değilim, trans aday adayı olarak üçüncüyüm”
 
LGBTİ örgütlerini ziyaret etmeye başlayan ve Kaos GL Derneği'ne gelen Albayrak, “derneklere gitmemiz, yardım etmemiz ve üye olmamız gerekiyor” diyor. “Dernekler her zaman hayatımızda olmalı, zira resmî kurumlar” diyen Albayrak, kendinin ilk trans aday adayı olduğuna yönelik haberlere düzeltme getiriyor:
 
“Yıllar evvel Demet Demir olmuş, sonra Öykü Evren Özen olmuştu. Ben aday adayı olarak üçüncüyüm.”
 
“LGBTİ adaylar vekil olacakları bir sıraya konmalı”
 
Albayrak kendisini önümüzdeki dönem için şanslı gördüğünü çünkü 30 Mart yerel seçimlerinden sonra LGBTİ’lerin ve özellikle trans kadınlara daha fazla ön planda olduklarını söylüyor. Ve tabii parti desteğinin altını çiziyor:
 
“LGBTİ aday adaylarının en azından aday ve mümkünse vekil olacakları bir sıraya konması gerekiyor.”
 
“’Hayaldi gerçek oldu’ LGBTİ’ler için nefret demek”
 
Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2002 yılında söylediği “eşcinsellerin de kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde yasal güvence altına alınması şart” sözlerini hatırlatarak AKP’yi eleştirdi:
 
“AKP’nin ‘hayaldi gerçek oldu’ sloganı LGBTİ’ler için ayrımcılığa, nefrete, şiddete ve intiharlara dönüştü.”
 
“İnşallah bu sefer başaracağız”
 
Albayrak, Meclis’te açık kimliğiyle bir trans vekilin olması için herkesin desteğini bekliyor:
 
“Türkiye Cumhuriyeti’nde LGBTİ’ler çok ezilen ve ötekileştirilen bir grup. İnşallah bu sefer başaracağız. Derneklerin, tüm arkadaşlarımızın, heteroseksüel arkadaşların da büyük bir destek vereceğin tahmin ediyorum. Bekleyip göreceğiz.” 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam