12/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

CHP’li 24 Milletvekili trans geçiş sürecinde alınan sağlık hizmetinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP’li 24 vekil trans geçiş sürecindeki ihlallerin araştırılmasını istedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP’li 24 Milletvekili trans geçiş sürecinde alınan sağlık hizmetinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve 23 CHP’li Milletvekili, trans erkek ve kadınların cinsiyet geçiş sürecinde aldıkları sağlık hizmetine ilişkin Meclis araştırması açılması için önerge verdi.
 
Trans Danışma Merkezi Derneği’nin (T-Der) çalışmaları sonucunda hazırlanan önergede, Türkiye’de yaşayan transların mevcut mevzuat hükümleri ve bu hükümlerin uygulanması sırasında temel insan haklarının ihlal edildiği vurgulandı.
 
Devlet hastaneleri ayrımcı, özel hastaneler ise çok pahalı
Trans geçiş sürecinde alınan sağlık hizmetinde yaşanan hak ihlallerinin araştırılmasını isteyen vekiller özel hastanelerde cinsiyet geçiş operasyonlarının çok pahalı olduğu, devlet hastanelerinde ise sıklıkla ayrımcılık yapıldığını hatırlattı.
 
Vekiller önergede ayrıca şunları kaydetti:
 
“Tedavi masraflarının yüksek olması; toplum ve devlet tarafından ayrımcılığa maruz kalarak iş bulmakta zorlanan bu bireylerin ‘zorunlu’ seks işçiliğine yönelmeleri kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu durum ise idarenin ve toplumun ‘sözde’ ahlakî değerleri transeksüel bireylere ayrımcılık yapmasının daha büyük ahlakî çöküntülerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır”

Meclis araştırması önergesi henüz işlemde olduğundan, araştırma komisyonunun kurulup kurulmayacağı belli değil.

İlgili haberler:

Trans geçiş sürecinde üreme ve evlilik hakkı için kanun teklifi

CHP’li Tanal, trans geçiş sürecinde uzman doktor sayısını sordu


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret