15/01/2011 | Yazar: KAOS GL

Hak savunucusu Cashman, LGBT bireyler hakkında doğru bilgilere erişimin kasıtlı olarak engellendiğine dikkat çekerek "Genç bireylere hayatlarının ikinci sınıf olduğuna dair mesaj

Hak savunucusu Cashman, LGBT bireyler hakkında doğru bilgilere erişimin kasıtlı olarak engellendiğine dikkat çekerek "Genç bireylere hayatlarının ikinci sınıf olduğuna dair mesajlar veriliyor. İnsanlar eşitlikten yararlanamıyorsa nasıl bir hayattır sürdükleri? Eşitlik için yapılan mücadele, hepimizin" dedi.

Britanyalı LGBT hakları savunucusu ve Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Cashman "2011 İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı"ndaki "Düşün ki Yabancı Sensin: Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Bireylerin (LGBT) Haklarını Savunmak" başlıklı konuşmasında Türkiye, Avrupa ve dünyada LGBT haklarına değindi.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde LGBT yürüyüşlerinin engellendiğini, geçmişte kendisinin de karşı mücadele ettiği "Tatcher Hükümeti" politikalarının bugün benzerlerinin Polonya, Litvanya gibi ülkelerde yaşandığını belirten Cashman şöyle konuştu:
 
"Asla tembelleşmemeliyiz. Varşova'da yürüyüşler yasaklanmasına rağmen LGBT'ler yürüdü. Çok zengin Amerikalı Hristiyanlar eşcinselliği yok etmek isterken, Afrikalı LGBT'ler mücadele ediyor. En homofobik ülkelerden Uganda'nın Anayasa Mahkemesinin bile LGBT'ler lehine bir karar vermesi, ümit verici."
 
Geçtiğimiz haftalarda Bursa'daki Gökkuşağı Derneği'nin kapatılmasına da değinen Cashman "Kapatılsa da liderleri yeni bir dernekle mücadeleyi sürdürecek" dedi ve ekledi:

"Ankara'da beş tran arkadaşımızın kimlikleri nedeniyle maruz kaldıkları baskı kabul edilebilir değildir. Yaptıkları tek şey araba kullanmaktı. Hukuki mücadele sürüyor; kazanacaklar çünkü bu doğru yolda, insan hakları için yapılan bir mücadele. Eşitlik için yapılan mücadele, hepimizin mücadelesidir."
 
"'Başarılı olmak için saklanmalı' algısı çok yanlış"
Cashman "LGBT bireyler başarılı olmak için saklanmalıdır" gibi söylemlerin de yanlışlığına işaret ederek şunları söyledi:
 
"LGBT'ler kim olduklarını ifade edemez, ailelerini istedikleri gibi kuramazlarsa bu onlar için ne demektir? İkili bir hayat, ikili standartlar getirir ve çifte bir sefalete yol açar."
 
"Biz zaten tarihten silinmişiz, başarılı olmak için aldatmacaya girmek zorunda kalıyoruz - Burada genç LGBT'lere verilen korkunç bir mesaj var: Aşkları kirli, hayatları ikinci sınıf. Kendine güvenleri gittikçe azalıyor ve bu ivmeyle genç hayatlar siliniyor."
 
"İnsan ruhunu satıyorsa, tüm başarıları elde etse ne olur? Devlet, yasalar ve insanlar her gün LGBT'lerden bunu bekliyor. İnsanlar eşitlikten yararlanamıyorsa nasıl bir hayattır sürdükleri?"
 
"Yüzyıllardır yanlış bilgilendirmeye rağmen, ayaktayız"
Cashman LGBT'lerin varolmaya, toplumun temel taşlarında olmaya devam edeceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"İnsanlar karşı çıkıyor, hatta bazı ülkelerde suç ilan ediliyor, ölüme mahkum ediliyor. Birçok trans Türkiye'de de öldürüldü, öldürülüyor. İran'da iki genç birbirlerini sevdikleri için asıldı. Lezbiyen, gey olduğumuz için ev bulamıyoruz."
 
"Doğru bilgiye erişim kasıtlı olarak engelleniyor. Makul bir tartışmanın parçası değiliz. Ama yüzyıllardır, yanlış bilgilendirmeye karşı ayaktayız ve yaşama hakkımızı talep ediyoruz. Kendimize, bize hayat veren önceki nesillere dürüstüz." 
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam