13/05/2009 | Yazar: Barış Sulu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ünlü yazar ve şair Guillaume Apollinaire’in kitabının da aralarında bulunduğu 3 eser hakkında müstehcenlik suçlamasıyla dava açtı.

Cin-Sel Kitaplara Soruşturma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ünlü yazar ve şair Guillaume Apollinaire’in kitabının da aralarında bulunduğu 3 eser hakkında müstehcenlik suçlamasıyla dava açtı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sel Yayıncılık’ın Cinsel Kitaplar dizisi kapsamında yayımladığı Ben Mila’nın ‘Perinin Sarkacı’, Guillaume Apollinaire’in ‘Genç Bir Don Juan’ın Maceraları’, Fransız P.V.’nin yayıma hazırladığı ‘Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları’ hakkında dava açtı. Kitapların edebi değerine dair bilirkişi değerlendirilmesine başvuruldu ve ‘Kukular Kitabı’ edebi eser olarak kabul edilirken diğer üç kitap hakkında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davada Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı ile kitapların çevirmeni İsmail Yerguz yargılanacak.
Savcılık, Sel Yayıncılık’ın yayımladığı üç kitap ile Juan Manuel de Prada’nın ‘Kukular Kitabı’ kitapları hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma, TCK’nın müstehcenlik başlıklı 226. maddesine dayandırıldı. Sözkonusu maddenin 7. fıkrası, sanatsal ve edebi değeri olan eserlerin müstehcenlikten yargılanamayacağını belirtiyor.
Sel Yayıncılık’ın yaptığı açıklamada: ‘Kitaptan bir paragraf alınıp altına lezbiyen ilişki, başka bir paragraf alıp altına ters ilişki diye bütününden koparılarak yapılan değerlendirmenin hiçbir kabul edilebilirliği yoktur. Bir kitapta lezbiyen ilişki tasviri yer alıyor diye o kitabın yargılanması, eşcinsel ilişkinin yargılanması anlamına gelir ki bilindiği gibi böylesi bir yargılama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’nin yargı sistemini çağdışı bir yargı sistemi olarak yansıtacak bir uygulamadır. Söz konusu kitaplar, gerçeğe dayalı anlatımlar değil, kurgudur. Kurgunun cezalandırılması da doğrudan düşüncenin cezalandırılmasıdır.’ denilmekte.
 


Etiketler: insan hakları
İstihdam