31/08/2009 | Yazar: Anıl Üver

Asya Oyunları için ‘temizliğe’ erken başlayan Çin polisi, parkı terk etmek istemeyen eşcinselleri kovmaya bahane arıyor.   Yüzden fazla gey, Çin’in güneyindeki Guanng

Çinli eşcinseller parkta polise direniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Asya Oyunları için ‘temizliğe’ erken başlayan Çin polisi, parkı terk etmek istemeyen eşcinselleri kovmaya bahane arıyor.
 
Yüzden fazla gey, Çin’in güneyindeki Guanngzhou şehrinde geylerin sıklıkla uğradığı bir parka polisin son zamanlarda düzenlemiş olduğu baskınları protesto etti.
 
Guangzhou’lu bir eşcinsel örgütün gönüllüsü olan Ah Quiang, protestonun Guangzhou belediye binasının yayınındaki Halk Parkı’nda yapıldığını belirterek, ‘bu park herkese açık. Neden bizlerin burada kalmasına izin yok?’ diye konuştu.
 
Gece boyunca yapılan protesto sırasında bir ara, park görevlilerinin kalabalık grubun parkı terk etmesini istemesi üzerine protestocular ile polis arasında tartışma yaşandı.
 
Protestoya ait bir video kaydının tudou.com’da gösterilmesi de, bölge halkı arasında hararetli tartışmalara neden oldu.
 
Nihayetinde polisin parktan ayrılmasını sağladıklarını söyleyen Ah, ‘söz konusu park, hem polise hem de eşcinsel örgütüne göre, geylerin bir araya geldikleri en gözde mekânlardan biri ve burayı günde ortalama yüz kadar gey ziyaret ediyor’ açıklamasında bulundu.
 
Guangwei ilçesi kamu güvenlik istasyonunda çalışan ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, geylerin parktan çıkarılmalarına yönelik hareketin bir güvenlik önlemi olduğunu, çünkü iddialara göre geylerin parkta suç işlediklerini ve bölgede yaşayan pek çok kişinin parkta geyler tarafından rahatsız edildiklerine dair şikâyette bulunduğunu söyledi. Polis memuru ayrıca eşcinsellerin hırsızlık ve kapkaç gibi suçlar işlediklerini de iddialarına ekledi, ‘bölge halkını gerçekten kimin rahatsız ettiğini ayırt etmemiz oldukça zor. Bu nedenle bütün geyleri dışarı çıkarmak durumundayız’.
 
Ah Quiang ise polis memurunun bu açıklamasına karşı çıkarak, geylerin fail değil bilakis bu suçların mağdurları olduğunu, polisin son zamanlardaki bu hareketinin ardından daha az geyin parka uğradığını söyledi ve ekledi, ‘polis bizi parktan kovacağına, bu tür suçlara karşı korumalı’. 
 
Ah, çalıştığı örgütte yaklaşık otuz kadar gönüllü olduğunu ve parka gidip oradaki geyleri güvenli seks konusunda bilgilendirdiklerini anlattı, ‘aynı zamanda parktaki geylerle kamu düzenini bozmayacak şekilde davranmaları konusunda konuşuyoruz, aksi takdirde önümüzdeki yıl yapılacak olan Asya Oyunları (Asian Games) nedeniyle yetki alanı genişletilen polisler tarafından parktan atılacaklarını açıklıyoruz’.
 
Protestodan birkaç saat önce bazı geylerin ve gönüllülerin parkın güvenlik bürosunda sorguya çekildiklerini belirten Ah, ‘bildiğim kadarıyla, sorguya alınan herkes serbest bırakıldı’ dedi.(AE)
 
 
Haber linki
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam