06/01/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Çin’de evlilik eşitsizliğine karşı eşcinsel bir çiftin açtığı dava mahkeme tarafından kabul edildi.

Çin’de evlilik eşitsizliği yargıya taşındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çin’de evlilik eşitsizliğine karşı eşcinsel bir çiftin açtığı dava mahkeme tarafından kabul edildi.

Çin’in Hunan bölgesinde evlenmek için başvuran eşcinsel bir çift taleplerinin reddedilmesi sonucu mahkemeye başvurdu.

26 yaşındaki Sun Wenlin, evlilik başvurularını reddeden medeni işler bürosunu dava etti. Mahkemenin davayı kabul etmesi sonucu ülke tarihinde ilk kez eşit evliliğe ilişkin bir dava açılmış oldu.

Wenlin gelişmeyi Çin’e özgü sosyal paylaşım sitesi Wiebo’dan şöyle değerlendirdi:

“Ailelerimize ve arkadaşlarımıza çok teşekkürler. Bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz.”

Sun ve 36 yaşındaki erkek arkadaşı birlikteliklerinin birinci yıl dönümü olan 23 Haziran’da evlilik başvurusu yapmıştı. Başvuruları ‘sadece bir erkek ve bir kadının evlenebileceğini’ söyleyen bir görevli tarafından reddedildi. Sun da bunun üstüne 16 Aralık’ta dava açtı.

Ailesi Sun’u destekliyor

Çin medyasına konuşan Sun, ailesinin kendisini kabullenme süreci zor geçse de nihayetinde onların da desteğine sahip olduğunu söyledi: “Yıllar boyunca aileme kendimi anlatmaya çalıştım ve nihayetinde görüşleri değişti.”

Sun’un annesi ise mahkemenin dava açmayı kabul etmesinin ardından, “Toplum oğluma ne kadar ayrımcılık uygularsa uygulasın ben onun yanında olmaya devam edeceğim” dedi.

Antik dönemden günümüze Çin ve eşcinsellik

Dünyanın en eski uygarlıklarından Çin’in tarihi boyunca eşcinsellik bilinen bir olgu. Antik görseller ve metinler Çin’de hemcinsler arası ilişkinin uzunca bir süre gündelik hayatın normal bir parçası olarak görüldüğünü gösteriyor. Eski Çin imparatorlarının bir kısmının erkek sevgilileri olduğu bilinen bir gerçek.

Çin’de eşcinselliğe yaklaşım 1840’larda başlayan Batı etkisiyle birlikte dramatik bir dönüşüm yaşıyor. Hinsch tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eşcinsel karşıtlığı 19. ve 20. yüzyıllarda Batılılaşma çabaları ile birlikte güçleniyor.

Bazı araştırmalar ise Çin tarihi boyunca eşcinsel imgelere rastlansa da bu durumun eşcinsel karşıtlığının ‘modern döneme ait bir olgu’ olduğunu kanıtlamadığını söylüyor. Bilim insanları Çin’e ilişkin daha kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğinde uzlaşıyor.

İmparatorluğun yıkılmasının ardından Çin Halk Cumhuriyeti eşcinsel ilişkiyi yasakladı. Yasak, 1997 yılına kadar yürürlükteydi. Çin’de eşcinselliğin ‘akıl hastalıkları listesi’nden çıkartılması ise 2001 yılını buldu. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam