03/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Yerel Sağlık Dairesi tarafından alınan tartışmalı kararın amacı HIV’e karşı bilinci arttırmak ve sayısı hızlı bir şekilde artan açık gey nüfusa ulaşmak.

Çin’de Kamu Kaynaklarıyla Gey Bar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yerel Sağlık Dairesi tarafından alınan tartışmalı kararın amacı HIV’e karşı bilinci arttırmak ve sayısı hızlı bir şekilde artan açık gey nüfusa ulaşmak.

Çinin AIDS oranları en yüksek şehirlerinden biri olan Dali’de Dünya AIDS gününde devlet yardımıyla gey bar açıldı. Yerel Sağlık Dairesi tarafından alınan tartışmalı kararın amacı HIV’e karşı bilinci arttırmak ve sayısı hızlı bir şekilde artan açık gey nüfusa ulaşmak.
 
Tarihi bir şehir olan Dali, 3 milyon nüfusu ile Çin’in Yunan bölgesinde bulunmakta.
Çin Sağlık Bakanı geçen ay Reuters haber ajansına verdiği mülakatta, her yeni üç HIV enfeksiyonundan birinin hemcins ilişkiler sonucunda olduğunu bildirmişti.
 
Barın kurucusu Zhang Jianbo, barın eğitim ve ücretsiz kondom temin etmenin yanında partner bulmak için de bir mekan olacağını belirtiyor. Barın özellikle kırsal kesimden gelenler için sosyal bir toplanma mekânı olacağını, tarihi şehrin yakınlarındaki bir çark alanı olan bir çamlığın yerini alacağını belirtiyor.
 
Kurulum masrafı devlet tarafından karşılansa da bar çalışanları yerel bir AIDS’le mücadele sivil toplum örgütü olan İyi Arkadaşlık Merkezi gönüllülerinden oluşmakta. Kurulum amacıyla devlet imkânlarından 120,000 yen (Yaklaşık 26,000 Türk Lirası) harcanmış.
 
Eğer hedeflenen kitleye ulaşılacak olur ise yıllık AIDS tedavi masrafları dikkate alındığında yapılan harcamanın kısa sürede kendisini amorti edeceğini belirten Jianbo, “Bunun vergi verenlerin parasını boşa harcanması olarak görenler var. Eğer, eşcinsel kitleye ulaşmanın başka bir yolu olsa idi, bir bar açılmazdı” diyor.
 
Çin haber kaynaklarına göre 2009 yılı içersinde 48,000 kişiye HIV virüsü bulaştı ve bunların % 70’i korunmasız cinsel ilişkiden kaynaklandı.

Güncelleme :
Gey Barın Açılışı Ertelendi
(4 Aralık 2009)
Gey Bar’ın kurucusu Dali, dünya çapında karşılaşılan medyanın yoğun ilgisi nedeniyle barda çalışacak olan gönüllülerin açılışı erteleme kararı aldığını bildirdi.
Dali, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, aynı zamanda eşcinsel olan gönüllülerin gelen tepkiler karşısında korktuğunu ve ilgi azalana dek açılışı ertelemeye karar verdiğini açıkladı.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret