12/02/2015 | Yazar: Umut Güner

Kaos GL Derneği, Küresel LGBT Eğitimi Birliği’nin (GALE) Cinsel Çeşitlilik Eğitimi Savunuculuğu broşürünü Türkçeleştirdi. Kaos GL Eğitim Grubu’ndan Seçin Tuncel ve Evren E. Çakmak, kitabın ayrıntılarını anlattı.

Cinsel çeşitlilik eğitimi kılavuzu Türkçe’de Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği, Küresel LGBT Eğitimi Birliği’nin (GALE) Cinsel Çeşitlilik Eğitimi Savunuculuğu broşürünü Türkçeleştirdi. Kaos GL Eğitim Grubu’ndan Seçin Tuncel ve Evren E. Çakmak, kitabın ayrıntılarını anlattı.
 
Cinsel Çeşitlilik Eğitimi Savunuculuğu kitabı neler içeriyor?
 
Seçin Tuncel: “Broşürde kullanılan DESPOGI kavramı bizim sıklıkla öğretmenlere yönelik insan hakları eğitimlerinde kullandığımız ‘toplumsal cinsiyet rolüne uymayan çocuklar’ tanımına benziyor. Broşürde bu kavramın neden genişletilmesi gerektiğine dair açıklamalar bulunuyor. Bu tartışmalar aynı zamanda  ‘evet herkes için eşit hak’ talebiyle birlikte bu hakların içeriğinin de nasıl olması gerektiğine dair tartışmalarda kullanılacak yaralı bir kılavuz diye düşünüyorum.”
 
Broşürde sadece eğitim hakkı mı ele alınıyor?
 
Seçin Tuncel: “Kılavuz eğitim hakkı tartışmaları dışında, ihlaller ve eğitim hakkı gaspının da nasıl izlenebileceğine dair yöntemler oluşturmada yardımcı olacak. Biliyorsunuz birçok çocuk toplumsal heteroseksüel kalıplara uymadığı için dışlanmaktan eğitim hakkının gaspına kadar çeşitli ayrımcılıklara maruz kalıyor. Özellikle öğretmenlerle buluşmalarımızda edindiğimiz bilgiler onların bu alanda farkındalık ve sahibi olmamalarının ‘iyi niyetli’ de olsa çocuklar için onarılamaz hatalara dönüştüğünü eğitim grubu olarak deneyimliyoruz.”
 
Broşürün çevrilmesine sebep olan ihtiyaç neydi?
 
Evren E. Çakmak: “Türkiye’de eğitim alanına ilişkin üretilen politikalarda ve bu alanda yapılan çalışmalarda analiz ve planlama için gerekli aygıtlarda bir eksiklik söz konusu. Stratejik adımların atılması önünde engel teşkil eden bu aygıtların eksikliklerini yer yer el yordamı ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ama temel yöntemler konusunda çok büyük eksiklik var.”
 
Kılavuz bu eksikliklerin giderilmesine nasıl yardımcı olabilir?
 
Evren E. Çakmak: “GALE’nin hazırladığı bu kılavuz dünyanın farklı yerlerinde uygulanan ve uygulanabilecek olan önerileri ile bu eksikliğin giderilmesinde yol gösterici bir nitelik taşıyor. Kaos GL Eğitim Grubu olarak biz de dâhil olmak üzere birçok farklı kurum ve grup eğitim alanına ilişkin birçok çalışma yürütüyor. Bu çalışmaların en azından cinsel çeşitlilik ile ilgili olan kısmı için umarım bu broşür ilerletici bir etki yaratır.”
 
Broşürün tamamına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
 
Kaos GL Eğitim Grubu’nun Eğitim Bülteni’ne bu bağlantıdan ulaşabilir, daha fazla bilgi almak için egitim@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam