15/01/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen trans mahpus Esra rızası dışında ‘tekli oda’da tutuluyor, tacize uğruyor, dilekçeleri işleme konmuyor, yazdığı mektuplar engelleniyor.

Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen trans mahpus Esra rızası dışında ‘tekli oda’da tutuluyor, tacize uğruyor, dilekçeleri işleme konmuyor, yazdığı mektuplar engelleniyor. Cezaevi’nin tecrit gerekçesi ise: ‘cinsel eğilim farklılığı!”

Trans Tutsak Esra İle Dayanışma İnisiyatifi, Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Esra’nın durumu hakkında bilgi vermek ve mektup kampanyasına çağırmak için İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yaptı.

“Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’nde taciz var, tecrit var, işkence var” pankartının açıldığı basın toplantısında, Esra’nın kendi isteği dışında Samsun’dan Menemen’e gönderildiği ve erkek cezaevinde kalmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Esra Menemen’e sürgün edildi

İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mine Nazari, “Esra’nın yaşadığı basit bir yer değiştirme değildir. Ortada rıza dışında gerçekleşen bir sürgün var” dedi. Yetkilileri harekete geçmeye çağıran Nazari, “Umudumuz az ama insani bir duruş geliştirmelerini ve Esra’ya uygulanan tecritin son bulmasını talep ediyoruz” dedi.

İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Nergiz Şen, 6 Ocak günü Esra ile görüşmeleri sonucu cezaevinde tecrit, taciz, gerekçesi olmadan hücrede tutulma, revire çıkartılmama, dilekçelerinin işleme alınmaması gibi hak ihlallerinden haberdar olduklarını söyledi.

Esra’nın cinsiyet kimliği dolayısıyla hemen her hapishanede benzer hak ihlallerine maruz kaldığını hatırlatan Şen, “Menemene sevkinden bu yana herhangi bir gerekçesi olmadan ‘tekli oda’ denilen bir hücrede tutuluyor ve bu sebeple birçok hakkından mahrum kalıyor” diyerek yaşananları özetledi.

Havalandırma isteği ‘cinsel eğilim farklılığı’ gerekçesiyle reddedildi

Şen, Esra’nın aynı koridorda kalan hükümlülerle beraber havalandırmaya çıkma isteğinin, “hükümlünün cinsel eğiliminin farklı olması sebebiyle diğer hükümlülerle birlikte havalandırmaya çıkmasının uygun görülmediği” gerekçesiyle reddedildiğini söyledi.

Esra’nın yaşadığı hak ihlallerine ilişkin başvurularının cezaevi yönetimince ‘asılsız iddialar’ olarak değerlendirildiğini belirten Şen, Menemen T Tipi’nde eşcinsel bir mahpusun da baskı altında olduğunu vurgulayarak, “LGBTİ bireylere ‘dışarıda’ bile özgür bir yaşam neredeyse imkansızken cezaevlerinde mahpus olan LGBTİ bireyler içinse özgürlüğün hayali dahi imkansızlaşıyor” dedi.

Tacize maruz kalıyor, cezaevi zemin hazırlıyor

Son olarak söz alan Esra’nın vasisi Merve Arkun, “12 yıldır cezaevinde ve ağırlaştırılmış müebbetten yatıyor. Kaldığı her cezaevinde şu anda yaşadıklarına benzer ve bazen daha ağır hak ihlali ve işkenceye maruz kaldı. Taciz, tecavüz ve birçok hak ihlali…” dedi.

Arkun, Esra’nın kendisine anlattığı kadarıyla Menemen T Tipi’nde tacize maruz kaldığını belirtti:

“Tekli oda olarak adlandırılan açık bir şekilde hücre olan odada barındırılıyor. Kaldığı erkek cezaevinde bir kadın olarak yaşadığı sorunlar ortada. Kalan başka erkek mahpuslar, ‘Vücudunun şurasını aç’ gibi sözlü tacizlerde bulunuyor. Cezaevi yönetimi bu sistematik tacizlere zemin hazırlıyor. Bireysel olarak izleyebileceği bütün hukuki yolları denedi. Bu başvuruların çoğu gönderilemedi. Göndermesi engellendi. Cezaevi bu iddiaları asılsız diyerek gerekçelendirdi. Acil olarak, geçen haftaki görüşün ardından bir yazı yazmasını istedim ve cezaevi bu yazının dışarıya gönderilmesini engelledi. Mektupları da gönderilmedi.”

Esra ile dayanışmak için mektup kampanyası

Daha önce yaptıkları mektup çağrısının çok etkili olduğunu belirten Arkun, Esra ile dayanışmak için yeniden mektup kampanyası başlattıklarını açıkladı:

“Temmuz ayında yaptığımız mektup çağrısı çok etkili olmuştu. Çokça transfobi karşıtı mektup yolladı. Bu mektuplar Esra’ya güç verdi. Bir kez daha bu mektup kampanyasını yinelemek istiyoruz. Cezaevindeki arkadaşlarımızı yaşama bağlayan onlara gönderilen mektuplar. Gönderdiğiniz bir kart bile onun için çok etkili oluyor. Cezaevi için de izlendikleri baskısını oluşturuyor.”

Esra’ya mektup yazmak isteyenler için iletişim adresi:

Salih Arıkan (Esra), Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi H-18 Menemen/İzmir

İnisiyatifin mail adresi: transtutsakdayanisma@gmail.com


Etiketler: insan hakları
İstihdam