09/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

İzmir Barosu ve Kaos GL Derneği, “Cinsel Yönelim Ve Cinsiyet Kimliği Temelli Sığınma Başvuruları Çalıştayı” düzenledi.

İzmir Barosu ve Kaos GL Derneği, “Cinsel Yönelim Ve Cinsiyet Kimliği Temelli Sığınma Başvuruları Çalıştayı” düzenledi.

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu ve Kaos GL Derneği, 31 Mart’ta göçmen ve mülteci LGBTİ+'ların odağa alındığı “Cinsel Yönelim Ve Cinsiyet Kimliği Temelli Sığınma Başvuruları Çalıştayı” düzenledi.

Çoklu ayrımcılığa maruz kalan mülteci LGBTİ+'lar üzerine olan çalıştay, Kaos GL Derneği’nden Av. Hayriye Kara’nın LGBTİ+ temel kavramlar hakkında bilgi vermesiyle başladı.

Çalıştayın ikinci oturumunda İzmir Barosu’ndan Av. Eda Bekçi, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli sığınma başvurularında müvekkilin hassasiyetleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Bekçi, sunumunda “Türkiye’yi hiç tanımayan ve yeni yaşamaya başlayan sığınmacıların neyle karşılaşacaklarını bilmeleri gerekiyor. Fakat bu bilgilendirmeyi avukat olarak biz yaparken aynı zamanda şu kötü tavrı göstermememiz lazım: ‘O ruju sürme, o şehirde bu elbiseyi giyme, yoksa başına şunlar gelir.’ Bu çok tehlikeli aynı zamanda kişinin kimliğini yaşarken kendini bulduğu o imgeleri tamamen kapatmasına ve farklı bir soruna sebep olabilir.

Av. Kara, hassasiyetlerle ilgili “Bazen o sürdüğü ruj, ona bir kimlikte var hissettiren tek detay olabiliyor. Bu yüzden ‘Onu yapma, bunu giyme’ diyemeyiz. Bu daha kötü olur” dedi.

Çalıştayın bir sonraki oturumu Türkiye’deki mültecilerin durumu üzerineydi. Sunumu Av. Kara yaptı. 2007’den beri İnsan Hakları Programı’nın bir parçası olarak mülteci alanında çalışan Kaos GL Derneği’nin “Türkiye'deki LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Geliştirmek” programı koordinatörü olan Kara, Türkiye’nin çeşitli illerinde mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. “Ayrımcılık ve şiddet nedeniyle gelen LGBTİ mülteciler Türkiye’de homofobik ve transfobik şiddete maruz kalırken ayrıca ırkçılık ve yabancı düşmanlığının da hedefi oluyor” diyen Kara, mülteci LGBTİ+'lara yönelik hukuki ve sosyal danışmanlık hizmeti vererek ve yaşadıkları şehirlere ziyaretler gerçekleştirerek talepleri ve beklentileri doğrultusunda çalışmalara yön verdiklerinin altını çizdi.

Çalıştay, çözüm önerilerinin konuşulduğu değerlendirme oturumuyla son buldu.

*Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin desteklediği "LGBTİ'lerin İnsan Hakları için Farkındalık ve Savunuculuk Projesi" kapsamında gerçekleşmiştir. Bu, etkinlik içeriğini Avrupa Birliği'nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret