15/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

7. Feminist Forum’un ikinci günü açılış konuşmasını Kaos GL Derneği’nden Aylime Aslı Demir yaptı.

“Cinselliğe dair büyük kırılmalar yeni söylemlerin ortaya çıktığı dönemleri işaret ediyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

7. Feminist Forum’un ikinci günü açılış konuşmasını Kaos GL Derneği’nden Aylime Aslı Demir yaptı.

Fotoğraf: Semih Varol

Bu yıl 11-13 Mayıs tarihleri arasında, Ankara’da yedincisi düzenlenen Feminist Forum’un ikinci gününde “feminizmlerin farklılaşan cinsellik kavramsallaştırmaları” üzerine konuşuldu.

12 Mayıs Cumartesi günü Kova Art’ta iki oturum olarak düzenlenen programın açılış konuşmasını Kaos GL Derneği'nden Aylime Aslı Demir yaptı.

Aylime Aslı Demir konuşmasına, etkinliklerinin yasaklandığı Ankara’da Feminist Forum’un feminist dayanışma için çok önemli olduğunu söyleyerek başladı.

Cinselliği konuşmanın sırası

Demir, Feminist Forum kapsamında yapılan cinsellik atölyesinde kayıtların hızlıca dolduğunu bunun da muhalif siyasetlerin ‘birçok sorun varken cinselliği konuşmanın sırası mı’ eleştirilerine rağmen bu sırayı beklemeden cinselliği de konuşmak gerektiğinin bir işareti olduğunu belirtti.

Büyük kırılmalar, yeni söylemler

Demir sözlerine şöyle devam etti: “Bu oturumlarda cinselliği tarihsel olarak ele alacağız ancak onu tarihselliği içinde farklı konumlanışları ile değerlendireceğiz. Cinsellik kimi bakış açısına göre tarihin her durumda verili olarak, ortada olan bir şey. Aslında işaret ettikleri cinselliğin doğal olarak her daim var olduğuyken, bazı inşacı yaklaşılmalarda cinselliğin kurumlar aracığıyla, söylemler üzerinden var ediyor. Biz cinselliği politik olarak dile getiriyoruz. Sevişirken dahi neyi kabul ettiğimiz, nasıl konumlandığımızın politik olduğunu söylüyoruz. Gerçekten de tarihin bazı dönemlerinde bunlar öylesine kuvvetli tartışmalara dönüştü ki bu dönemler yeni bir kurumlaşmayı ve söylemin olduğunu işaret etti.”  

Batı merkezli kırılmalar dışında kalanlar

Bu kırılmaların Batı Avrupa ve Amerika merkezli olanlarının tartışıldığını belirten Demir, “Viktoryen dönemde mastürbasyonu lanetleyen ya da üremeye yönelik olmayan cinselliğin baskılandığı dönemleri biliyoruz. 1950’lerin seksoloji tartışmaları ya da 1960’lardaki eşcinsel harekete de aşinayız” dedi.

Peki ya bu coğrafyada cinsellik?

Demir, “Sürekli cinselliğin nasıl büyük kırılmalar yaşadığını bizim coğrafyamız için Osmanlı’dan başlayarak sonrasında Cumhuriyet’te neye dönüştüğünü hangi örneklerle görebileceğimizi tartıştırmak istedik. Bu sebeple bugün önce Mustafa Avcı bize ‘19. yüzyılda Köçekler’ üzerine konuşacak ardından Ezgi Sarıtaş ‘Tanzimat Sonrası Dönemde Heteronormativiteyi İstikrarsızlaştıran Anlatılar’a odaklanacak son olarak da Sevcan Tiftik ‘Türkçe Edebiyatta Norm Kıran Cinsellikler’i paylaşacak” dedi.

Feminist Forum, Mustafa Avcı, Ezgi Sarıtaş ve Sevcan Tiftik’in sunumlarıyla sürdü.

İlgili haberler:

Bu bir tatbikat değil: Eril sanat sembolizme ve muğlaklığa sığınır

Süper gücümüzü hatırladık: Yasaklara rağmen bir aradayız, güçlüyüz

Meyvelerin cebinde, o ağacın altında


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam