07/06/2011 | Yazar: KAOS GL

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün dergisinde yayımlanan makalede, gençlerin cinselliği 'sokakta öğrendikleri' ve bunun sakıncalı oldu

'Cinsellik İlkokuldan İtibaren Ders Olsun'  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün dergisinde yayımlanan makalede, gençlerin cinselliği 'sokakta öğrendikleri' ve bunun sakıncalı olduğu vurgulanarak "İlköğretimden itibaren cinsellik eğitimi resmi müfredata mutlaka girmelidir" önerisinde bulunuldu.


İngiltere'de cinsel eğitim, 15 yaşından önce başlıyor.

Eğitim sürecinin bir bütün olduğunu dile getiren makalede, cinsel eğitimde toplumsal etkiye sahip din adamlarından da yararlanılması istendi.
 
Kurumun resmi yayın organı Aile ve Toplum Dergisi’nde yayımlanan ve Sağlık Bakanlığı’nda görevli Dr. Elif Gürsoy ile Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nimet Sevgi Gençalp tarafından hazırlanan ‘Cinsel Sağlık Eğitiminin Önemi’ başlıklı makalede “Dünyada başarılı olan ülkelerin (Portekiz, Hollanda, Danimarka, İsviçre gibi) programları ve yöntemleri, incelenmeli ve ülke gereksinim ve şartlarına uygun olan yöntemlerden yararlanılmalıdır. En önemlisi de cinsel eğitim resmi müfredat içerisinde bağımsız bir ders olarak yer almalıdır” denildi.

Cinsellik konusunda son dönemde yapılan bilimsel araştırmalardan da faydalanılan makalede, araştırma örneklerinin verilerine de yer verildi:

İlişki var, korunma yok
Bir araştırmaya göre gençlerin yüzde 43’ü evlilik öncesi cinsel ilişki deneyimi yaşıyor. 15-19 yaş grubu gençlerin yüzde 15.5’i, 20-24 yaş grubunun ise yüzde 60.7’si cinsel deneyim yaşıyor. 400 erkek üniversite öğrencisiyle 2010’da yapılan ayrı bir araştırmaya göre öğrenciler ilk cinsel deneyimlerini ortalama 17-18 yaşlarında yaşıyor, öğrencilerin yüzde 31.0’nin aktif cinsel yaşamları var.

3 bin 666 öğrenci ile yapılan araştırmaya göre; cinsel deneyimi olan öğrencilerin yüzde 54.4’ü cinsel ilişki esnasında gebelikten korunma yöntemi kullanmıyor.

Türkiye’nin 7 bölgesindeki 20 ilde 1537 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’dekilerin yüzde 75’i okullarda cinsel eğitim verilmesini istiyor. Katılımcıların yüzde 65.9’u, eğitimin kız ve erkek öğrencilere ‘ayrı ayrı’ verilmesini istiyor. Metropollerde eğitimin ‘karma’ olarak verilmesini isteyenlerin sayısı artıyor.
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret