30/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Gazi Tıp Öğrencileri Birliği, Doç. Dr. Koray Başar’ın katılımıyla “Beden Tıbbın ‘Cinsiyet’ine Uymadığında: İkili Cinsiyet Yanılgısı” söyleşisi düzenledi.

“Cinsellik ve üreme tıbbın gözünde aynı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara’da Gazi Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği 26 Aralık’ta Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Koray Başar’ın katılımıyla “Beden Tıbbın ‘Cinsiyet’ine Uymadığında: İkili Cinsiyet Yanılgısı” başlıklı söyleşi düzenledi.

Başar, sözlerine “Cinsellik neden var?” ve “Cinsellik olmasa ne olurdu?” sorularıyla başladı, ardından cinsel sağlık yerine sıklıkla üreme sağlığı denildiğinin altını çizerek burada açıkça söylenmese bile tıbbın gözünde cinsellik ve üremenin aynı olduğunu ifade etti:

“Cinsellik, bedence belirlendiğinde bedenin de üremeyle ilişkili olan bir kimlik tarafından belirlenmesidir. Yani cinsellik üremek için varsa; insanların cinsiyeti, cinsel kimliği, cinsel olarak nerede durduğu, üremeyle ilgili hangi potansiyele sahip olduğuyla ilişkilidir. O hâlde çocuklar doğduğu zaman hangi cinsiyetten olduklarına karar verilirken hangi üreme organı olduğuna bakarak karar veriliyor. Bu şekilde üremek için erkek ve kadın olarak bir ikilik gerekiyorsa o zaman cinsiyeti ikili cinsiyet üzerinden tarif edilmiş oluyor. Eğer cinsiyet üreme üzerinden tanımlanırsa erkek ve kadın dışında bir varoluş söz konusu olamaz ama cinselliğe başka bir boyutta bakıldığında ikili cinsiyetin dışına çıkılıyor.”

Başar, cinsellik yalnızca üreme ile aynı şey olarak düşünüldüğünde üremeyle ilişkili olmayan her türlü cinsel varoluş, cinsel ilgi, cinsel davranışın “normalin, doğalın” dışında kaldığını belirtti. Sunuma cinsel kimliğin bileşenlerinden devam eden Başar bedensel cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimden bahsetti.

cinsellik-ve-ureme-tibbin-gozunde-ayni-1

Ardından interseks durumu ve interseks çocuklara yönelik tıbbi müdahaleyi anlatan Başar 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren interseks çocuklara yapılan tıbbi müdahalelerin amacının geleneksel ikili bölünmeye uygun “normal bedenler” olmalarının hedeflenmiş olması olduğunu belirtti.

İnterseks çocuklara yapılan erken ve zorunlu olmayan operasyonların sebebinin toplumsal cinsiyet normları ile ilgili olduğunu belirten Başar, zorunlu olmayan operasyonlar için çocuğun karar verme sürecine dâhil olabilecek yaşa gelene dek beklenilmesi gerektiğini ifade etti.

Söyleşi soru-cevap bölümü ile tamamlandı.


Etiketler: sağlık, sağlık hakkı
İstihdam