30/05/2013 | Yazar: Ebru Öztürk

TBMM LGBT’lere ilişkin sorunların araştırılmasını gündeme alamazken İllinois Üniversitesi trans öğrencilerin cinsiyet değiştirme ameliyatının masraflarını karşılamayı kabul etti.

Cinsiyet Değiştirme Ameliyatını Üniversite Üstlendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TBMM LGBT’lere ilişkin sorunların araştırılmasını gündeme alamazken İllinois Üniversitesi trans öğrencilerin cinsiyet değiştirme ameliyatının masraflarını karşılamayı kabul etti.
 
Chicago Tribune gazetesinin haberine göre ABD’de ki Illinois Üniversitesi’nde LGBT öğrencilerin uzun süredir verdiği mücadele başarıya ulaştı. Üniversite mütevelli heyeti 29 Mayıs 2013’te gerçekleştirdiği toplantıda trans öğrencilerin cinsiyet değiştirme masraflarının öğrenci sağlık sigortası kapsamına alınmasını kabul etti. Buna göre 117 bin dolar tutarında olan ameliyat masrafları üniversite tarafından karşılanacak.
 
Üniversite, öğrencilerin her birinden yıllık olarak 922 dolar sağlık sigortası bedeli alıyor. Bundan böyle her öğrencinin ödediği 922 dolardan 9 dolar bu ameliyatlarda kullanılmak üzere hazırlanan fona aktarılacak.
 
Mütevelli heyeti toplantısında karar cumhuriyetçi üyelerin karşı çıkmasına rağmen 2’ye karşı 6 oyla kabul edildi. Karara muhalefet eden cumhuriyetçi üyeler karşı çıkma gerekçesi olarak ameliyatı etik bulmadıklarını ve ameliyatın vergi mükelleflerinin paralarını kullanmak için uygun bir yöntem olmadığını iddia ettiler. Buna karşılık, konuyu gündeme taşıyan üyeler “öğrencilerin vücuduna saygı göstermek zorundayız” diye konuştu.
 
Öte yandan üniversite sözcüsü de konuya ilişkin yaptığı açıklamada bundan sonraki hedeflerinin yaklaşık bir yıl önce Nortwestern Üniversitesi’nin kabul ettiği biçimde ameliyat giderlerine ek olarak hormon tedavisi ve psikolojik desteğin de sigorta kapsamına alınmasını sağlamak olduğunu söyledi.
 
Üniversite yetkilileri sigortanın yılda en az bir öğrenci yararına kullanılmasını beklediklerini söyledi. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret