26/02/2019 | Yazar: Kaos GL

İstanbul’daki Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetimler Konferansı nasıl geçti?

Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetimler Konferansı’nın seyir defteri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul’daki Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetimler Konferansı nasıl geçti?

Siyah Pembe Üçgen ve Kaos GL dernekleri İstanbul’da Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetimler Konferansı düzenledi. Konferans, 22-23 Şubat tarihlerinde İstanbul’da Taksim Gönen Otel’de gerçekleşti.

Konferansın açılış konuşmasını Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Av. Sena Yazıbağlı Gül yaptı. Yazıbağlı Gül, “Burada hep birlikte olmak bizi çok mutlu ediyor” dedi ve Ankara’daki LGBTİ+ etkinlikleri yasağına değindi.

“Cinsiyet nedir? Neden eşit olamıyoruz?”

Konferansın ilk oturumunda “Cinsiyet nedir? Neden eşit olamıyoruz?” sorularına yanıt arandı. Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Demet Yanardağ’ın moderatörlüğünde Dr. Öğr. Üyesi Reyda Ergün, Doç. Dr. Zeynep Alemdar ve Kaos GL Derneği’nden Aylime Aslı Demir konuştu.

Reyda Ergün konuşmasında birinci ve ikinci dalga feminizmi karşılaştırdıktan sonra hukuki süreçlerin her zaman politik süreçlerin arkasından “ağır aksak” geldiğini vurguladı. Oturumun ikinci konuşmacısı Zeynep Alemdar, İstanbul Sözleşmesi’nin ardından kanunlarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmadığını söyledi. Son olarak Aylime Aslı Demir, “Kentte mekanların öngörülebilir olması bizi güçlendirmesinden ziyade güçsüz varlıklara dönüştürüyor” dedi.

Belediyeler ve toplumsal cinsiyet eşitliği

İkinci oturumda ise dünyadan örneklerle “Cinsiyet eşitliğini başarmak için birlikte neler yapabiliriz? Belediyelerin bu meseleyle ilgisi nedir?” soruları tartışıldı. Moderatörlüğünü Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Erdem Gürsu’nun üstlendiği oturuma; Fransa Eşitlik Elçisi Arnaud Gauthier-Fawas, Hollanda COC’tan Simon Timmerman ve Fransa CouleursGaies’ten Matthieu Gatipon-Bachette konuşmacı olarak katıldı.

Oturumun ilk konuşmacısı Arnaud Gauthier-Fawas oldu. Fawas, şehri Metz’ten bahsederken görünürlüğün önemine değindi. Gatipon-Bachette, belediyelerde ayrımcılıkla mücadele ofisleri oluşturmanın kilit bir nokta olduğuna işaret etti. Timmerman, Hollanda’da küçük şehirlerde belediyelere odaklandıklarını ve “gökkuşağı seçim sandığı” çalışmalarını anlattı.

İkinci gün: Atölyeler ve birlikte mücadele

İkinci gün ise eş zamanlı olarak Elif Avcı kolaylaştırıcılığında “Benim Kentim: Kente Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Gözüyle Bakmak” ve Pınar İlkiz kolaylaştırıcılığında “Dijital Savunuculuk” interaktif atölyeleriyle başladı.

Atölyelerin ardından “Cinsiyet eşitliğini başarmak için birlikte neler yapabiliriz? Belediyelerin bu meseleyle ilgisi nedir?” sorularının tartışıldığı oturumun devamı gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Beşiktaş Belediyesi’nden Sedef Çakmak’ın üstlendiği oturumda; Batı Balkanlar ve Türkiye LGBTİ Eşit Haklar Derneği’nden (ERA) Dragana Todorovic, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti LGBT United Tetovo’dan Bekim Asani, Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi ve SPOD Derneği’nden Halim Kır ve Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Ahmet Soner Emre konuşmacı olarak yer aldı.

Oturum Bekim Asani’nin konuşmasıyla başladı. Asani, Makedonya Cumhuriyeti’nde dini baskılara rağmen örgütünün ayakta kalışını ve değişimi anlattı. Todorovic, Balkan ülkelerinde LGBTİ’lere uygulanan ayrımcılığa ve yasalarla gerçek arasındaki farklara değindi. Kır, Şişli Belediyesi’nde yeni hizmet veren “Şişli Oda”yı tanıttı ve SPoD ve Genç LGBTİ+ ortaklığında çıkan LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü ile seçimlere odaklandıklarını ifade etti. Oturumun son konuşmacısı Ahmet Soner Emre idi. Emre, Konak Belediyesi’nde yakında açılan Gönüllü Danışmanlık ve HIV Test Merkezi hakkında bilgi verdi.

İlgili haberler:

İstanbul’da Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetimler Konferansı

“Özbelirlenim hakkına odaklanalım”

Cinsiyet eşitliğini belediyelerle birlikte nasıl başarabiliriz?

“Yasalarla yaşadıklarımız arasındaki farkı kapatmaya çalışıyoruz”


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret