07/06/2011 | Yazar: Çeviri Eylem Kolektifi

Çeviri Eylem Kolektifi seçim propagandalarının her yanımızı sardığı şu günlerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği haklarını hatırlatmak için “Cinsiyet

Çeviri Eylem Kolektifi seçim propagandalarının her yanımızı sardığı şu günlerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği haklarını hatırlatmak için “Cinsiyet Kimliğini Tanımlama Hakkı Bildirgesi”ni çevirdi.
 
Çeviri Eylem, bu çeviri ile 20-26 Haziran 19. LGBTT Onur Haftası kapsamında yapılacak Anayasa Paneli'ne bir ön katkı sunmak istediğini belirtti.

Transgender Hukuku ve İstihdam Politikası Uluslararası Konferansı (THİPUK)

Cinsiyet Hakları Uluslararası Kanun Tasarısı
 
Bütün insanlar kim oldukları ve neler yapabileceklerine dair bir fikre sahiptir. Kişinin özüne dair algısı kromozomları, cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti veya toplumsal cinsiyet rolleri tarafından belirlenmez. Bu nedenle kişinin kimliği ve yapabilecekleri toplumun varsaydığı maskülen ve feminen davranışlar tarafından sınırlandırılamaz. Kişinin cinsiyet kimliğini kromozomlarına, cinsiyet organlarına, doğumda atanan cinsiyetine veya toplumsal cinsiyet rollerine bakmadan hayatın içinde kendisi tarafından tanımlama ve tekrar tanımlama hakkına sahip olması esastır. Bu nedenle bütün insanlar cinsiyet kimliğini kromozomlarına, cinsiyet organlarına, doğumda atanan cinsiyetlerine veya toplumsal cinsiyet rollerine bakmadan tanımlama hakkına sahiptir ve buna ek olarak hiç kimse kromozomları, cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti veya toplumsal cinsiyet rolleriyle kendi-tanımlı cinsiyet kimliği uyuşmadığı nedeniyle insan ve yurttaşlık haklarından mahrum bırakılamaz.
 
Cinsiyet Kimliğini Özgürce İfade Edebilme Hakkı
Herkes kendi cinsiyet kimliğini tanımlama hakkının yanında kendi-tanımlı cinsiyet kimliğini ifade etme hakkına sahiptir. Bu nedenle, bütün insanlar kendi-tanımlı cinsiyet kimliğini ifade etme hakkına sahiptir ve buna ek olarak hiç kimse kendi-tanımlı cinsiyet kimliğini ifade ettiği nedeniyle insan ve sivil haklardan mahrum bırakılamaz.
 
Güvenli ve Devamlı İstihdam Hakkı ve Adil Tazminat Alma Hakkı
Modern toplumun ekonomik yapısı gereği bütün insanlar kromozomlarına, cinsiyet organlarına, doğumda atanan cinsiyetine veya toplumsal cinsiyet rollerine bakılmaksızın kendilerine bağlı kişilere ve kendilerine barınma, yiyecek ve ihtiyaçları sağlamak üzere yaptıkları iş veya meslek için eğitim hakkına, güvenli ve devamlı istihdam hakkına, emeklerinin karşılığında adil tazminat alma hakkına sahiptirler. Bu nedenle, hiç kimse kromozomları, cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti, toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle veya kendi-tanımlı cinsiyet kimliği ve ifadeleri kaynak gösterilerek iş veya meslekleri için eğitim hakkından, güvenli ve devamlı istihdam hakkından, emeklerinin karşılığında adil tazminat alma hakkından mahrum bırakılamaz.
 
Cinsiyetlendirilmiş Alanlara Ulaşım ve Cinsiyetlendirilmiş Etkinliklere Katılım Hakkı
Kişiler kendi cinsiyet kimliğini tanımlama hakkına ve kendi-tanımlı cinsiyet kimliğini ifade etmek hakkına sahiptir. Hiçbir kimse kromozomları, cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti, toplumsal cinsiyet rolleri kendi-tanımlı cinsiyet kimliğiyle uyuşmuyor diye cinsiyetlendirilmiş alanlara ulaşım ve cinsiyetlendirilmiş etkinliklere katılım hakkından mahrum bırakılamazlar. Bu nedenle, hiç kimse kromozomları, cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti, toplumsal cinsiyet rolleri kendi-tanımlı cinsiyet kimliğiyle uyuşmuyor diye cinsiyetlendirilmiş alanlara ulaşım ve etkinliklere katılım hakkından mahrum bırakılamaz.
 
Kendi Bedenini Değiştirme ve Bedenini Kontrol Hakkı
Tüm insanlar kendi-tanımlı cinsiyet kimliklerini ifade etmek için bedenlerinde kozmetik, kimyasal veya cerrahi değişiklikleri de içeren bedenlerini kontrol hakkına sahiptir. Bu nedenle, hiç kimse kendi-tanımlı cinsiyet kimliğini ifade etmenin bir yolu olarak bedeninde değişiklik yapma hakkına sahiptir ve buna ek olarak kendi-tanımlı cinsiyet kimliklerini ifade etmenin bir yolu olarak bedenlerinde kozmetik, kimyasal veya cerrahi değişiklikler yaptıkları veya bunu istedikleri nedeniyle insan ve sivil haklardan mahrum bırakılamaz.
 
Ehil Tıbbi ve Profesyonel Yardım Edinme Hakkı
Kişiler kendi cinsiyet kimliklerini tanımlama ve kendi-tanımlı cinsiyet kimliklerini ifade etmenin bir yolu olarak bedenlerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Hiç kimse cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti, toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle ehil tıbbi ve profesyonel yardım edinme hakkından mahrum bırakılamaz. Bu nedenle, hiç kimse bedenlerinde kozmetik, kimyasal veya cerrahi değişiklik yaparken cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti, toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle ehil tıbbi ve profesyonel yardım edinme hakkından mahrum bırakılamaz.
 
Psikiyatrik Tanı veya Tedaviden Muaf Olma Hakkı
Kişi kendi cinsiyet kimliğini tanımlama hakkına sahiptir. Hiç kimse sadece toplumsal cinsiyet rolüne dayandırılarak psikiyatrik tanı veya tedaviye konu olamaz. Bu nedenle, hiç kimse sadece kendi-tanımlı cinsiyet kimliği veya ifadesi nedeniyle akıl hastası veya zihinsel engelli olarak psikiyatrik tanı veya tedaviye konu olamaz.
 
Cinsel Dışavurum Hakkı
Kendi-tanımlı cinsiyet kimliği hakkının yanında rızası olan her yetişkinin özgür cinsel dışavurum hakkı da vardır. Bu nedenle, hiç kimse cinsel yönelimi nedeniyle insan ve yurttaşlık haklarından mahrum bırakılamaz ve buna ek olarak hiç kimse kendi-tanımlı cinsiyet kimliğinin ifadesinin bir şekli olan iki yetişkin arasındaki karşılıklı rızaya dayalı cinsel ilişki nedeniyle insan ve sivil haklardan mahrum bırakılamaz.
 
Kendini Adamış, Sevgi Dolu İlişkiler Kurma ve Evlilik Sözleşmelerine Katılma Hakkı
Kendi-tanımlı cinsiyet kimliğini özgürce ifade etme hakkı ve cinsiyet kimliği ifadesinin bir yolu olan cinsel dışavurum hakkının yanında herkes partnerinin cinsiyet organlarına, doğumda atanan cinsiyetine, toplumsal cinsiyet rolüne bakmaksızın bir başkasıyla kendini adamış, sevgi dolu ilişkiler kurma ve evlilik sözleşmelerine katılma hakkına sahiptir. Bu nedenle, partnerinin cinsiyet organlarına, doğumda atanan cinsiyetine, toplumsal cinsiyet rolüne bakmaksızın bir başkasıyla kendini adamış, sevgi dolu ilişkiler kurma ve evlilik sözleşmelerine katılma hakkından mahrum bırakılamaz.
 
Hamile Kalmak, Doğurmak veya Evlat Edinmek Hakkı, Çocuğu Büyütme ve Velayetini Alma, Ebeveynlik Yeteneği İfa Etmek Hakkı
Kendi-tanımlı cinsiyet kimliğini özgürce ifade etme hakkı ve cinsiyet kimliği ifadesinin bir yolu olan cinsel dışavurum hakkının yanında herkes partnerinin cinsiyet organlarına, doğumda atanan cinsiyetine, toplumsal cinsiyet rolüne bakmaksızın bir başkasıyla kendini adamış, sevgi dolu ilişkiler kurma ve evlilik sözleşmelerine katılma hakkına sahip olmasının yanında herkes hamile kalmak, doğurmak veya evlat edinmek hakkı, çocuğu büyütme ve velayetini alma, doğumla veya evlatlık edinilen çocuğa saygıyla ebeveynlik yeteneği ifa etmek hakkına da sahiptir. Bu nedenle, hiç kimse kendinin, çocuğun veya partnerinin cinsiyet organları, doğumda atanan cinsiyeti, toplumsal cinsiyet rolü nedeniyle hamile kalmak, doğurmak veya evlat edinmek hakkı, çocuğu büyütme ve velayetini alma, doğumla veya evlatlık edinilen çocuğa saygıyla ebeveynlik yeteneğini ifa etmek hakkından mahrum bırakılamaz.
(1995).
 
———-
Uluslararası Cinsiyet Hakları Kanun Tasarısı (17 Haziran 1995’te, ABD’nin Teksas eyaletine bağlı Houston kasabasında kanun kabul edildi.) Uluslararası Cinsiyet Hakları Kanun Tasarısı (UCHKT) insan ve yurttaşlık haklarının cinsiyet perspektifinden ifade edilmesi için çabalar. Fakat aşağıda ifade edilen on hak menfaat gruplarına verilmiş özel haklar olarak görülmemelidir. Ne de bu haklar cinsiyet kimliği ve cinsiyet rolü konularının olağanüstü alaka gerektiren kişilerin talebini kısıtlar. UCHKT’nin on bölümü de her insan tarafından talep edilebilir ve icra edilebilir evrensel haklardır. Uluslararası Cinsiyet Hakları Kanun Tasarısı (UCHKT) ilk önce komisyonda taslak olarak yapıldı sonra da 26-29 Ağustos 1993’te, Texas, Houston’da örgütün ikinci yıllık toplantısında Transgender Hukuku ve İstihdam Politikası Uluslararası Konferansı (THİPUK) tarafından kabul edildi. UCHKT gözden geçirildi, komisyonda iyileştirildi ve bunu izleyen 1994 ve 1995’teki THİPUK yıllık toplantısında düzeltmelerle kabul edildi. UCHKT Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlar, yönetim birimleri ve hukuk mahkemeleri tarafından tanınmadığı ve yasama organları tarafından kabul edilmediği için kanun gücü olmayan teorik bir yapıdır. Fakat bireyler UCHKT’de bahsedilen hakları ve ilkeleri kabul edip hayatlarını bu ilkeler çerçevesinde sürdürmekte serbesttirler. Bu şekilde UCHKT’de bahsedilen haklar kanun koyucuları, hâkimleri, memurları ve diplomatları da aşarak tüm insanlığı özgürleştirecek ve güçlendirecektir. UCHKT’de bahsedilen haklar insanlık tarafından benimsenir ve söylem yayılırsa yasama organının kanunları, mahkemelerin kararları ve diğer hükümet yapıları bunları takip etmek zorunda kalacaktır. Böylece kendini tanımlamak ve kendi hayatına bir anlam vermek isteyen milyonlarca kişi tarafından açılan özgür ifade yolları hükümet kurumlarına eninde sonunda yön verecektir. UCHKT dönüşebilir ve devrimci bir belgedir ama kişisel özgürlük ve özgür ifadenin en alt seviyesinde saklıdır. Hayatlarımız gözlerimizin önünde yayılırken bu hak taneleri onları talep edecek ve ifa edecek kişiler için orada duruyor olacak. Her ne kadar bu belgenin tüm hakları saklı olsa da Uluslararası Cinsiyet Hakları Kanun Tasarısı’ndaki ilkeleri ve beyanları benimseyen herkes yeniden kopyalayabilir ve yayabilir.

Trans Kimliklerin Hastalık Tanımından Çıkarılması Uluslararası Ağı'nın "Trans Kimlikler Hastalık Değildir" manifestosu için; 

http://cevirieylem.tumblr.com/post/6033845142/trans-kimlikler-hastal-k-degildir-manifesto
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam