20/10/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için 17 yıldır mücadele eden İrlandalı trans kadın Dr. Lydia Foy’a Avrupa Parlamentosu Yurttaş Ödülü verildi.

Cinsiyetinin tanınması için 17 yıl uğraştı, Avrupa’dan ödül aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için 17 yıldır mücadele eden İrlandalı trans kadın Dr. Lydia Foy’a Avrupa Parlamentosu Yurttaş Ödülü verildi.

Dr. Lydia Foy neredeyse yirmi yıldır cinsiyet kimliğinin İrlanda Cumhuriyeti tarafından tanınması için mücadele yürütüyordu.

Dr. Foy’un mahkeme başarılarının ardından bu yılın başlarında İrlanda, cinsiyet geçiş sürecinde ekstra bürokrasi ve operasyon zorunluluğunu ortadan kaldıran yasa hazırlamayı kabul etti.

Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren yasa kişilerin kendi toplumsal cinsiyetlerini bir form doldurarak ilan etmesine olanak tanıyor.

Mücadelesi ile yasa değişikliğinin önünü açan Dr. Foy bu haftasonu Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Yurttaş Ödülü’ne layık görüldü. Dr. Foy, ödüle ilişkin hislerini şöyle anlattı:

“Avrupa’nın ve İrlanda’nın da onaylamasıyla artık onca yıl boyunca doğru bir şey yaptığımı hissediyorum. Evet; çeşitlilik, insanların iyiliği, yasaya erişim ve gelecek nesiller için doğru bir şey yaptım. Artık çok daha açık fikirliyiz ve umarım bundan sonra kimseyi ötekileştirmeyiz.”

Kurtuluşçu İrlanda Partisi Sinn Féin Milletvekili Lynn Boylan da Irish Times gazetesine yaptığı açıklamayla Foy’un mücadelesine destek verdi:

“Foy’un bu ödülü alması sadece İrlanda bakış açısından değil aynı zamanda böylesi bir ödül alan ilk trans olmasından dolayı da çok önemlidir. Bu ödül Avrupa genelindeki trans toplumuna dönük önemli bir mesaj.”


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret