17/10/2008 | Yazar: Barış Sulu

Uçan Süpürge’nin Dortmund-Köln Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ile birlikte yürüttüğü ‘Çocuk Gelinler’ projesi kapsamında çekilen iki sözsüz kısa filmin ilk gösterimi 23 Ekim’de Ankara’da, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde yapılacak.

'Çocuk Gelinler'in öyküleri film oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uçan Süpürge’nin Dortmund-Köln Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ile birlikte yürüttüğü ‘Çocuk Gelinler’ projesi kapsamında çekilen iki sözsüz kısa filmin ilk gösterimi 23 Ekim’de Ankara’da, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde yapılacak.

KAOS GL - 17/10/2008

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivalini düzenleyen Uçan Süpürge, Almanya’nın tek kadın filmleri festivali olan Dortmund-Köln Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ile birlikte Aralık 2007’den beri ‘Çocuk Gelinler’ adlı bir proje yürütüyor. Avrupa Birliği’nin Sivil Toplum Diyaloğu: Kültür Hareketi Programı çerçevesinde desteklenen bu proje; dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın olarak görülen erken yaşta ve zorla yaptırılan evliliklere dikkat çekerek bu soruna karşı farkındalık yaratmak amacı taşıyor.

Proje kapsamında önce, Almanya ve Türkiye’de eşzamanlı olarak Sözsüz Kısa Film Sinopsis Yarışması açıldı. Yarışmaya katılan film öyküleri, her iki ülkede oluşturulan jüriler tarafından değerlendirildi ve bu değerlendirme sonucunda Almanya’dan 5 ve Türkiye’den 5 olmak üzere 10 katılımcı finale kaldı. Finalistler 2008 yılının Temmuz ayı boyunca Ankara’da Uçan Süpürge’nin konuğu olarak iki atölye çalışmasına katıldılar. ‘Senaryo Atölyesi’nde, Türkiye’den Aylin Eren ve Almanya’dan Bernadette Feiler yönetiminde, toplam 10 film öyküsü içinden jürinin belirlediği 2 öyküyü hep birlikte senaryolaştırdılar.

Daha sonra ise yine Türkiye’den Leyla Özalp ve Almanya’dan Maren-Kea Freese yönetiminde ‘Yapım Öncesi’ ve ‘Yapım’ Atölyelerine katılan finalistler, seçilmiş olan 2 senaryoyu kolektif çalışmayla filme çektiler.



"Beni geri çağır hayat"

Atölye katılımcıları, bu eğitmenler eşliğinde, film yapımı sürecinin bütün aşamalarını birlikte deneyimlediler ve profesyonel bir yapım şirketinin teknik desteğiyle 2 sözsüz kısa film yarattılar. Bu filmler; Almanya’dan Dennis Todoroviç’in aynı adlı öyküsünden çekilen ‘Nefes al, Alma, nefes al’ ve Türkiye’den Damla Köle’nin ‘Meme’ adlı öyküsünden çekilen ‘Beni Geri Çağır Hayat’ adlı filmlerdi.



"Nefes al, Alma, nefes al!"

Filmlerin dünya prömiyeri, 23 Ekim günü saat 19.30’da Ankara’da, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde yapılacak. Bu özel geceye Almanya ve Türkiye’den çok sayıda siyasetçi, diplomat, sivil toplum kuruluşu ve resmi kurum temsilcileri, sinemacı, gazeteci ve sinemaseverlerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak.

Bilgi için: Uçan Süpürge

0 312. 427 00 20

[[cocukgelinler@ucansupurge.org]]

Etiketler: kadın
nefret