12/07/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Adem Arkadaş: ‘Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin doğrudan İsveç yasası olarak kabulü var olan uygulamayı pekiştirir"

Çocuk Hakları Sözleşmesi İsveç yasası oluyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Adem Arkadaş: “Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin doğrudan İsveç yasası olarak kabulü, var olan uygulamayı pekiştirir" 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe giren Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS) İsveç yasası haline geliyor. İSVEÇ Çocuk Hakları Bakanı Åsa Regnér yaptığı açıklamada, İsveç hükümetinin çocuk haklarının güçlendirilmesine büyük önem verdiğini bu sebeple çocuk hakları sözleşmesini İsveç yasası haline getireceklerini bildirdi.

İsveç hükümetinin bu kararını Uluslararası Çocuk Merkezinden (ICC) Adem Arkadaş KaosGL.Org’a değerlendirdi. Adem Arkadaş bu gelişmeyi, İsveç’in halihazırda ÇHS’yi doğrudan uyguladığı, son açıklamanın da bu uygulamayı pekiştirecek bir gelişme olduğu ifadeleri ile değerlendiriyor.

“İsveç yasaları ÇHS’ye uygun hale getirilmiş durumda”

ICC’den Adem Arkadaş, “Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin doğrudan İsveç yasası olarak kabulü için çalışmalar İsveç’in son üç yıldır konuştuğu ve son bir toplantıda Çocuktan Sorumlu Bakanı tarafından tekrar dillendirilen bir konu. 2020 yılına kadar da zaman zaman gündeme gelecek çünkü bu konuda bir etki değerlendirmesi çalışması yapılıyor. Aslında hâlihazırda zaten monist hukuk sistemine sahip İsveç açısından ÇHS doğrudan uygulanmakta ve yasalar ÇHS’ye uygun hale getirilmiş durumda. ÇHS’nin doğrudan İsveç yasası olarak kabulü bu uygulamayı pekiştirecek bir gelişme olabilir” ifadelerini kullandı.

“Ulusal yasa olarak uygulamaya ilişkin endişeler mevcut”

Adem Arkadaş, ÇHS’nin İsveç ulusal yasasına uygulanma sürecinde ortaya çıkan kaygılara da dikkat çekti:

“Bir uluslararası anlaşma olan ÇHS, ulusal yasalar kadar detaylı değil ve küresel genel minimum standartları içeriyor. Sözleşme’nin 41’inci maddesinde de belirtildiği üzere ülkeler çocuk hakları açısından uygulamaya ve bilme dayalı gelişen bilgi doğrultusunda ÇHS’nin ötesinde çocukların yararına yasal önlemler alabilirler. Bu da İsveç’te ve dünyanın değişik yerlerinde ÇHS’yi doğrudan ulusal yasa olarak kabulü çalışmalarında uygulama açısından endişelere sebep oluyor.Tekrar etmek gerekirse ÇHS İsveç tarafından onaylanıp kabul edildiği için hâlihazırda zaten uygulanabilir durumdadır ve İsveç resmi makamları Uluslararası bir yasanın doğrudan ulusa yasa olarak kabulünün çocuklar açısından ne anlama geldiğini sorgulamaktadırlar. Bu nedenle de 2020 yılına kadar bu konuda araştırmalar yapılmaktadır”


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret