14/04/2020 | Yazar: Kaos GL

New York Sağlık Departmanı’nın sosyal mesafe ve stresle başa çıkmak için önerileri SPoD LGBTİ+ çevirisi ve ekleriyle Türkçe’de!

COVID-19 salgınında sosyal mesafeyi korumak ve stresle başa çıkmak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

SPoD LGBTİ+, New York Sağlık Departmanı’nın 19 Mart’ta yayınladığı “COVID-19 Salgınında Sosyal Mesafeyi Korumak Ve Stresle Başa Çıkmak” metnini Türkçeleştirdi. SPoD Pazar Sohbetleri Sorumlusu İrem Ege Tuğcu’nun çevirdiği ve yerel önerilerin eklendiği metin şöyle:

COVID-19 salgınında sağlığımızı yakından gözetmek, mümkün olduğunca evde kalmak, gerekli olmadıkça fiziksel temastan kaçınmak ve sosyal mesafeyi korumak oldukça stresli olabilir. Sosyal mesafe ve izolasyon işinizi, özel hayatınızı, bir şeyleri yapma şeklinizi ve başkalarıyla iletişime geçme şeklinizi alt üst edebilir. Bütün bunlar içinde olduğunuz durumun stresini artırabilir. Bu süreçte bunalmış hissetmek, üzüntü duymak, kaygılanmak, korkmak, uyku problemleri gibi sıkıntılar yaşamak aslında oldukça doğal. Stresinizi normal reaksiyonları öngörerek, stres azaltan aktiviteler uygulayarak ve destek alarak azaltabilirsiniz.

Sizi Neyin Beklediğini Bilin

Stres, sizin düşünme şeklinizi, hislerinizi ve davranışlarınızı etkileyebilir. Canınızı sıkan olaylar stresin normal reaksiyonlarıdır ve genellikle kısa sürelidir. Yaşama ihtimalinizin olduğu etkiler ve semptomlar şunlardır:

Fiziksel etkiler: Bitkinlik, tükenmişlik, baş ağrısı, hızlı kalp atışı ve çarpıntı, önceden var olan tıbbi sorunlarda artış ve şiddetlenme
Duygusal etkiler: Üzüntü hissi, kaygı, öfke, gerginlik, asabiyet.
Ruhsal etkiler: Kafa karışıklığı, unutkanlık, odaklanma problemleri, karar almada zorluk.
Davranışsal etkiler: Rahatsızlık, tartışma hali ve ani öfke patlamaları, uyku ve yeme düzeninde değişiklikler.

Haberdar Olun

COVID-19 salgını hakkındaki gelişmeleri ve bilgilendirmeleri takip etmek, riskleri anlamak ve kendinizi en iyi şekilde koruyabilmek için güvenilir kaynakları kullanın. Yanlış bilgiye, korkuya ve paniğe neden olabileceği için doğrulanmamış kaynaklardan yayınlanan haberleri paylaşmaktan ve söylentilere göre hareket etmekten kaçının.

Medyayı Takip Etme ve Ekranlara Bakma Sürenizi Kısıtlayın

Telefonda ve bilgisayarda çok fazla zaman geçirmek, çok fazla televizyon izlemek veya haberleri 7/24 takip etmek korkunuzu ve kaygı seviyenizi yükseltebilir. Bu süreyi kısıtlamak için günde 2 ya da 3 kez güncellemeleri takip edebilirsiniz. Günlük ekrana bakma sürenizi belirleyip bu sürenin dışında ekranlardan uzak kalın, ekranlardan uzak kaldığınız zamanlarda kendinize zaman ayırabilirsiniz.

Bağlantıda Kalın ve İletişime Geçin

Bu salgın süreci içerisinde sosyal mesafeyi korurken ailenizle, arkadaşlarınızla ve çevrenizle e-posta, sosyal medya, telefon ve görüntülü konuşma araçlarıyla bağlantıda kalabilirsiniz. Komşularınızı, yalnız yaşayan tanıdıklarınızı ve sizden yaşça büyük olanları desteğe ihtiyaçları olup olmadıkları konusunda yoklayabilirsiniz ve onlarla iletişime geçebilirsiniz.

Gündelik Rutinlerinizi Koruyun

Rutinlerinizi korumak size kontrol hissini verir ve anksiyete seviyenizi düşürür. Mümkün olduğunca bir günlük rutin oluşturmaya çalışın. Eğer değişikliklerle başa çıkmanıza yardımcı olacaksa hayatınıza yeni rutinler ekleyebilirsiniz.

Pozitif Kalmaya Çalışın

Hayatınızda iyi giden şeylere, yapmayı sevdiğiniz, size iyi hissettirecek işlere ve hobilerinize odaklanın. Zor zamanlarla başa çıkıp güçlü kalanların pozitif hikayelerinden ilham ve destek alabilirsiniz.

Düşünceli ve Hassas Davranın

COVID-19 taşıyan kişilere karşı varsayımlarda bulunmaktan ve onları suçlamaktan kaçınmalısınız. Enfeksiyonlu hastalıklarla kişilerin ırk ve etnik kökenleri arasında hiçbir bağ bulunmamaktadır. Irkçılığa ve yabancı düşmanlığına sebep olan yanlış söylentilere ve negatif kalıp yargılara ve önyargılarla karşı mücadele edin. Bu süreçte yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı geliştirilmiş insan hakları politikalarını okuyabilir, sosyal medya üzerinden savunuculuk yapabilirsiniz.

Destek Alın

COVID-19 salgını sizin için, sevdikleriniz ve arkadaşlarınız için stresli olabilir. Bunalmış hissetmek, üzüntü duymak, kaygılanmak ve korkmak oldukça doğaldır. Yaşadığınız stresle başa çıkmak için profesyonel destek alabilirsiniz, eğer profesyonel destek alma ihtiyacı hissederseniz internet sitemizden SPoD Psikoterapi Ağı’na başvurabilirsiniz. Stresinizi düşürmek ve bu süreçle başa çıkmak için:

- Pozitif kalmaya çalışın.

- Kendinize güçlü yanlarınızı hatırlatın.

- Arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle bağlantı kurun.

- Sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirin ve bunları araştırın.

SPoD LGBTİ+ Danışma Hattı’nı Arayın

- Sosyal uzaklaşma nedeniyle zaman zaman yalnız ve stresli hissedebilirsiniz. Danışma Hattı gönüllülerimiz sizin için bu süreçte hat başında olmaya devam edecek.

- Sohbet etmek ve sosyalleşmek için, hafta içi 12.00-18.00 arası 0850 888 54 28 numaralı telefondan arayabilir, danisma@spod.org.tr adresinden yazabilirsiniz.

- Danışma Hattı duygusal desteğin yanı sıra, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet, cinsel sağlık ve CYAE’ler, cinsiyet uyum süreci, askerlik süreci ve açılma süreci konularında hizmet vermektedir.

- Dernek ofisimiz bu süreçte kapalı olsa da hukuki danışmanlık ve psikolojik destek ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor.

Burada yer alan öneriler, durum ilerledikçe değişebilir.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam