08/04/2008 | Yazar: Bawer Çakır

Eşcinseller olarak birçok oluşumumuz ve yayınımız var. Görünen o ki daha da çoğalacak. Ne güzel.

Eşcinseller olarak birçok oluşumumuz ve yayınımız var. Görünen o ki daha da çoğalacak. Ne güzel. Bu çalışmalara katılarak mücadelenin sadece LGBTT bireylerce sürdürülmesine izin vermemeli: "Ya hep beraber, ya hiçbirimiz." Kaos GL muhabiri Bawer Çakır’ın kaleminden.

Aynı başlıklı yazımın geçen haftaki ilk bölümünde kısaca Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transeksüel (LGBTT) hareketinden bahsetmiş ve bu alanda çalışmalar yürüten organizasyonları kısa kısa tanıtmaya başlamıştım. Yerimizin darlığı nedeniyle de yazıya sığdıramadıklarımı bir sonraki sayıda anlatacağım sözüyle yazımı nihayetlendirmiştim.
Şimdi kaldığımız yerden memleketten gökkuşağı manzaraları anlatmaya devam ediyorum.

Kaos GL
Yurdun ilk LGBTT yayını. Ayrıca ilk kayıtlı derneği. Sayısız kültür merkezi etkinliği, sempozyumlar, her türlü engellemeye rağmen inatla çıkan ve baharda 100. Sayısı yayımlanacak uzun soluklu bir dergi, basın açıklamaları derken bu yıl 3. düzenlenecek olan uluslararası bir organizasyon: Homofobi Karşıtı Buluşma. Bunların yanında yine sayısız broşür, bilgilendirici kitapçık…
Hareketin katalizör iki örgütünden biri Kaos GL’ye www.kaosgl.org adresinden ulaşabilirsiniz. Site aynı zamanda LGBTT gündemini takip etmek isteyenlerin de çok işine yarayacak.

Lambdaistanbul
Yukarda bahsettiğimiz Kaos GL ile birlikte hareketin bugünlere gelmesindeki en önemli oluşum. Her sene düzenli olarak kutladıkları "LGBTT onur yürüyüşü" geçen yıl bin 500’e yakın kişinin katılımıyla bir karnavala döndü. Dev gökkuşağı bayrağı ile İstiklal Caddesi’nden geçen insanlar artık ciddi anlamda bir kitle olduğumuzun da işaretiydi.
Film gösterimleri, paneller, partiler, tiyatro gösterimi, konser derken dolu dolu geçen hafta bu yılın en heyecanla beklenen etkinlikleri arasında. Topluluk 2005'te gerçekleştirdiği anket çalışmasıyla da bu alandaki ciddi bir boşluğu doldurdu ve eşcinsel ve biseksüellerin sorunlarının istatistiki bir veriye dönüşmesini sağlayan "Ne Yanlış, Ne de Yalnızsınız" isimli kitap hem hareketin bileşenleri, hem de konuya dair yapılan araştırmalar için ciddi bir kaynak oldu.
2004'ten beri hizmet veren "Eşcinsel Danışma Hattı" da yine önemli çalışmalardan biri. Lambdaistanbul hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve çalışmalarını takip etmek isteyenler için www.lambdaistanbul.org kullanılabilir.

Kaosist
İstanbul’un ikinci vahası. Henüz çok etkin değiller ama diğer örgütlerin düzenlediği basın açıklamalarına imzacı oluyor, basında yer alıyorlar. Ayrıca çeşitli oturumlarda boy gösteriyorlar. Kendilerine İstanbul@kaosgl.org adresinden ulaşılabilir.

İstanbul LGBTT
Lambdaistanbul’dan ve Gacı İstanbul isimli fanzinden ayrılan bir grup tarafından İnsan Hakları Derneği (İHD) bünyesinde oluşturulan topluluk. "Gacı & Laço" adıyla yeni bir yayın çıkarmaya başladılar... Kendilerine www.istanbul-lgbtt.com adresinden ulaşılabilir.

Dönme Dergisi
"Gacı İstanbul" adıyla çıkan dergiden ayrılan topluluğun yayınladığı yeni yayın. Henüz tek sayıları var. Ancak yeni sayıları için çalışmaları sürüyor.
Adıyla dikkat çeken dergi yaşam pratiklerinin yanı sıra teorik yazılarıyla da ışıldıyor. Dönme ile iletişim kurmak isteyenler için mail adres donme@yahoogroups.com

Bilkent Feminist LGBTTQ
Adından da anlaşılacağı gibi Bilkent Üniversitesi’nde faaliyet göstermeye başlayan yeni bir topluluk. Kendi aralarında toplanmaya ve okulda görünür olmak için kendilerien bir hareket planı çıkarmakla meşguller.
http://groups.google.com.tr/group/bilkentlgbttq adresinden toplulukla ilişkilenilebilir.

METU LGBT
Daha önce LEGATO adlı üniversite oluşumun temellerinin atıldığı Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) yeni nefesi. Okulda şimdiye kadar gayet dikkat çekici çalışmalar yaptılar ve dikkat çektiler. Hem de daha önce "ODTÜ’de eşcinsel mi var" diyen rektörlerine rağmen.
Grupla iletişim kurmak için tcvkc_odtu@yahoogroups.com adresine mail atmak yeterli.

Homoloji
Hareket bu denli gelişince kendine ait alanlar açması da kaçınılmazdı haliyle. Ekşi Sözlük ile başlayan katılımcıların katkılarıyla birer bilgi deryasına dönüşen ve çok popüler olan e-sözlüklerin eşcinsel versiyonu da kullanıma açıldı.

Homoloji, LGBTT bireylerin ve dostlarının katılımıyla hızla çok popüler oldu ve birçok bilgiyi de dolaşıma soktu. Şu an sunucu taşınması yaşayan ve yakında yeniden faaliyete geçecek olan homoloji’de dolaşmak, sözlüğe katılmak ve katkılarınızla zenginleştirmek için adres basit: www.homoloji.com

Beargi
Mart 2008’de 26. Sayısını yayınlayan e-dergi. Daha çok Bear kültürü üzerine yazılar, haberler, görseller içeren dergi sanal alemin en uzun soluklu yayını durumunda. Beargi ayrıca gönüllü yazarlara da kapılarını açık tutan bir yayın ve www.beargi.com adresinden ulaşılabilir.

GayMag
Bursa menşeli yeni e-dergi. Hızlı bir girişle yayın hayatına başlayan GayMag aylık periyoda çıkan, ancak günlük olarak da güncellenen bir yayın. Hande Yener, Bedük gibi isimlerle yaptıkları röportajlarla ses getiren e-dergiye www.gaymag.org adresinden ulaşılabilir. Sonuçta kendilerine "Türkiye’nin 1 numaralı gay magazin dergisi" diyorlar.

Evet, sevgili okur, gördüğünüz gibi yıllar önce biri söylese ciddiye almayacağımız kadar çok oluşumumuz ve yayınımız var. Görünen o ki daha da çoğalacak. Ne güzel. İş bundan sonra sizlere düşüyor. Şehrinizde yürütülen bu çalışmalara katılacak, destekleyecek ve bu hareketin sadece LGBTT bireylerce sürdürülmesine izin vermeyeceksiniz.

Malum slogan ne diyor: "Ya hep beraber, ya hiçbirimiz…"

Haftaya, buluşalım haftaya… (BÇ/GG/BS)

* bawercakir@gmail.com

Konuyla ilgili diğer haberler:

[[Dağlarında Gökkuşağı Açıyor Memleketimin…]]
Etiketler: yaşam
nefret