09/06/2020 | Yazar: Cem Öztürk

Harry Potter kitaplarının yazarı J. K. Rowling’in transfobisine bir tepki de filmlerde Harry Potter’ı canlandıran Daniel Radcliffe’ten geldi: “Trans kadınlar, kadındır. Aksini söyleyen her açıklama, trans kişilerin kimliklerini ve itibarlarını siler”

Daniel Radcliffe’ten J. K. Rowling’in transfobisine yanıt: Trans kadınlar kadındır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Soldan sağa Daniel Radcliffe ve J. K. Rowling

Harry Potter kitaplarının yazarı J. K. Rowling, Twitter’daki transfobik paylaşımları nedeniyle tepki toplamaya devam ediyor.

Rowling son olarak Devex adlı basın platformunda yayınlanan Su Temini ve Sanitasyon İş Birliği Konseyi (WSSCC) destekli bir makaleye Twitter’da transfobik yorumlarda bulundu. “Görüş: Regl olan insanlar için daha eşit bir COVID-19 sonrası dünyası yaratmak” başlıklı makale hakkında yorum yapan Rowling, “kadın” (woman) kelimesi üzerinde oyun yaparak “regl olan insanlar” yerine “kadın” denmesi gerektiğini savundu: “Regl olan insanlar. Eskiden bu insanlar için kullanılan bir kelime olduğuna eminim. Birisi bana yardımcı olsun. Wumben? Wimpund? Woomud?”

daniel-radcliffe-ten-j-k-rowling-in-transfobisine-yanit-trans-kadinlar-kadindir-1

Rowling’in bu paylaşımını transfobik olarak değerlendiren birçok kişi tepki göstererek sadece kadınların değil, trans ve non-binary kişilerin de regl olduğuna dikkat çekti. Rowling’in gelen eleştirilere verdiği yanıtlar tepkileri daha da büyüttü. Rowling, bunun üzerine Twitter’da yaptığı açıklamada trans karşıtı ifadeler kullandı:

“Eğer biyolojik cinsiyet [sex] gerçek değilse, aynı cinsiyete karşı çekim diye bir şey yok demektir. Eğer biyolojik cinsiyet gerçek değilse, tüm dünyada kadınların yaşanmış gerçekliği silinmiş demektir. Trans insanları tanıyorum ve seviyorum, ama biyolojik cinsiyet kavramını silmek, birçok kişinin hayatını anlamlı bir şekilde tartışma yeteneğini ortadan kaldırır. Gerçekleri konuşmak nefret değildir. Benim gibi trans kişilere on yıllardır empatiyle yaklaşan, kadınlarla aynı konularda (erkek şiddet gibi) korumasız oldukları için onlara yakınlık hisseden kadınların biyolojik cinsiyetin gerçek olduğunu ve yaşanmış sonuçları olduğunu düşündükleri için translardan ‘nefret’ ettiği fikri tam bir saçmalık. Her trans kişinin kendisini özgün ve rahat hissettiği şekilde yaşama hakkına saygı duyuyorum. Trans olmanız nedeniyle size ayrımcılık yapılırsa sizinle birlikte yürüyeceğim. Ama aynı zamanda benim hayatım dişi [female] olmam etrafında şekillendi. Bunu söylemenin nefret içerdiğine inanmıyorum.”

Açıklamanın ardından hakkında yapılan “trans dışlayıcı radikal feminist” (TERF) yorumlarına karşı bir paylaşımda daha bulunan Rowling, bu kez de “‘Feminazi’, ‘TERF’, ‘orospu’, ‘cadı’... Devir değişir ama kadın nefreti bakı kalır.” ifadeleriyle transfobiye karşı durmanın kadın düşmanlığı olduğunu iddia etti.

GLAAD kınadı

ABD’nin önde gelen LGBTİ+ medya izleme kuruluşu GLAAD, Rowling’in paylaşımlarının ardından bir açıklama yayınlayarak kendisini kınadı. GLAAD, Rowling’in cinsiyet kimliği ve trans kişilerle ilgili gerçekleri bilerek ve isteyerek çarpıtan TERF ideolojisi ile aynı safta yer aldığını belirterek 2020 yılında trans topluluğunu hedef almak için hiçbir geçerli sebep olamayacağının altını çizdi. GLAAD, trans gençlerin ve özellikle Rowling’in yanlış ve zalim yorumlarından incinen Harry Potter hayranlarının yanında olduklarını ifade etti.

Daniel Radcliffe: “Trans kadınlar, kadındır. Aksini söyleyen her açıklama, trans kişilerin kimliklerini ve itibarlarını siler”

daniel-radcliffe-ten-j-k-rowling-in-transfobisine-yanit-trans-kadinlar-kadindir-2

Rowling’in transfobik açıklamalarına bir yanıt da Harry Potter filmlerinin yıldız oyuncusu Daniel Radcliffe’ten geldi. Radcliffe, LGBTİ+ gençler arasındaki intihar vakalarını önlemeyi amaçlayan bir sivil toplum örgütü olan The Trevor Project‘in internet sitesinde yayımlanan yazısında, “Trans kadınlar, kadındır. Aksini söyleyen her açıklama, trans kişilerin kimliklerini ve itibarlarını siler” dedi. Ünlü oyunca, kaleme aldığı açık cevapta Harry Potter hayranlarına da seslendi:

“Muhtemelen bazı basın kuruluşlarının bunu J. K. Rowling ile aramda bir çatışma olarak resmetmek isteyeceğinin farkındayım, ancak aslında bu durum bu yazıyla ilgili olmadığı gibi şu an önemli olan şey de değil. Hayatımın bu yolda ilerlemesinden sorumlu kişi şüphesiz Jo [Rowling] olduğu halde, son on yıl boyunca The Trevor Project’le çalışmaktan ve hala katkı sunmaktan onur duyan biri ve sadece bir insan olarak tam bu anda bir şeyler söylemek zorunda hissediyorum.

“Trans kadınlar, kadındır. Aksini söyleyen her açıklama, trans kişilerin kimliklerini ve itibarlarını siler ve bu konuda benden de Jo’dan da çok daha uzmanlığı olan profesyonel sağlık kuruluşları tarafından verilen tüm önerilere aykırıdır. The Trevor Project’e göre trans ve non-binary gençlerin %78’i cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakıldıklarını belirtiyor. Trans ve non-binary kişilerin kimliklerini geçersiz kılmak ve daha fazla zarara neden olmak yerine onları desteklemek için daha çok şey yapmamız gerektiği açık.

“Hala nasıl daha iyi bir destekçi olabileceğimi öğreniyorum, eğer siz de trans ve non-binary kimlikler hakkında daha fazla şey öğrenmek için bana katılmak isterseniz The Trevor Project’in ‘Trans ve Non-binary Gençlere Destek Olma Rehberi’ni inceyebilirsiniz. Bu rehber, biyolojik cinsiyet [sex] ve toplumsal cinsiyet [gender] arasındaki farklar dahil çok sayıda konuyu kapsayan ve trans ve non-binary kişilere nasıl destek olunabileceğine dair en iyi örnekleri paylaşan başlangıç düzeyinde bir eğitsel kaynak.

“Bu kitaplarla [Harry Potter] yaşadıkları deneyimin artık kirlendiğini veya azaldığını hisseden herkese şunu söylemek istiyorum, [Rowling’e ait] söz konusu yorumların sizde sebep olduğu acıdan dolayı derin üzüntü duyuyorum. Bu hikayelerde sizin için değerli olan şeyleri tamamen kaybetmemenizi dilerim. Eğer bu kitaplar size sevginin evrendeki en kuvvetli güç olduğunu, her şeyin üstesinden gelebileceğini öğrettiyse; gerçek gücün çeşitlilikte bulunduğunu ve dogmatik arilik fikirlerinin kırılgan grupların ezilmesine yol açtığını öğrettiyse; belli bir karakterin trans, non-binary veya akışkan cinsiyetli olduğunu ya da eşcinsel veya biseksüel olduğunu düşünüyorsan; bu hikayelerde sende yankı uyandıran veya hayatının bir döneminde sana yardımcı olan bir şey bulduysan; o zaman bu seninle okuduğun kitap arasındadır ve kutsaldır. Ve benim görüşüme göre kimse buna dokunamaz. Senin için ne anlama geliyorsa o anlama geliyordur ve umarım o yorumlar bunu bozmaz.

“Her zaman sevgiyle, Dan”

Rowling’in ilk transfobisi değil

Rowling’in trans karşıtı görüşleri daha önce de birçok kez tepki toplamıştı.

İlk kez 2017 yılında Rowling’in Twitter’da transfobik hesapları takip ettiği ve transfobik içerikleri beğendiği ortaya çıkmıştı. Ünlü yazar, 2018’de transfobik ifadeler içeren bir paylaşımı beğendiğinde temsilcisi tarafından yaşı nedeniyle yanlışlıkla beğenme butonuna tıkladığı yönünde bir açıklama yapılmıştı. Yazar, geçtiğimiz yıl transfobik yazıları nedeniyle iş sözleşmesi yenilenmeyen Britanyalı düşünce kuruluşu çalışanı Maya Forstater için bir destek mesajı yayınlamıştı.

Bu süreçte Twitter’da transfobik mesajlar yazmaya devam eden Rowling, hem hayranlarından hem de sinema ve edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinden gelen sayısız eleştiriye rağmen henüz herhangi bir özür dilemedi.


Etiketler: insan hakları, kadın, kültür sanat, dünyadan
İstihdam