09/01/2020 | Yazar: Kaos GL

HIV danışmanlığı veren kurumları kaosGL.org okurları için derledik.

Danışabilir miyiz?-3 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Illüstrasyon: Marta Pucci

Türkiye’de HIV’e dair önyargılar, damgalanma, ayrımcılığa maruz kalma endişesi gibi nedenlerle kişiler düzenli test yaptırmaktan kaçınıyor. HIV tanısı alan ya da HIV’e dair farkındalık kazanmak için danışmanlık veren kurumların varlığı bu sebeple hayati öneme sahip.

Peki, HIV’e dair danışmanlık veren kurumlara nasıl ulaşabiliriz? Bu sorunun yanıtını yeni yazı dizimiz “Danışabilir miyiz”in üçüncüsünde sizin için derledik.

Kaos GL Derneği

Kaos GL Derneği 2015 yılında başlattığı HIV/AIDS danışmanlık hizmetine devam ediyor.

Yeni tanı almış veya şüphelenenlerin sorularına hızlı ve etkin bir biçimde cevap almalarını sağlayacak online danışma adresi pozitif@kaosgl.org çalışmalarını sürdürüyor. Online danışma ağı ile HIV pozitif ve HIV negatif bireylere doğru ve sağlıklı bilgilendirme yapılması amaçlanıyor.

Dernek; yeni tanı almış, HIV/AIDS ile yaşayan ya da konu hakkında bilgi almak isteyenleri mail üzerinden kendilerine ulaşmaya çağırıyor.

Pozitif Yaşam Derneği

HIV ile yaşayanlar, yakınları, gönüllüler ve ilgili meslek uzmanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Pozitif Yaşam Derneği; HIV tanısı konmuş olsun veya olmasın tüm HIV ile yaşan kişilere ulaşmayı hedefliyor.

Bu kişilerin ve yakınlarının; kaliteli ve ücretsiz önlem, erken tanı, tedavi, destek ve bakım hizmetlerinden hiçbir ayrımcılığa uğramadan yararlanmalarını, fiziksel ve ruhsal olarak güçlenmelerini sağlamak için çalışıyor.

İletişim: 0216 418 10 61

E-mail: infopozitifyasam.org

Kırmızı Şemsiye - Ankara

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Türkiye’deki savunmasız ve dezavantajlı toplumsal gruplar içerisinde yer alan seks çalışanlarının cinsel sağlık ve insan hakları noktasındaki sorunlarını gündeme taşımak, bu sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirmek için çalışır.

Dernek, toplumsal cinsiyet eşitliği, adalete erişim, sosyal politikaların geliştirilmesi, kamu sağlığı, ayrımcılık ve nefret suçları ile mücadele ve benzeri diğer konularda savunuculuk çalışmaları yapıyor ve HIV danışmanlığı veriyor.

Adres: Konur 2 Sokak 44/8, Ankara, Türkiye

İletişim: 03124192991

E-mail: info@kirmizisemsiye.org

Kırmızı Kurdele İstanbul (Derneği)

Kırmızı Kurdele İstanbul başta anahtar hedef kitleler olmak üzere toplumun farklı kesimleri için HIV bilgisi üretmeye amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu.

Kırmızı Kurdele İstanbul kolay anlaşılır ve doğruluğu bilimsel verilerle kanıtlanmış bilginin HIV yayılımına karşı etkili araç olduğunu inanıyor ve hedefleri arasında HIV bilgisini toplumun tüm kesimlerinin erişimine sunmak yer alıyor.

Bu amaçla, kuruluğu günden bu yana dijital erişim odaklı #hivbilgisi sağlayıcılığı ve yurtiçinde/yurtdışında #kanittemelliaktivizm çalışmalar yürüten dernek,2016 yılından bu yana sürdürdüğü Türkiye’nin ilk #onlinehivdanismanligi ve #facebookhivdanismanligi servisinde HIV’in hukuki boyutu da dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir danışmanlık veriyor.

Servise ulaşmak için adres;

www.kirmizikurdele.org/online-hiv-danismanligi 

www.kirmizikurdele.org/facebook-hiv-danismanligi

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV),1988 yılında kuruldu. Vakıf amacını; insan kaynağına ilişkin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeyi olumsuz yönde etkileyen sağlık, eğitim ve istihdamla ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunmak olarak açıklıyor.

Vakıf, seks işçilerine merkezde veya olanaklar elverdiğinde gezici ekiplerle cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgilendirme sağlanmakta. Sorunları olan seks işçilerine merkezde danışmanlık sağlanmakta, yönlendirme yapılmakta ve gerekirse refakat edilmektedir.

Pozitif- iz Derneği

Pozitif-iz, HIV pozitif kişiler ve yakınlarını fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden güçlendirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu. Dernek bu amaca uygun olarak onların ihtiyaç duyabilecekleri destek ve danışmanlık hizmetlerini üretiyor. 

Dernek bunlarla birlikte HIV ve AIDS’ e yönelik ön yargıların azaltılmasına, konuyla ilgili güncel ve doğru bilgilerin toplumda yayılmasına katkıda bulunuyor.

Hafta içi 12:00- 17:00 arasında telefonla, günün her saati mailden ulaşabilirsiniz.

Mail: info@pozitifiz.org

İletişim: 0535 519 54 95

Pozitif Dayanışma

HIV hakkında doğru bilgilerin yaygınlaştırılması için çalışan ve HIV ile yaşayan kişilere akran danışmanlığı veren Pozitif Dayanışma web sayfası üzerinden toplumu bilgilendiriyor.

HIV danışmanlığı için Pozitif Dayanışma’ya info@pozitifdayanisma.org adresinden ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam