14/09/2010 | Yazar: KAOS GL

Haklarında suç duyurusunda bulunulan isimler şöyle; Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri K

Darbecilerin Yargılanmasını İsteyenler Adliyeleri Doldurdu  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Haklarında suç duyurusunda bulunulan isimler şöyle; Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer, Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun, Harp Akademileri Komutanı Bedrettin Demirel, Genel Kurmay İkinci Başkanı Ali Haydar Saltık, başbakanı Bülend Ulusu ve koğuşturma sonucu kimlikleri tespit edilecek diğer bakan, emniyet müdürü, asker, sivil, memur ve mercii görevlileri...
12 Eylül askeri darbesi sorumlu ve yetkilileri olarak sıralanan bu kişilerle ilgili olarak yargılanmalarını önleyen  1982 anayasasının geçici 15. maddesinin kaldırılması üzerine Sultanahmet ve Beşiktaş adliyelerinde ayrı ayrı suç duyurularında bulunuldu.
Yargıda Reform Grubu, 40 demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisiyle "Yetmez ama Evet" grubu yargılama talebini gerekçelendirmede ortaklaşıyor. 
"Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak öldürmek ve yaralamak, işkence yapmak, cinsel saldırıda bulunmak."
General fotolu 12 Eylül bilançosu
Yargıda Reform Grubu adına Serhat Şendilmen yeni anayasa çalışmasına derhal başlanmasını talep etti.  40 demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisince açılan darbeci generallerin fotoğrafının yer aldığı afişte 12 Eylül'ün özet bilançosu verildi.
"650 bin kişi gözaltına alındı, 1 milyon 683 bini fişlendi. 233 bini siyasal suçlardan yargılandı; 7 bini için idam istendi, 517'sine idam cezası verildi, 50'si asıldı. 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü; 299'u cezaevinde yaşamını yitirdi. 30 bini "siyasi mülteci" olarak yurtdışına gitti; 14 bini yurttaşlıktan çıkarıldı. 3 bin 854 öğretmen, 120 öğretim görevlisi ve 47 hâkimin işine son verildi. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi, gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 39 ton gazete ve dergi imha edildi; 937 film yasaklandı; 23 bin 677 dernek kapatıldı..."
78'liler Girişimi Sözcüsü Nimet Tanrıkulu darbe karşıtlarını19 Eylül saat 13.00'te Kadıköy'deki mitinge çağrırdı.
 
Şikayetçi kurumlar
78'liler Girişimi, İHD, İstanbul Tabip Odası, Barış Meclisi, Dersim Dernekleri Federasyonu, Emekli-Sen, KESK, İstanbul Şubeler Platformu, Göç-Der, YAKAY-DER, Tutuklu Aileleri ve Dayanışma Derneği (TUAD), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Çıracılar Derneği, Yaşam Ağacı, Karşı Sanat Çalışmaları, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, UİD-DER, Hubyar Sultan Alevi Kültür Dernekleri, Gökkuşağı, Yeşil ve Sol, SODEV, KÖZ, SODAP, EMEP, DİBH, BDP, Sosyalist Parti, SDP, EHP, ÖDP, EDP, TBİP, HAK-PAR.
 
"Yetmez ama Evet"çilerden
Aralarında Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Ufuk Uras, emekli savcı Sacit Kayasu, Ferhat Kentel, Markar Esayan'ın da olduğu "Yetmez ama Evet"çiler den suç duyurusu için Beşiktaş Adliyesi'ndeydi. geldi. Yıldız Önen, "Darbe yapmanın ağır bir suç olduğunu hafızalara kazımak için suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

Etiketler: insan hakları
nefret